Ένα πρώτο βήμα, με αρνητικές παραμέτρους, χαρακτηρίζουν οι γενικοί γιατροί τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τις 2.800 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί από τον ΕΟΠΥΥ.
Το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής προχώρησε σε αναλυτική αξιολόγηση του προτεινόμενου μέτρου, αναδεικνύοντας τα θετικά και αρνητικά του στοιχεία, υποβάλλοντας παράλληλα μία σειρά από προτάσεις.
Αίσθηση προκαλεί η σύγκριση των αποδοχών στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η σύγκριση μεταξύ του προτεινόμενου συστήματος: στις δημόσιες δομές, το κόστος ανά ασθενή θα είναι 2,43 ευρώ τον μήνα και στους ιδιώτες γιατρούς μόλις 0,72 ευρώ.
Η Ένωση αξιολογεί την προτεινόμενη παρέμβαση ως εξής:
Διαπιστώσεις
- Κάθε οικογενειακός γιατρός ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ στο ιατρείο του θα έχει μια λίστα ασθενών με μέγιστο αριθμό τους 2.250.
- Θα οφείλει να δεσμεύει κατ’ ελάχιστον 4 ώρες την ημέρα και 24 ώρες τη βδομάδα για ασθενείς της λίστας του (5-5-5-5-4 ή 4-4-4-4-4-4). Καμιά υποχρέωση δεν θα έχει ο γιατρός για αύξηση του ωραρίου του πέραν του ελάχιστου και σε συνάρτηση με το μέγεθος της λίστας του.
- Θα μπορούσε ο γιατρός να επιλέξει να δεσμεύσει ένα διευρυμένο ωράριο για τον ΕΟΠΥΥ, στοχεύοντας στο να προσελκύσει ασφαλισμένους, τα κίνητρα όμως είναι ιδιαίτερα ισχνά, έως απόντα για να το κάνει αυτό.
- Τα ραντεβού πιθανότατα θα κλείνονται από υπηρεσία ραντεβού και στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ.
- Τα ραντεβού κατά πάσα πιθανότητα θα προγραμματίζονται ανά 15 λεπτά.
- Ο αριθμός των ραντεβού υπό την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ θα είναι περίπου 400/μήνα.
- Η ανάγκη σε ραντεβού των ασθενών της λίστας υπολογίζουμε πως θα είναι περίπου 560/μήνα.
Υπέρ
- Ο γιατρός θα δικαιούται πιθανότατα τις άδειες ενός μισθωτού (ειδική μνεία στη συνάντηση μας κάναμε στο να υπάρχει πρόβλεψη για εκπαιδευτική άδεια) και θα οφείλει να ενημερώνει τον ΕΟΠΥΥ για την απουσία του.
- Οι επιπλέον επισκέψεις που απαιτούνται για τους ασθενείς της λίστας και δεν θα μπορούν να καλυφθούν υπό ασφαλιστική κάλυψη ανέρχονται σε 160/μήνα. Αν χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα τιμή αποζημίωσης επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ 10 ευρώ x 160 επισκέψεις/μήνα, προκύπτει ένα επιπρόσθετο ποσό της τάξης των 1.600 ευρώ/ μήνα από ίδιες πληρωμές των ασφαλισμένων και αθροιστικά μια αποζημίωση περίπου 3.200 ευρώ/μήνα για τον οικογενειακό γιατρό.
Βάση των ανωτέρω κρίνεται η πρόταση ως ένα σκαλοπάτι εγγύτερα προς την οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που η χώρα μας χρειάζεται, ειδικότερα στην περίοδο κρίσης που διάγει. - Αποτελεί μια περισσότερο αποδοτική και οργανωμένη προσπάθεια (ειδικά αν τα ραντεβού έχουν κεντρική διαχείριση) από το τρέχον σύστημα των 200 επισκέψεων/μήνα υπό την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ σε κάθε γιατρό που έτυχε μια δεδομένη στιγμή να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και είναι περισσότερο πιθανό να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού.
Κατά
Το υπουργείο Υγείας υπολογίζει την κατά μέσο όρο αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού από τον ΕΟΠΥΥ σε 1.623,78 ευρώ/ μήνα ή 0,72 ευρώ μικτά/μήνα ανά εγγεγραμμένο ασφαλισμένο στη λίστα. Στο υπόμνημά της η Ένωση έθετε ως όριο τα 2 ευρώ μικτά/μήνα ή 25 ευρώ/έτος για ένα λειτουργικό σύστημα ή τελικά με αναγωγή στις 400 επισκέψεις 4 ευρώ μικτά ανά επίσκεψη.
- Οι ασφαλιστικές εισφορές που θα αφορούν τη σύμβαση έργου με τον ΕΟΠΥΥ θα βαρύνουν αποκλειστικά το γιατρό (-31%).
- Το μέγεθος της λίστας είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο, απαιτεί απαραίτητα υποστήριξη γραμματειακή ή και νοσηλευτική. Το κόστος θα επιβαρύνει αποκλειστικά το γιατρό.
- Τα έξοδα λειτουργίας του ιατρείου (ενοίκιο, πάγια, αναλώσιμα, εξοπλισμός), επίσης θα επιβαρύνουν αποκλειστικά το γιατρό.
- Ο γενικός γιατρός αποκλείεται από το να είναι οικογενειακός γιατρός για παιδιά, ακόμα κι αν οι γονείς το επιθυμούν.
- Ο γενικός γιατρός δεν πριμοδοτείται στην διαδικασία επιλογής των οικογενειακών γιατρών σε σχέση με τους παθολόγους, μολονότι η εκπαίδευση του είναι η κατάλληλη για να αναλάβει το ρόλο στο σύστημα Υγείας, σε αντίθεση με αυτή των παθολόγων.
- Η χρηματοδότηση της όμως είναι πενιχρή και πρέπει επειγόντως να βρεθούν πρόσθετοι πόροι στήριξης της, ώστε να επιτευχθεί, πραγματική καθολική και απρόσκοπτη κάλυψη του πληθυσμού σε επίπεδο ΠΦΥ.
- Ο ασφαλισμένος που θα εγγράφεται στις κρατικές ΤΟΜΥ θα κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 2,43 ευρώ/μήνα, ενώ αυτός που θα εγγράφεται σε ιδιώτη συμβεβλημένο 0,72 ευρώ/μήνα.
Η μέση μηνιαία αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού για κάθε εγγεγραμμένο ασφαλισμένο στη λίστα του ορίζεται στα μόλις 0,72 ευρώ, όταν στη Σλοβακία (με το πολύ χαμηλότερο κόστος ζωής) το αντίστοιχο ποσό είναι 2,8 ευρώ και στην Ιταλία 5 ευρώ.
Αιτήματα
Οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν σειρά στοιχείων, που αποτελούν διαχρονικά αιτήματα των φορέων της Γενικής Ιατρικής: θεσμοθέτηση οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες, λίστα ασθενών, σύστημα παραπομπής στην εξειδικευμένη εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή φροντίδα, per capita σύστημα αποζημίωσης, ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς και καθολική κάλυψη του πληθυσμού σε επίπεδο ΠΦΥ.
Το προτεινόμενο μοντέλο δεν χαίρει της ανάλογης χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας και αποτυγχάνει πλήρως να ακολουθήσει τη σύσταση των ξένων εμπειρογνωμόνων για μια επιτυχή μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Ενημέρωση για όσους λαμβάνουν φάρμακα απώλειας βάρους και οπιοειδή
Πώς συνδέονται οι ήχοι του πεπτικού με την υγεία του εντέρου [μελέτη]
Υποσχόμενο φάνηκε πειραματικό εμβόλιο για τα χλαμύδια [μελέτη]