Στους 14 έχουν φτάσει η νεκροί της φετινής περιόδου γρίπης, καθώς την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν στον θλιβερό κατάλογο τέσσερις ακόμη άνθρωποι.

Πρόκειται για 10 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 30 έως 87 έτη και μέση ηλικία τα 61,6 έτη. Κανένας δεν είχε υποβληθεί σε αντιγριπικό εμβολιασμό.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στην τακτική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι επιδημιολόγοι κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των ασθενών που καταφεύγουν σε γιατρούς με συμπτώματα γρίπης (γράφημα παρακάτω). Εκτιμούν, δε, πως η χώρα μας παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης.

Επικρατούντες υπότυποι είναι ο Β και ο πανδημικός A (H1N1)pdm09.

Την εβδομάδα 12 με 18 Φεβρουαρίου, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 190 κλινικά δείγματα. Τα 48 (25,3%) βρέθηκαν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 10 ήταν τύπου Α και τα 38 τύπου Β.

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί 51 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 49 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από τους ασθενείς αυτούς μόλις οι 5 είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Ιλαρά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί και 103 νέα κρούσματα ιλαράς, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον σε 1.691.

Στη μεγάλη πλειονότητα, πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Η ιλαρά επελαύνει στην Ελλάδα, με αύξηση κρουσμάτων πάνω από 70% μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]