Αυτές οι μέρες είναι δύσκολες για όλους μας. Όμως για κάποιους συμπολίτες μας ίσως να είναι ακόμη δυσκολότερες. Η νόσος Alzheimer - και η άνοια εν γένει - δεν αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος/α από τον κοροναϊό, σύμφωνα με τις εταιρείες άνοιας της Αγγλίας και της Αμερικής.
Παρόλα αυτά, μας δηλώνει αποκλειστικά η κα. Μαρία Καραγιαννίδου Ερευνήτρια - London School of Economics και Συνεργάτιδα ΔΙΚΤΥΟΥ για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι συμπεριφορές που συνιστούν το αποτέλεσμα της άνοιας, η αυξημένη συνήθως ηλικία όσων πάσχουν από άνοια καθώς και η συννοσηρότητα, η παράλληλη δηλαδή παρουσία και άλλων προβλημάτων υγείας, ενδέχεται να αυξάνουν το κίνδυνο νοσηρότητας από τον κοροναϊό.
Επί παραδείγματι, οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer ή άλλη μορφή άνοιας πιθανόν θα ξεχάσουν να πλύνουν τα χέρια τους ή να ακολουθήσουν άλλα μέτρα προστασίας που προτείνονται από τις αρχές για την πρόληψη του κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, ασθένειες όπως ο κορωναϊός ή ακόμη και η γρίπη επιδεινώνουν τη γνωστική έκπτωση (αποδυνάμωση της μνήμης, του λόγου) που οφείλεται στην άνοια.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει η ίδια, οι περιθάλποντες των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer αλλά και από άλλα είδη άνοιας θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:
Οδηγίες για περιθάλποντες ανθρώπων με άνοια που διαμένουν στο σπίτι:
Για όσους συμπολίτες μας πάσχουν από άνοια, η αυξανόμενη σύγχυση αποτελεί συνήθως το πρώτο σύμπτωμα για οποιαδήποτε μεταβολή στην υγεία τους, συμπεριλαμβανομένων και των συμπτωμάτων της κοινής γρίπης. Συνεπώς, εάν αυτές τις ημέρες καθώς και το επόμενο διάστημα παρατηρήσετε μια ταχύτατα αυξανόμενη διαταραχή στη συμπεριφορά (σύγχυση) των ανθρώπων σας, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό του/της άμεσα.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια θα χρειαστούν συνεχή υπενθύμιση για τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσουν.
Βοηθήστε τους ανθρώπους σας να θυμηθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να προστατέψουν τον εαυτό τους με σημειώματα σε διάφορα σημεία του σπιτιού.
Τοποθετείστε σημειώματα ή ένα σκίτσο που να τους υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Δείξτε τους πως και για πόσο διάστημα είναι απαραίτητο για την προστασία τους να πλένουν τα χέρια τους. Επαναλάβετε μερικές φορές μέσα στην ημέρα.
Ένα απολυμαντικό υγρό με τουλάχιστον 60% αλκοόλ είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική για την υγιεινή των χεριών όσων πάσχουν από άνοια και δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε μία βρύση.
Η αδιάλειπτη λήψη των συνταγογραφούμενων για την άνοια φαρμάκων είναι αδιαπραγμάτευτη. Θα πρέπει να φροντίσετε εκ των προτέρων, ώστε ο άνθρωπος που πάσχει από άνοια να έχει πρόσβαση στα φάρμακά που χρειάζεται. Είναι σημαντικό να συζητήσετε κάθε ενδεχόμενο με τον θεράποντα ιατρό ή με τον φαρμακοποιό σας, ώστε ο άνθρωπος που φροντίζετε να συνεχίσει κανονικά την φαρμακευτική του αγωγή μειώνοντας όμως παράλληλα τις μετακινήσεις στο φαρμακείο.
Ίσως ο άνθρωπος που πάσχει από άνοια ή κάποιος/α από τους περιθάλποντές του να πρέπει να απομονωθεί για διάστημα 2 εβδομάδων. Θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο δράσης για αυτή την περίπτωση. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε - ει δυνατόν - ένα κύκλο ανθρώπων (φίλων, συγγενών) που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν το σπίτι σας με τα βασικά (επί παραδείγματι, τρόφιμα και φάρμακα) και θα φροντίσουν, αν χρειαστεί τον άνθρωπό σας. Εναλλακτικά, θα πρέπει να έχετε σχεδιάσει ή έστω μελετήσει τη διαμονή του ανθρώπου σας για λίγο (όσο εσείς νοσείτε από τον κορωνοϊό ή είστε σε απομόνωση) σε ένα κέντρο ευγηρίας.
Σκεφθείτε επίσης εναλλακτικές προλαμβάνοντας το ενδεχόμενο να νοσήσει σημαντικά από τον κορωναϊό ο/η θεράπον γιατρός του ανθρώπου που πάσχει από άνοια.
Αποφύγετε για το επόμενο διάστημα τις επισκέψεις στο σπίτι. Βεβαιωθείτε επίσης πως αν κάποιος/α επισκεφθεί τον άνθρωπό σας, που πάσχει από άνοια, έχει καθαρίσει και έχει απολυμάνει νωρίτερα τα χέρια του/της, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Είναι σημαντικό να καθαρίζετε πολύ συχνά κάποιες επιφάνειες του σπιτιού σας, όπως χειρολαβές, τηλεχειριστήρια καθώς και τις βρύσες.
Όσο μένουμε στο σπίτι με τον άνθρωπό μας που πάσχει από άνοια τον ενθαρρύνουμε να μείνει ενεργός/ή. Ίσως κάποιες ήπιες ασκήσεις- κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τον θεράποντα γιατρό - βοηθούσαν. Η μουσική, ο επαρκής φωτισμός στο σπίτι, το διάβασμα, η ανάγνωση περιοδικών, η παρακολούθηση ευχάριστων εκπομπών στην τηλεόραση, μια καθημερινή βόλτα για περπάτημα (λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και όπου αυτό είναι εφικτό) και γενικώς η διατήρηση μιας ρουτίνας παρόμοια με αυτή που είχατε θα είναι άκρως βοηθητική.
Οι περιθάλποντες δεν θα πρέπει να ξεχνούν τη δική τους υγεία και δη την ψυχική τους υγεία. Για να μπορέσετε να συνεχίσετε να φροντίζετε αποτελεσματικά το άνθρωπό σας, πρέπει πρωτίστως να φροντίζετε τον εαυτό σας. Κρατήστε επαφή με τους φίλους σας, επικοινωνήστε μαζί τους, αποφύγετε να παρακολουθείτε συνεχώς δυσάρεστα νέα και μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια, όταν νιώσετε ότι τη χρειάζεστε.
Οδηγίες για όσους έχουν τους ανθρώπους τους με άνοια σε οίκους ευγηρίας:
Ελέγξτε αν ο οίκος ευγηρίας/κλινική τρίτης ηλικίας ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση του κορωνοϊού.
Βεβαιωθείτε πως έχουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας σας και πως αν χρειαστεί να σας αναζητήσουν, θα σας βρούνε άμεσα.
Είναι σημαντικό να αφήσετε και εναλλακτικά τηλέφωνα (συγγενών ή κοντινών φίλων με τους οποίους έχει επαφή και γνωρίζει ο άνθρωπος που πάσχει από άνοια).
Μην επισκέπτεστε - για όσο διάστημα χρειαστεί - τους ανθρώπους σας σε οίκους ευγηρίας, αν έχετε το παραμικρό σύμπτωμα γρίπης ή κορωναϊού. Η αποχή είναι ένδειξη αγάπης σε αυτή την περίπτωση και προστασία όσο δύσκολο και αν είναι να μείνετε μακριά από τον άνθρωπό σας.
Ελέγξτε με το κέντρο ευγηρίας εναλλακτικούς τρόπους επαφής (επί παραδείγματι, skype, τηλεφωνική επικοινωνία, βιντεοκλήση), όπου αυτό δεν αντενδείκνυται.
Εάν δεν είναι εφικτή η χρήση της τεχνολογίας από το κέντρο ευγηρίας ή δεν το επιτρέπει η κατάσταση του ανθρώπου σας, συζητήστε με τους υπεύθυνους του κέντρου εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας και ενημέρωσης για την υγεία και τη συνολική κατάσταση του ανθρώπου σας.
Εν κατακλείδι, υποστηρίζει, η κα. Μ. Καραγιαννίδου, αν γνωρίζουμε, αν μένουν δίπλα μας, κοντά μας άνθρωποι που πάσχουν από άνοια ή ακόμα και ηλικιωμένοι που μένουν μόνοι τους, ας μην τους ξεχάσουμε και ας μην τους αφήσουμε αβοήθητους. Υπάρχουν τρόποι να προσφέρουμε με ασφάλεια την βοήθειά μας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι