Ποτέ δεν είναι αργά για ενημέρωση σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Με επίσημα καταγεγραμμένους 17 νεκρούς από τον ιό του Δυτικού Νείλου, το Iatronet παρέχει όσες πληροφορίες χρειάζονται, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς μεταδίδεται το νόσημα και ποιούς απειλεί περισσότερο.

Η ανάγκη είναι μεγαλύτερη από ποτέ, αλλά η Πολιτεία δείχνει αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) έχει καλέσει τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να υλοποιήσει έστω και τώρα ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Η επίπτωση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι πολύ πιο ευρεία από όσο βλέπουμε στα επιδημιολογικά δελτία που εκδίδονται τακτικά.

Παλαιότερη μελέτη έχει δείξει πως για κάθε κρούσμα με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναλογούν 140 με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Με δεδομένο πως τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο με συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα ανέρχονται σε 127, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που έχουν νοσήσει είναι περίπου 17.780 άτομα!

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι νόσημα που προσβάλλει ζώα (πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.

Κουνούπια

Κύριος τρόπος μετάδοσης είναι το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως του κοινού κουνουπιού). Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από τη μητέρα στο έμβρυο.

Ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο, μέσω της συνήθους κοινωνικής (φιλί, άγγιγμα), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Το 80% όσων μολύνονται, παραμένουν ασυμπτωματικοί. Το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότερο από το 1% των προσβληθέντων εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο.

Η ήπια μορφή της νόσου μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα, όπως πυρετός, πονοκέφαλος, γενικευμένη αδυναμία ή καταβολή, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής).

Μπορούν να παρουσιαστούν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, εμετοί, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος ή δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Σοβαρή

Λιγότεροι από το 1% των προσβληθέντων (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν σοβαρή μορφή της νόσου, καθώς προσβάλλεται το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση).

Τα συμπτώματα αυτά ενδέχεται να είναι πυρετός, πονοκέφαλος, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργος, αποπροσανατολισμός, σύγχυση, κώμα), νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις), σοβαρή μυϊκή αδυναμία και διαταραχές όρασης.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 2 έως 14 μέρες μετά το τσίμπημα και συνήθως υποχωρούν σε 3 έως 6 μέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα. Ορισμένα από αυτά, όπως η κόπωση, ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες και οι διαταραχές συγκέντρωσης, ενδέχεται να παραμείνουν επί εβδομάδες ή μήνες.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι έχουν ηλικία άνω των 50 ετών. Σοβαρές εκδηλώσεις της λοίμωξης μπορούν να εμφανιστούν σε ανοσοκατεσταλμένους και γενικά άτομα με χρόνια νοσήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H επόμενη μέρα των βιοδεικτών - Παραδείγματα εξοικονόμησης κόστους
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα