Τον καθημερινό Γολγοθά περιγράφει με επιστολή της μία νοσηλεύτρια του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.

Στην επιστολή, που παρατίθεται πιο κάτω, η 57χρονη γυναίκα τονίζει πως η καθημερινότητα γίνεται ανυπόφορη και οι ελλείψεις όλο και πιο δραματικές: "Δεν τους ενδιαφέρει αν κουραζόμαστε. Υπάρχουν προβλήματα υγείας! Μεγαλώνουμε!", αναφέρει.

Η Μαρία Κ. κάνει λόγο για συνεχή επιδείνωση της κατάστασης, η οποία γίνεται ανυπόφορη σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει:

"Μπαίνω στα 57. Παθήσεις που δεν είχα λίγο νωρίτερα, με κυνηγάνε τώρα. Μού παρουσιάστηκε αρθρίτιδα στα χέρια. Τα δάκτυλά μου καμπυλώνουν. Έχω πάθηση, παίρνω φάρμακο. Το ισχίο μου, σε βάθος χρόνου θέλει χειρουργείο, είπε ο ορθοπεδικός. Πόσο θα αντέξω αυτό το πρωί – νύχτα και το νυχτερινό";

Προβληματισμό προκαλεί η αναφορά της στην υποστελέχωση του νοσοκομείου:

"Από τα χρόνια της κρίσης και μετά που έφυγε σωρηδόν προσωπικό στη συνταξιοδότηση και δεν ανανεώθηκε, ζούμε τον Γολγοθά. Στο νοσοκομείο μας είναι χρεωμένοι νοσηλευτικοί περίπου 800. Δεν είναι, όμως, τόσοι. Τουλάχιστον 200 και περισσότεροι είναι με αναρρωτικές και ειδικές άδειες.

Μας επιπλήττουν να δουλεύουμε περισσότερο και σωστά. Δεν τους ενδιαφέρει αν κουραζόμαστε. Υπάρχουν προβλήματα υγείας"!

Ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνει είναι το κλείσιμο της επιστολής της:

"Έλεος. Κομμάτια είμαστε όλοι. Βοηθήστε μας".

Εξουθένωση

Σχολιάζοντας την επιστολή, το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για εξουθένωση του προσωπικού:

"Πάνω από 3.000 συνάδελφοι της νοσηλευτικής Υπηρεσίας πάσχουν από σοβαρά δυσίατα νοσήματα. Όλοι οι νοσηλευτές με πάνω από 25 έτη προϋπηρεσίας αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. 

Και όμως διαχρονικά αρνούνται την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ΒΑΕ). Πριν την οικονομική κρίση και τις δυσμενείς αλλαγές στα ασφαλιστικά δικαιώματα υπήρχαν ευνοϊκά όρια ηλικίας για πολλές κατηγορίες εργαζομένων στα νοσοκομεία με ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο.

Την περίοδο των μνημονίων αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα η σύνταξη να λαμβάνεται στα 67 έτη τους ή στην καλύτερη περίπτωση με 40 έτη υπηρεσίας και 62 ετών".

Βαρέα

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως οι νοσηλευτές με ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και συνταξιοδοτούνται 62 ετών, με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Με το νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016, όμως, καταργήθηκαν οι ασφαλιστικοί φορείς του Δημοσίου και του ΙΚΑ και εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Καταργήθηκαν επίσης οι διακρίσεις στις παροχές κάθε Ταμείου:

"Δεν είναι δυνατόν οι νοσηλευτές να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες στα 67 έτη", τονίζει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ. 

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γυναικολογικός υπερηχογραφικός έλεγχος: Ποιες πληροφορίες πρέπει να δίνονται στις ασθενείς
Έφηβοι και χρήση κοινωνικών δικτύων: Τα υπέρ και τα κατά
H COVID-19 μπορεί να συνδέεται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης [μελέτη]