Αρνητική είναι η στάση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) στο θέμα της υπογραφής συμβάσεων οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης επισκέφθηκε τη Δευτέρα τα γραφεία του Συλλόγου, όπου παρείχε εξηγήσεις για το νέο καθεστώς.

Το προεδρείο του ΙΣΑ, ωστόσο, θεωρεί πως η διαμορφούμενη κατάσταση είναι απαξιωτική για τον κλάδο, καλώντας τα μέλη του να μην υπογράψουν συμβάσεις.

Ο κ. Μπερσίμης αναφέρθηκε σε επτά σημεία, που αφορούν τις νέες συμβάσεις, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Για τις συμβάσεις των υπολοίπων ειδικοτήτων, πλην των οικογενειακών γιατρών, διευκρίνισε ότι θα είναι συλλογικές, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων, αφού προηγηθεί διαβούλευση, με τους συλλογικούς φορείς των γιατρών.
  2. Σχετικά με τις κατ' οίκον επισκέψεις των οικογενειακών γιατρών, επιφυλάχθηκε να απαντήσει και διευκρίνισε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί.
  3. Η σύμβαση των οικογενειακών γιατρών θα είναι σύμβαση έργου και ο γιατρός θα υποχρεούται να εκδίδει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και θα υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις.
  4. Ο ΕΦΚΑ που αναλογεί στις αμοιβές των οικογενειακών ιατρών θα αποδίδεται από τους ίδιους τους γιατρούς.
  5. Οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν άδεια, δηλώνοντάς το στον Φορέα και αναπληρώνοντας τις ώρες τους.
  6. Δεν προβλέπεται οικονομικό κίνητρο για παραπάνω ώρες εργασίας πέρα των 24 ωρών, με οροφή αμοιβής τα 2.000 ευρώ και για 2.250 ασθενείς, ανάλογα με το ηλικιακό όριο των ασθενών
  7. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι βάση του νόμου 4486/17, στον οποίο προβλέπονται οι όροι των συμβάσεων και το ύψος των αμοιβών.

Το προεδρείο του ΙΣΑ ζήτησε την άμεση απόσυρση της απαξιωτικής – όπως χαρακτήρισε – πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη σύμβαση των οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Διευκρίνισε πως στην ουσία απομένει ένα 10% - 20% της αμοιβής του γιατρού - που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ - για να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα.

Αδιευκρίνιστο

Επιπρόσθετα, θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός, ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της σύμβασης και οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν ένα αδιευκρίνιστο πεδίο εργασίας.

Σύμφωνα με το προεδρείο του Συλλόγου, το νέο καθεστώς εγκλωβίζει τον ασθενή, στερώντας του, το πρωταρχικό δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής του θεράποντα γιατρού και εξαναγκάζοντάς τον να καλυφθεί από ένα φθηνό ανεπαρκές και κατώτερης ποιότητας σύστημα Υγείας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργο Πατούλης, σχολιάζοντας το θέμα τόνισε τα εξής:

“Οι όροι των συμβάσεων που καθορίζονται από την σχετική υπουργική απόφαση είναι κατάπτυστοι και αποτελούν προσβολή για τον ιατρικό κόσμο. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει αποφασίσει τους απαξιωτικούς και απαράδεκτους αυτούς όρους, προσυπογράφοντας την επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση των γιατρών να την αποσύρει εδώ και τώρα.

Καλούμε τον ιατρικό κόσμο να γυρίσει την πλάτη και να μη συμμετέχει στην προσπάθεια απαξίωσης και περαιτέρω φτωχοποίησής του”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι