Όλο και περισσότεροι γιατροί και εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας αναγνωρίζουν την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Τα ποσοστά των εμβολιασθέντων κατά την περίοδο 2017 – 2018 ήταν αισθητά αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη, γεγονός το οποίο αυξάνει την προστασία του προσωπικού και των ασθενών.

Σύμφωνα με ανάλυση των ειδικών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η οποία παρατίθεται πιο κάτω, το εμβόλιο έκαναν δύο στους πέντε γιατρούς και ένας στους τρεις νοσηλευτές.

Τα στοιχεία προέκυψαν από 129 νοσοκομεία (108 δημόσια, 18 ιδιωτικά και 3 στρατιωτικά) και 257 Κέντρα Υγείας και δείχνουν τα εξής:

Η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων ήταν 24,9% στα νοσοκομεία και 40,2% στα Κέντρα Υγείας.

Την περίοδο γρίπης 2016 - 2017, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 18% για τα νοσοκομεία και 34,6% για τα Κέντρα Υγείας, ενώ το διάστημα 2009 - 2016, τα ποσοστά κυμαίνονταν από 4,4% μέχρι 13% για τα νοσοκομεία και από 16,8% μέχρι 33% για τα Κέντρα Υγείας.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εμφανίζουν οι γιατροί (40,3%) και ακολουθούν οι νοσηλευτές (35,1%), οι τεχνικοί (31,7%), οι διοικητικοί (31,2%) και το λοιπό επιστημονικό προσωπικό (29,2%).

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο.

Προτεραιότητα

Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες προτεραιότητας:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Παιδιά και ενήλικοι που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη.
  • Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  • Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2 ).
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών, επίσης όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  • Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών – όπως αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών).
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι).
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
  • Επαγγελματίες, όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου ποικίλει κάθε χρόνο, κυρίως ανάλογα με την αντιγονική ομοιότητα (antigenic matching) των στελεχών γρίπης που περιέχει το εμβόλιο με τα στελέχη που κυκλοφορούν τη χρονιά εκείνη στην κοινότητα και αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και αξιολόγησης.

Έναρξη

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη της επιτήρησης της γρίπης, η οποία, όπως κάθε χρόνο, ξεκινά την 1η Οκτωβρίου (40η εβδομάδα τρέχοντος έτους) και διαρκεί περίπου μέχρι του Μάιο του 2019 (20ή εβδομάδα επόμενου έτους).

Η περσινή περίοδος γρίπης 2017 - 2018, υπήρξε καλή για τη χώρα μας, καθώς καταγράφηκαν σημαντικά λιγότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2016 – 2017.

Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή που απεβίωσαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο παρ' ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός.

Μεταλλάσσεται

Ο ιός της γρίπης συνεχώς μεταλλάσσεται γονιδιακά και αντιγονικά από χρονιά σε χρονιά.

Αν οι αλλαγές αυτές είναι πολύ μεγάλες, και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, το νέο αυτό στέλεχος του ιού της γρίπης μπορεί να προκαλέσει πανδημία.

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων νοσεί ταυτόχρονα, πολλοί εκ των οποίων βαριά, μια κατάσταση που δημιουργεί έντονα προβλήματα στο σύστημα υγείας και παρακωλύει την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα

Η δραστηριότητα της γρίπης δεν μηδενίζεται ποτέ. Πέρα από το επιδημικό κύμα τους χειμερινούς μήνες, σποραδικά κρούσματα γρίπης υπάρχουν όλο το χρόνο.

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024