Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας για τον κοροναϊό μπαίνουν τα ευρωπαϊκά συστήματα πρόληψης ειδικών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Υγείας είχαν την Παρασκευή τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν φέρονται – προς το παρόν – διατεθειμένοι να σημάνουν καθεστώς "πανδημίας". Οι υγειονομικές Αρχές των χωρών, ωστόσο, εκτιμούν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την κήρυξη πανδημίας και λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Εξετάζουν, μεταξύ άλλων, την επάρκεια των συστημάτων Υγείας σε φάρμακα, εξοπλισμό, τη διαθεσιμότητα απλών θέσεων νοσηλείας και μονάδων εντατικής θεραπείας.

"Πανδημία" είναι η εξάπλωση μίας επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η πανδημία γρίπης Α (Η1Ν1), η οποία είχε ξεκινήσει από το Μεξικό και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους, τα τέσσερα σενάρια για την Ευρώπη είναι τα εξής:

  1. Η πιθανότητα εμφάνισης επιπλέον εισαγόμενων κρουσμάτων λοίμωξης από τον "2019-nCoV" είναι μέτρια προς υψηλή.
  2. Η πιθανότητα εμφάνισης συνεχιζόμενης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πολύ χαμηλή έως χαμηλή.
  3. Εφόσον όμως υπάρξει έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων της λοίμωξης και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου, ιδιαίτερα εντός των δομών παροχής φροντίδας Υγείας.
  4. Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ανίχνευση εισαγόμενου κρούσματος και στην εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και σε υψηλό κίνδυνο δευτερογενούς μετάδοσης του νοσήματος στην κοινότητα.

Μέχρι στιγμής, ο νέος κοροναϊός "2019-nCoV" έχει απομονωθεί σε κλινικά δείγματα του αναπνευστικού, ενώ γενετικό υλικό (RNA) του ιού έχει ανιχνευθεί και στο αίμα.

Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν ο ιός απεκκρίνεται στα κόπρανα ή στα ούρα.

Με βάση τις κινεζικές αρχές Δημόσιας Υγείας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μεταδοτικότητας της λοίμωξης από ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Εικόνα

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), από 41 νοσηλευθέντες ασθενείς που περιελήφθησαν στην πρώτη μελέτη, είχαν τα εξής χαρακτηριστικά: Πυρετό, βήχα και μυαλγίες ή καταβολή, ενώ σπάνια ήταν η αναφορά διαρροιών.

Περισσότεροι από τους μισούς ανέπτυξαν δύσπνοια, κατά μέσο όρο 8 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και το 32% χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το 10% χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό, ενώ στο 5% εφαρμόστηκε εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης (ECMO).

"Ευαγγελισμός"

Στο μεταξύ, κινητοποίηση προκάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" η προσέλευση 22χρονου ασθενούς, ο οποίος δήλωσε πως είχε πρόσφατα επισκεφθεί την Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διαμείνει σε ξενοδοχείο πόλης, η οποία βρίσκεται πολύ μακρυά από τη Wuhan, όπου ενδημεί ο κοροναϊός.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ κάνουν λόγο για "πολύ ήπια συμπτωματολογία", αλλά προχωρούν σε εργαστηριακό έλεγχο εκτιμώντας πως δεν πρόκειται για κρούσμα. Υπάρχουν, εξάλλου, δεκάδες άλλα παρόμοια περιστατικά που έχουν ελεγχθεί χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο εργαστηριακός έλεγχος του κλινικού δείγματος στο Ινστιτούτο Παστέρ ήταν αρνητικός για κοροναϊό.

O 22χρονος πήρε εξιτήριο λίγο μετά τις 10 το βράδυ της ίδιας μέρας. Ιατρικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπήρξε κανένας "συναγερμός" ή πανικός και πως το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με επαγγελματισμό και σοβαρότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι