Σε ετοιμότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας του ιού της γρίπης, καλεί πολίτες και υπηρεσίες το υπουργείο Υγείας.
Η κατάσταση δεν σηκώνει εφησυχασμό, καθώς την τελευταία εβδομάδα υπερδιπλασιάστηκαν οι νεκροί από επιπλοκές, φτάνοντας τους 39!
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα του ιού παραμένει σταθερά υψηλή.
Η Ελλάδα περιλαμβάνεται, μάλιστα, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερα κρούσματα.
Το παρήγορο είναι πως η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλή στους πολίτες άνω των 60 ετών. Παραμένει, όμως, χαμηλή σε άλλες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να εμβολιάζονται.
Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, που παρατίθεται πιο κάτω, εκτιμάται πως το πρόβλημα θα παραμείνει για τις επόμενες δέκα εβδομάδες και πως αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, παραμένει σε ισχύ η παλαιότερη εγκύκλιος για τον εμβολιασμό, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αναλυτικότερα, ως κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα εξής:
- Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
- Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
- Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους (82%), οι ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν είχαν εμβολιαστεί.
Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.
Αντι-ιικά
Συνιστάται, επίσης, η σωστή χρήση των αντι - ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Για περαιτέρω αναλυτικές οδηγίες προς το γενικό πληθυσμό ή ειδικότερες κατηγορίες κοινού, όπως τους επαγγελματίες Υγείας, οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονται στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές