Παγκόσμιο ρεκόρ καταγράφεται στην επιβίωση των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση στο ‘Ωνάσειο’. Τα ποσοστά επιβίωσης στην δωδεκαετία αγγίζουν το 75%, όταν τα αντίστοιχα διεθνή δεν ξεπερνούν το 50%.
Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων στο ‘Ωνάσειο’. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η θετική αυτή εικόνα αναμένεται να δώσει ώθηση στις μεταμοσχεύσεις γενικά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά στο ‘Ωνάσειο’ έντεκα μεταμοσχεύσεις, από τις οποίες οι εννέα αφορούν σε καρδιακά μοσχεύματα και δύο σε πνεύμονες.
Στη θεαματική αυτή αύξηση καθοριστικό ρόλο παίζει η προσφορά μοσχευμάτων από τους Κυπρίους αδερφούς μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερα μοσχεύματα προήλθαν από την Κύπρο κατά το τελευταίο εξάμηνο, από το ‘Παρασκευαΐδειο’ νοσοκομείο, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Σε αναγνώριση της μεγάλης αυτής προσφοράς, οι υπεύθυνοι του ‘Ωνασείου’ διοργάνωσαν χθες τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Γεωργίου Γεωργή, του διευθυντή του ‘Παρασκευαΐδειου’ Μεταμοσχευτικού Κέντρου Λευκωσίας κ.
Γεωργίου Κυριακίδη και του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Λάκη Παλάζη, ιατρό εντατικολόγο.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του ‘Ωνασείου΄, ο διευθυντής του προγράμματος κ. Πέτρος Αλιβιζάτος τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν συνολικά μεταμοσχευθεί 66 συνάνθρωποι μας, εκ των οποίων οι 58 βρίσκονται εν ζωή. Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά επιβίωσης για τον πρώτο χρόνο, καθώς φθάνουν το 95%.
Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 15% υψηλότερο σε σχέση με τα ποσοστά αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού, είπε ο κ. Αλιβιζάτος.
Ρεκόρ
Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά επιβίωσης στην δωδεκαετία, τα οποία φθάνουν το 75%! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι διεθνώς το ποσοστό επιβίωσης στη δωδεκαετία δεν ξεπερνά το 50%. Ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε ακόμα, ότι έχουν πραγματοποιηθεί και πέντε μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, εκ των οποίων οι τρεις3 ήταν επιτυχείς.
Σημαντικό είναι το έργο και στην εμφύτευση συσκευών υποστήριξης κυκλοφορίας, που είναι γνωστές και ως ‘τεχνητές’ καρδιές. Όπως είναι γνωστό, είπε ο κ. Αλιβιζάτος, οι συσκευές αυτές δεν υποκαθιστούν την μεταμόσχευση αλλά τοποθετούνται στον ασθενή προκειμένου να επιμηκύνουν την επιβίωση του έως ότου βρεθεί μόσχευμα.
Συνήθως, ο μέσος όρος παραμονής των συσκευών στον ασθενή δεν ξεπερνά τους έξι μήνες, αλλά στη χώρα μας, με το γνωστό πρόβλημα έλλειψης μοσχευμάτων, τέτοιες μηχανικές αντλίες έχουν κρατήσει στη ζωή αρρώστους έως και δύο χρόνια.
Συνολικά, συσκευές υποστήριξης κυκλοφορίας έχουν τοποθετηθεί σε 38 αρρώστους, οι 17 από τους οποίους υποβλήθηκαν τελικά σε μεταμόσχευση. Από αυτούς, είπε ο κ. Αλιβιζάτος, οι 15 βρίσκονται εν ζωή, ενώ άλλοι 13 περιμένουν να βρεθεί το σωτήριο μόσχευμα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος μεταμοσχευμένων στο ‘Ωνάσειο’ κ. Α. Γιαλελάκης, ο πρόεδρος του Κέντρου, καθηγητής κ. Ι. Παπαδημητρίου, ο αντιπρόεδρος του κοινωφελούς Ιδρύματος ‘Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης’ κ.
Α. Ζαμπέλας και ο πρέσβης της Κύπρου κ. Γιώργος Γεωργής.
Παρευρέθηκαν, επίσης, οι ασθενείς που έλαβαν πρόσφατα μόσχευμα από την Κύπρο, οι ασθενείς κυπριακής καταγωγής που παρακολουθούνται από το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων του Κέντρου, η Μεταμοσχευτική Ομάδα του ‘Ωνασείου’ και πολλοί μεταμοσχευμένοι.
Συγκίνηση
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων του ‘Ωνασείου’ κ. Γιαλελάκης, ευχαρίστησε το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου, καθώς και τη διοίκηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος ‘Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης’ για τις προσπάθειες τους στην ανάπτυξη του προγράμματος μεταμοσχεύσεων.
‘Οι ευχαριστίες μου αφορούν και όλους τους υπόλοιπους μεταμοσχευμένους στο Κέντρο, με τους οποίους έχουμε δεθεί σαν αδέρφια. Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι η μεταμόσχευση δεν είναι μια απλή ιατρική πράξη, αλλά μια προσφορά αγάπης και ήθους’, κατέληξε ο κ.
Γιαλελάκης.
Ο πρόεδρος του Κέντρου, καθηγητής κ. Ι. Παπαδημητρίου δήλωσε υπερήφανος για τα επιτεύγματα του προγράμματος μεταμοσχεύσεων και με την σειρά του εξήρε τη συμβολή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση, τόσο στη στήριξη του προγράμματος όσο και στην ενίσχυση της λειτουργίας του ‘Ωνασείου’ γενικότερα.
‘Θα ήταν ευτύχημα εάν υπήρχαν και άλλα μεταμοσχευτικά προγράμματα, καθώς πρέπει όλοι να προωθήσουμε την ιδέα δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ‘Ωνάσειο’ καταβάλλει και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη και ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων’.
Ο επίτιμος πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος ‘Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης’, κ. Απόστολος Ζαμπέλας αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δραστηριότητα του Ιδρύματος, όπως άλλωστε ήταν και το όραμα του εμπνευστή του, αείμνηστου Αριστοτέλη Ωνάση:
‘Το Ίδρυμα από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής του τόπου μας, όπως είναι η Παιδεία, οι Τέχνες και ο Πολιτισμός γενικότερα, και βέβαια, η Υγεία , η οποία αποτελεί το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό του ανθρώπου.
Πιστοί στα οράματα του Αριστοτέλη Ωνάση στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των συνανθρώπων μας’.
Ο πρέσβης
Κλείνοντας τους χαιρετισμούς ο πρέσβης της Κύπρου κ. Γιώργος Γεωργής ευχαρίστησε την διοίκηση του Ιδρύματος και του ‘Ωνασείου’ για τη συνεργασία τους και τόνισε ότι οι αδελφικές σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου είναι περισσότερο από εμφανείς στην προσπάθεια εξεύρεσης μοσχευμάτων.
‘Το ‘Ωνάσειο΄’ έχει συμβάλλει δραστικά στην αποκατάσταση της υγείας πολλών Κυπρίων και πιστεύουμε ότι με την προσφορά μας σε μοσχεύματα βάζουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη του προγράμματος μεταμοσχεύσεων’.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών στον πρέσβη της Κύπρου κ. Γιώργο Γεωργή, στον διευθυντή του ‘Παρασκευαΐδειου’ Μεταμοσχευτικού Κέντρου Λευκωσίας κ. Γεώργιο Κυριακίδη και στον εκπρόσωπο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κ.
Λάκη Παλάζη.
Η απονομή έγινε από τον πρόεδρο του ‘Ωνασείου’ Καρδιοχειρουργικού Κέντρου καθηγητή κ. Ιωάννη Παπαδημητρίου και από τον επίτιμο Πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος ‘Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης’ κ. Απόστολο Ζαμπέλα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας