Σοβαρές αιχμές κατά των πολιτικών ηγεσιών και (ενδεχομένως) των γιατρών για την υπόθεση Novartis, αφήνουν φαρμακοποιοί.
Τούς επιρρίπτουν, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες για τη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης, από τις υπερτιμολογήσεις και την υπερσυνταγογράφηση έναντι οικονομικών και άλλων ανταλλαγμάτων.
Οι δραστήριοι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Πέλλας κυριολεκτικά “ξεσπάθωσαν”. Ας δούμε τις αντιδράσεις τους στο θέμα Novartis.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης (φωτό) έκανε λόγο για “δικαίωση” των φαρμακοποιών με την αποκάλυψη της υπόθεσης.
Αναλύοντας τον ισχυρισμό του, ο κ. Ευγενίδης αναφέρει χαρακτηριστικά πως “...όλος ο πόλεμος που δεχτήκαμε από το 2010 ότι για τη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης ευθύνεται το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων και η υπερκατανάλωση δεν στηρίχτηκε στην αλήθεια”...
Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται συνέχεια επειδή μειώνονται οι τιμές των περισσότερων φαρμάκων και αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στη δαπάνη.
Στο παρελθόν – σημείωσε – υπήρχε συμμετοχή των ασθενών 10% ή 25% στα φάρμακα. Τώρα, εκτός από τα ποσοστά αυτά, υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασφαλισμένων.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης άφησε να εννοηθεί πως την ίδια πρακτική με τη Novartis εφάρμοσαν και άλλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Αριθμός
Στο ίδιο πνεύμα είναι και η παρέμβαση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας.
Ο Πάνος Ζαρογουλίδης (φωτό) σχολίασε με δηκτικό τρόπο τα διακομματικά σχόλια που υπήρξαν στα Μνημόνια 1 και 2 για την ενοχοποίηση των 10.000 φαρμακείων στη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πέλλας τονίζει πως ο αριθμός των φαρμακείων διόγκωνε τότε τη δαπάνη, ενώ σήμερα ο υπουργός Υγείας δηλώνει πως όλα τα μέτρα ουσιαστικά απέτυχαν να περιορίσουν τη δαπάνη, μολονότι οι τιμές γράφουν μείωση της τάξης του 66,5%.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαρογουλίδη, ακόμη και σήμερα η τιμολόγηση των νέων φαρμάκων κατά την εισαγωγή τους δεν ακολουθεί τη σχέση κόστους – οφέλους.
Την ίδια ώρα, η οικονομία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) επιβαρύνει άμεσα την τσέπη των ασθενών και διπλασιάζει το κόστος τους με τις ευλογίες του κράτους.
Οι φαρμακοποιοί – σημειώνει – είχαν τελικά δίκιο σε όλα: “Δίχως το νούμερο των φαρμακείων να επιτελούν πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν θα είχαν το προνόμιο να μειώσουν τη νοσοκομειακή δαπάνη. Αν καταφέρουν να μάς κάνουν λιγότερους, οι δαπάνες του κράτους θα ανέβουν γεωμετρικά”...
Αποκαλύψεις
Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).
Ο Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτό) εκτίμησε πως έρχονται αποκαλύψεις και για άλλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Δεν είναι δυνατό – είπε – μόνον η Novartis να προκάλεσε ζημία 23 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι. Για τη θέση του αυτή, επικαλέστηκε την απλή λογική.
Ο πρόεδρος του ΦΣΑ άφησε αιχμές και κατά των γιατρών, επαναλαμβάνοντας πρόσφατη δήλωσή του πως “...οι φαρμακοποιοί βλέπουν καθημερινά στις συνταγές ό,τι δεν μπορούν να αντιληφθούν οι υπόλοιποι”...
Δ.Κ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη