Για υπερδιπλασιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης από την κυβέρνηση Καραμανλή, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.

Με ανακοίνωση, που εκδόθηκε την Τετάρτη, αποδίδει το σκάνδαλο Novartis – όπως το χαρακτηρίζει – σε προσπάθεια πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών να κερδοσκοπήσουν, μέσα από την υπέρμετρη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών.

Για την εξέλιξη της δαπάνης τα τελευταία χρόνια, επισημαίνονται τα εξής:

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Επί κυβερνήσεων ΝΔ (2004 - 2009) η φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε (από 2,43 δισ. σε 5,1 δισ. ευρώ). Την περίοδο 2009 – 2011, κατέβηκε στα 2,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε στην Βουλή όλα τα μέτρα, κάθε εξυγιαντική προσπάθεια ενώ από το 2015 ως κυβέρνηση, δεν ανέλαβε καμία περαιτέρω προσπάθεια μείωσης.

Το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων.

Η κυβέρνηση αυξάνει σήμερα τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, που καταργεί την επιτροπή τιμολόγησης στον ΕΟΦ και τη μεταφέρει στο γραφείο του υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να “στήσει” πολιτική σκευωρία γενικότερα σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του, τα οποία ήδη έχουν δώσει τις απαντήσεις τους.

Από την πρώτη μελέτη της δικογραφίας, γίνεται φανερό πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός στηρίζεται αποκλειστικά σε ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων, που μάλιστα δεν έχουν προσωπική ανάμιξη για τα όσα καταμαρτυρούν.

Θυμίζουν πολύ έντονα μεθοδολογία του “βρώμικου ‘89” με τους ψευδομάρτυρες και τα pampers.

Ιστορικό

Από το ΠΑΣΟΚ παρατίθεται και ένα ιστορικό των παρεμβάσεων που έγιναν επί των ημερών του στο φάρμακο:

  • 2004: Παραδίδει τη δαπάνη στα 2,430 δισ. ευρώ. Ισχύει λίστα φαρμάκων, έχουν εισαχθεί και τηρούνται περιορισμοί στη συνταγογράφηση σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων (μόνον από ειδικούς, μόνο από νοσοκομεία, με ειδικές διαγνωστικές διαδικασίες).
  • 2004: Η ΝΔ καταργεί τους περιορισμούς και τη λίστα. Αρχίζει σταδιακά η αύξηση των τιμών και της κατανάλωσης.
  • 2009: Η δαπάνη φτάνει σε ύψος ρεκόρ 5,1 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια σε 4 χρόνια. Η κατά κεφαλή δαπάνη είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη με τεράστια διαφορά.
  • 2009 – 2011: Αρχίζει, πριν το μνημόνιο, ένας αγώνας αποκλιμάκωσης, εκλογίκευσης.
    Εισάγεται σε χρόνο ρεκόρ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το παρατηρητήριο τιμών για τις προμήθειες, το διπλογραφικό σύστημα στα λογιστήρια των νοσοκομείων.

Η φαρμακευτική δαπάνη ξεφουσκώνει απότομα στα 2,845 δισ. ευρώ το 2012 (επίπεδα του 2005) με τεράστια αντίδραση από εταιρείες, γιατρούς και τον ΣΥΡΙΖΑ, για να κατεβεί στα 2 δισ. ευρώ το 2014, όπου και παραμένει.

Την ίδια περίοδο αρχίζει μια σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσης με την εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και έλεγχων, αλλάζει επί τα βελτίω η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων, ενισχύεται η λειτουργία και η διαφάνεια της λειτουργίας της επιτροπής τιμολόγησης του ΕΟΦ. Ιδρύεται ο ΕΟΠΥΥ.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη