Περισσότερα υγιή χρόνια εμφανίζονται να ζουν οι πλούσιοι Έλληνες σε σχέση με τους φτωχούς.
Χαμηλό εισόδημα και μακροχρόνια ανεργία συμβάλλουν στην εκδήλωση σωματικών και ψυχικών παθήσεων. Η απότομη απώλεια εισοδήματος και η μακροχρόνια ανεργία καθιστούν τα άτομα πιο ευάλωτα στην ασθένεια και τα κρατούν μακρυά από τις υπηρεσίας Υγείας.
Το παρήγορο είναι πως η χώρα μας εμφανίζει σχετικά μικρό άνοιγμα στην ψαλίδα της ανισότητας μεταξύ υγιών χρόνων ζωής σε φτωχούς και πλούσιους. Τις μεγαλύτερες ανισότητες έχουν χώρες όπως η Λετονία, η Εσθονία, Πολωνία, Σλοβενία, Τσεχία και Ουγγαρία.
Με το 74,4% του πληθυσμού άνω των 15 ετών να δηλώνει πως έχει καλή υγεία, η Ελλάδα βρίσκεται υψηλότερα από τον μέσο όρο των 34 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Κατέχει την 13η θέση στη γενική κατάταξη, ξεπερνώντας τις χώρες του “ευρωπαϊκού νότου” (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), αλλά και πλούσιες χώρες του “ευρωπαϊκού βορρά”, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Καλύτερη υγεία, ωστόσο, έχουν οι πιο εύποροι Έλληνες (83%) σε σύγκριση με τα πιο χαμηλά εισοδήματα (74%).
Αξιοσημείωτη είναι η εξής παρατήρηση: στην πρώτη πεντάδα του σχετικού πίνακα δεν βρίσκεται καμία ευρωπαϊκή χώρα! Την καλύτερη επίδοση έχει η Νέα Ζηλανδία (88,9% του πληθυσμού με καλή υγεία) και ακολουθούν ο Καναδάς και οι ΗΠΑ (88,1%), η Αυστραλία (85,2%) και το Ισραήλ (83,9%)...
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από ανάλυση δεδομένων του 2015, τα οποία παρατίθενται πιο κάτω και έχουν προκύψει από απαντήσεις που έχουν δώσει οι ίδιοι πολίτες σε σχέση με την κατάσταση της υγείας τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ, μία αύξηση κατά 10% στις δαπάνες Υγείας σχετίζεται με “κέρδος” 3,5 μηνών στο προσδόκιμο ζωής των πολιτών.
Κατά την ίδια λογική, η βελτίωση κατά 10% στον τρόπο ζωής (παχυσαρκία, κάπνισμα, καθιστική ζωή, αλκοόλ) αυξάνει κατά 2,6 μήνες το προσδόκιμο.
Αύξηση κατά 10% στο εισόδημα οδηγεί σε βελτίωση κατά 2,2 μήνες και κατά 10% στην εκπαίδευση κατά 3,2 μήνες.
Κάπνισμα
Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν πως, εάν μπορούσαν να μειωθούν στο μισό οι δείκτες καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, θα βελτίωναν κατά 13 μήνες το προσδόκιμο επιβίωσης.
Οι φτωχοί, οι λιγότερο μορφωμένοι και οι άνεργοι είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερη υγεία ή να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με όσους έχουν καλύτερο κοινωνικό και οικονομικό προφίλ.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η επάρκεια εισοδήματος επιτρέπει στους ανθρώπους να προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, όπως θρεπτικές τροφές. Στον αντίποδα, τα υψηλά εισοδήματα συνδέονται με περισσότερες ώρες εργασίας και στρες.
Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας αναφέρονται ως βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση του προσδόκιμου επιβίωσης. Ορισμένες χώρες (κυρίως οι πλουσιότερες) οφείλουν την αύξηση των ετών ζωής στις αυξημένες επενδύσεις των κρατών στην περίθαλψη των πολιτών τους.
Στενή είναι η σχέση του προσδόκιμου και με τον τρόπο ζωής (παχυσαρκία, κάπνισμα), στις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενή θέση.
Φτώχεια
Την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα έχει αποκτήσει έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα κινδύνου: τη φτώχεια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαρκής έκθεση στη φτώχεια έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Αυτό συμβαίνει και στην ατομική και στη φτώχεια σε επίπεδο χώρας.
Η διατήρηση ενός εισοδηματικού επιπέδου για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση στην κατάσταση της υγείας. Το ανησυχητικό είναι πως οι μειώσεις εισοδήματος έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, σε σχέση με τα όποια οφέλη από την αύξησή του!
Η απότομη φτωχοποίηση – όπως έχει συμβεί στην Ελλάδα – οδηγεί σε δραματική επιδείνωση της ψυχικής υγείας. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατάθλιψης.
Η ανεργία έχει επιπτώσεις στην ψυχική και τη σωματική υγεία. Αυξάνει κατά 63% τον κίνδυνο θανάτου, ενώ συνδέεται και με λιγότερη χρήση υπηρεσιών Υγείας και κυρίως εκείνων που αφορούν την πρόληψη.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγίες προστασίας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε γυναίκες- θύματα βίας
Στυτική δυσλειτουργία: Μήπως φταίει η υπέρταση;
25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών