Πιεστική εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο θέμα ορισμού οικογενειακών γιατρών για κάθε πολίτη.
Την ώρα που το ενδιαφέρον των γιατρών να μετάσχουν στο εγχείρημα είναι εξαιρετικά περιορισμένο και η διαδικασία δήλωσης από τους πολίτες μόλις ξεκίνησε, το υπουργείο προχώρησε σε υποχρεωτικό ορισμό οικογενειακού γιατρού ανά πολίτη.
Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κάνει λόγο για επίταξη των γιατρών των Κέντρων Υγείας, έπειτα από την έλλειψη ενδιαφέροντος που επέδειξαν οι οικογενειακοί γιατροί.
Επικαλούμενο το άρθρο 6 του νόμου 4486/17, το προεδρείο του ΙΣΑ σημειώνει πως δεν είναι εκ του νόμου υποχρεωτική αλλά μόνο δυνητική η εγγραφή πληθυσμού ευθύνης στους συγκεκριμένους δημόσιους λειτουργούς και ως οικογενειακοί γιατροί.
Τονίζει, επίσης, πως η επίταξη αυτή δεν συνάδει με τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού.
Προβλήματα παρατηρούνται και με τους ασφαλισμένους, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι να θέση να βρουν οικογενειακό γιατρό σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους.
Διαδικασία
Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε πως η αντιστοίχιση ολόκληρου του πληθυσμού σε οικογενειακούς γιατρούς έγινε με σκοπό την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του νόμου 4486/2017.
Έτσι, κάθε κάτοχος ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ αντιστοιχίστηκε τυχαία και ηλεκτρονικά με έναν οικογενειακό γιατρό.
Με βάση τον παραπάνω νόμο. οικογενειακοί γιατροί μπορούν να είναι:
- Γιατροί κλάδου ΕΣΥ, που υπηρετούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις ΤοΜΥ, στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υγείας.
- Γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης.
Ως οικογενειακοί γιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό.
Κριτήρια
Από το υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό πως η αντιστοίχηση πραγματοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) μέσω του ηλεκτρονικού συστήματός της.
Για την αντιστοίχιση ελήφθησαν υπόψη:
Για τους λήπτες υπηρεσιών Υγείας, η ηλικία και ο τόπος διαμονής, όπως αυτά τηρούνται στη βάση δεδομένων για τους ΑΜΚΑ ή ΑΥΠΑ.
Για τους οικογενειακούς γιατρούς, η ειδικότητα και ο τόπος παροχής υπηρεσιών.
Τυχαία
Κάθε λήπτης υπηρεσιών Υγείας αντιστοιχίστηκε με βάση τον τόπο διαμονής του με έναν οικογενειακό γιατρό τυχαία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης που έχει τεθεί στο άρθρο 6 του νόμου 4486/2017.
Για τους ιατρούς ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή παθολογίας, ο ανώτατος πληθυσμός τον οποίο μπορούν να εγγράψουν (δηλαδή ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης τους) είναι έως 2.250 ενήλικες.
Για τους παιδιάτρους, ο ανώτατος πληθυσμός τον οποίο μπορούν να εγγράψουν (δηλαδή ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης τους) είναι έως 1.500 παιδιά.
Εγγραφή
Η αντιστοίχιση ενός λήπτη υπηρεσιών Υγείας με τον οικογενειακό γιατρό δεν σημαίνει την εγγραφή του.
Η διαδικασία της εγγραφής ξεκινά με την υποβολή αίτησης εγγραφής εκ μέρους του λήπτη και ολοκληρώνεται κατά την πρώτη επίσκεψή του στον οικογενειακό γιατρό της επιλογής του.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;