Τρία νέα θύματα της γρίπης καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, με τον αριθμό των νεκρών της περιόδου να έχει ανέλθει στους εννέα.

Πρόκειται για επτά άνδρες και δύο γυναίκες, ηλικίας από 39 έως 87 ετών, εκ των οποίων οι οκτώ είχαν νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στα τέσσερα από τα θύματα, απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και στα πέντε ιός γρίπης τύπου Β, όπως επισημαίνεται στην εβδομαδιαία ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Από το σύνολο των ασθενών που απεβίωσαν, κανένας δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη, παρότι οι οκτώ από τους εννέα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Η δραστηριότητα του ιού εμφανίζεται αυξημένη και εκτιμάται πως μία στις 20 επισκέψεις σε γιατρούς αφορά ασθενείς με συμπτώματα γρίπης (σχετικό γράφημα πιο κάτω).

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, οι επισκέψεις με “γριπώδη συνδρομή” εμφάνισαν αύξηση το διάστημα 29 Ιανουαρίου – 4 Φεβρουαρίου.

Το ίδιο διάστημα, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 178 “ύποπτα” κλινικά δείγματα, 142 από νοσοκομεία και 36 από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.

Τα 51 (28,7%), ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 6 ήταν τύπου Α και τα 45 τύπου Β. Τα 4 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και βρέθηκε ότι ανήκουν στον πανδημικό υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09.

Την εβδομάδα 29 Ιανουαρίου με 4 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 35 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 34 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Από τους 34 αυτούς ασθενείς, οι 21 ήταν άνδρες και οι 13 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη και εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι τρεις.

Τα 18 από τα κρούσματα αυτά οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 16 στον ιό γρίπης τύπου Β.

Ιλαρά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως τις 4 Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα και 1.463 κρούσματα ιλαράς (101 περισσότερα από την 1η Φεβρουαρίου), με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα.

Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα 25 έως 44 ετών από τον γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 57 αφορούν επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, όπως και ο γενικός πληθυσμός.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν πως, τόσο στην περίπτωση της γρίπης, όσο και της ιλαράς, ο εμβολιασμός αποτελεί το κύριο μέσο προστασίας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Κιουμής: Γιατί ο hMPV δεν μπορεί να απειλήσει με πανδημία
Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών
Ο θόρυβος των αεροπλάνων μπορεί να βλάψει την καρδιά [μελέτη]