Ένας στους δέκα θανάτους που καταγράφονται στην Ελλάδα αποδίδεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Η θνησιμότητα στη χώρα μας είναι πιο κάτω από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, αλλά σαφώς υψηλότερη από εκείνη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφορούν τους θανάτους που καταγράφηκαν το 2015.
Σύμφωνα με αυτά, κατά το συγκεκριμένο έτος στην Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικά 121.485 θάνατοι, από τους οποίους οι 12.296 αποδόθηκαν σε καρδιακό ισχαιμικό επεισόδιο (10,1%).
Η μέση ευρωπαϊκή θνησιμότητα είναι 12,3%, με τη χαμηλότερη να καταγράφεται στην Ολλανδία (6,2%) και στη Γαλλία (6%), όπου οι άνδρες πλήττονται περισσότερο από τις γυναίκες.
Πολύ χαμηλά ποσοστά παρατηρούνται στις λεγόμενες χώρες του “Ευρωπαϊκού Νότου”, δηλαδή στην Ισπανία (8%) και στην Πορτογαλία (6,7%), με εξαίρεση την Ιταλία (11,3%).
Υψηλή θνησιμότητα εμφανίζει η Γερμανία (13,8%), η οποία ξεπερνά ελαφρά τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Οι ειδικοί της Eurostat σχολιάζουν πως η υψηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά επεισόδια καταγράφεται στη Λιθουανία (38%) και στη Σλοβακία (27%), όπου σημειώνονται περισσότεροι θάνατοι γυναικών σε σχέση με τους άνδρες!
Ισχαιμία
Καρδιακή ισχαιμία είναι η έλλειψη ροής αίματος και οξυγόνου προς τον καρδιακό μυ, η οποία προκαλείται από τη στένωση των καρδιακών αρτηριών.
Πρόκειται για πάθηση στεφανιαίας αρτηρίας ή καρδιοπάθεια, η οποία οδηγεί σε καρδιακή ανακοπή.
Η ισχαιμική καρδιοπάθεια αποτελεί σήμερα για τον Δυτικό κόσμο το πιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Εκτιμάται πως κάθε 3 λεπτά χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος.
Η ισχαιμική καρδιακή νόσος προκαλεί μιάμιση φορά τους θανάτους που προκαλούν όλα τα είδη καρκίνων.
Ομάδα
Η στεφανιαία νόσος αποτελείται από μια ομάδα παθήσεων που συμπεριλαμβάνουν σταθερή στηθάγχη, ασταθή στηθάγχη, εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, αιφνίδιο θάνατο με ισχαιμικό χαρακτήρα.
Περίπου το 30% των ενηλίκων που επισκέπτονται νοσοκομείο λόγω πόνου στο στήθος έχουν διαγνωστεί με μία από τις μορφές της ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
Οι παράγοντες κινδύνου που ευνοούν την εμφάνιση της ισχαιμικής καρδιακής νόσου ορίζονται ως τροποποιούμενοι και μη τροποποιούμενοι.
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει παράγοντες όπως η αρτηριακή υπέρταση, το κάπνισμα (παρόν περίπου στο 36% των περιπτώσεων), o διαβήτης, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας (στο 10% των περιπτώσεων), η παχυσαρκία (περίπου στο 20% των περιπτώσεων), η δυσλιπιδαιμία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό.
Συμπτώματα
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πόνος στο στήθος, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως οπισθοστερνικά και εξαπλώνεται στα χέρια, τους ώμους, την πλάτη, το σαγόνι.
Ο πόνος παίρνει διάφορες μορφές, όπως καυστικός, συσφιγκτικός, βάρους, διαρκεί λίγα λεπτά και εμφανίζεται ή εντείνεται κυρίως κατά τη διάρκεια συναισθηματικής και σωματικής κόπωσης.
Μπορεί, επίσης, να ξεκινήσει στην επιγαστρική περιοχή και ως εκ τούτου συγχέεται με προβλήματα στο στομάχι - για το λόγο αυτό να λαμβάνεται υπόψη η διαφορική διάγνωσή του.
Η δυσκολία στην αναπνοή είναι ένα σημάδι που εμφανίζεται συχνά, καθώς δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που απουσιάζουν πλήρως τα κλασικά συμπτώματα, όπως συμβαίνει με το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, που είναι περίπλοκο στις αρχές του, με αποτέλεσμα θανατηφόρα αρρυθμία ή αιφνίδιο θάνατο.
Ο πόνος στο στήθος, ο οποίος αρχίζει κατά τη διάρκεια των προβλέψιμων δραστηριοτήτων όπως η ήπια φυσική δραστηριότητα, το φαγητό, ονομάζεται σταθερή στηθάγχη και έχει ως αποτέλεσμα την καρδιακή επιβάρυνση.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ακόμα και 5 επιπλέον λεπτά άσκησης την ημέρα είναι πιθανόν να μειώνουν την αρτηριακή πίεση [μελέτη]
Δοκιμάζεται τεστ αναπνοής για τη διάγνωση καρκίνου στον πνεύμονα
Οι δυο χρονικές στιγμές της ημέρας που η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο [μελέτη]