Κατάθλιψη και άγχος εμφανίζουν οι μισοί νοσηλευτές που εργάζονται σε ψυχιατρικά ιδρύματα.
Η καθημερινή έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες τους καθιστά ευάλωτους σε πλήθος ψυχιατρικών διαταραχών, όπως δείχνει μελέτη που διενεργήθηκε σε 110 νοσοκόμους.
Από τους συμμετέχοντες, οι 71 ήταν γυναίκες και οι 29 άνδρες και επιλέχθηκαν τυχαία από δύο δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. Τα κριτήρια επιλογής ήταν να έρχονται καθημερινά σε επαφή με ασθενείς, να έχουν εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους και να μιλούν καλά τα ελληνικά.
Η μελέτη διεξήχθη από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2017 και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “Health Psychology Research”.
Την υπογράφει ο γραμματέας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας Αριστείδης Δάγλας και οι Κωνσταντίνος Τσάρας, Δημητρούλα Μήτση, Ιωάννα Παπαθανασίου, Φωτεινή Τζαβέλλα, Σοφία Ζύγκα και Ευάγγελος Φραδέλος.
Από την ανάγνωση των ευρημάτων προκύπτουν τα εξής:
Ο επιπολασμός, δηλαδή η συχνότητα εμφάνισης στον συγκεκριμένο πληθυσμό, της κατάθλιψης ανέρχεται σε 52,7% και 48,2% του άγχους.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ποσοστά στρες πάνω από 90%, διαταραχές ύπνου στο 78% και προβλήματα αλκοολισμού στο 22%.
Οι νοσηλευτές ψυχιατρικών ιδρυμάτων έχουν την πιο άμεση επαφή με ψυχικά πάσχοντες σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα Υγείας.
Οι διαταραχές από τις οποίες κινδυνεύουν, υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους και τους εκθέτουν σε προβλήματα υγείας.
Αγχωτική
Πολλές επιστημονικές μελέτες περιγράφουν την ψυχιατρική περίθαλψη ως μία εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία.
Οι τρόποι τους οποίους οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τις αγχωτικές καταστάσεις, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογική τους διάθεση και την κατάσταση της υγείας τους.
Η απόκτηση γνώσεων στην επίλυση προβλημάτων και η αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης, μπορούν να συμβάλουν μόνο στον έλεγχο του άγχους, ενώ καθίσταται σημαντική η αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Οι νοσηλευτές θεωρούν πως είναι η πιο ευάλωτη επαγγελματικά ομάδα, καθώς εκτίθενται συνεχώς σε συναισθηματικές μεταβολές και σε δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες αυξάνουν τη νοσηρότητα.
Προσωπικότητα
Στην εκδήλωση ψυχικών διαταραχών συμβάλλουν παράγοντες, όπως η προσωπικότητα και οι συνθήκες που επικρατούν στον εργασιακό χώρο.
Ισχυρή παράμετρος, ωστόσο, παραμένει η ίδια η φύση του νοσηλευτικού επαγγέλματος, η οποία απαιτεί επαφή με τον ανθρώπινο πόνο και τον ασθενή.
Η νοσηλευτική της ψυχικής υγείας είναι ένα επάγγελμα με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι νοσοκόμες καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλούς παράγοντες άγχους, όπως η αλληλεπίδραση με τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και το εκτεταμένο κοινωνικό περιβάλλον τους.
Η ηλικία και τα έτη εργασιακής εμπειρίας είναι συνδεδεμένα με τον κίνδυνο κατάθλιψης, η οποία απειλεί κυρίως άγαμους ή διαζευγμένους νοσηλευτές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι