"Δυστυχώς, η αυτοκτονική παραπληροφόρηση που έχει ξεσπάσει με το αντιεμβολιαστικό κίνημα για τα παιδιά έχει παρεισφρήσει και σε άλλα τμήματα του πληθυσμού που έχουν άμεση ανάγκη να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο για την γρίπη’’, μας αναφέρουν χαρακτηριστικά φαρμακοποιοί. Σύμφωνα με τους ίδιους, τέτοια εποχή πέρσι, ασθενείς, αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας είχαν πραγματοποιήσει το εμβόλιο, το οποίο αποτελούσε κομμάτι της εποχικής τους θεραπείας. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος, οι ίδιοι άνθρωποι είτε αναρωτιούνται είτε ενημερώνουν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν. Η κίνηση στα φαρμακεία όσον αφορά πάντα το εμβόλιο της γρίπης είναι κάτω έως και 80% σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πέρυσι.
Με βάση τα λεγόμενα παραγόντων της αγοράς των φαρμακείων, μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου παραδοσιακά είχε εμβολιαστεί πάνω από το 90% των ευπαθών ομάδων.
Πηγές αναφέρουν ότι κατά τη φετινή περίοδο έχουν διανεμηθεί στην αγορά 1,6 εκατ. τεμάχια, αυξημένα κατά 400.000 από την περσινή περίοδο που ήταν 1,2 εκατ. τεμάχια. Τρεις είναι ουσιαστικά οι εταιρείες που τα διανέμουν και ο ασφαλισμένος αν το συνταγογραφήσει δεν πληρώνει συμμετοχή, ενώ στην αντίθετη περίπτωση η τιμή λιανικής για κάθε ένα από αυτά είναι 13,7 ευρώ, 10,72 ευρώ και 12,31 ευρώ.
Tα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ
Την περσινή περίοδο γρίπης 2017-2018, καταγράφηκαν σημαντικά λιγότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2016-2017 (107 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. και 42 απεβίωσαν ενώ κατά την προηγούμενη περίοδο 276 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και 108 απεβίωσαν).
Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. ή που απεβίωσαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο παρ' ότι ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός. Τούτο καταδεικνύει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη.
Επίσης, πέρσι το ποσοστό αντιγριπικού εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας αυξήθηκε σημαντικά: Η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων ήταν 24,9% στα νοσοκομεία και 40,2% στα Κέντρα Υγείας. Την περίοδο γρίπης 2016-2017, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 18% για τα νοσοκομεία και 34,6% για τα Κέντρα Υγείας, ενώ το διάστημα 2009-2016, τα ποσοστά κυμαίνονταν από 4,4% μέχρι 13% για τα νοσοκομεία και από 16,8% μέχρι 33% για τα Κέντρα Υγείας. Δεδομένα έστειλαν 129 νοσοκομεία (108 δημόσια, 18 ιδιωτικά και 3 στρατιωτικά) και 257 Κέντρα Υγείας (έως 3 Μαΐου 2018).
Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, κλπ)
- Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωΐδες και θηλάζουσες
- Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2 )
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών, επίσης όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
- Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών – π.χ. αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ)
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι)
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
- Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο θόρυβος των αεροπλάνων μπορεί να βλάψει την καρδιά [μελέτη]
Αντιμετώπιση των τσιμπουριών και των νοσημάτων που μεταδίδουν υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τον Καρκίνο του Πνεύμονα παρουσίασε την 9η Έκθεση LuCE