Πρόταση για την διάθεση 8.000 κλινών που αντιστοιχούν σε περίπου 100 ιδιωτικές κλινικές ανά την Ελλάδα σε Ευρωπαίους ασθενείς - που δεν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, κατέθεσε σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών. 

Η τελευταία προώθησε σχετική επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και στον υφυπουργό κ. Β. Κοντοζαμάνη, καθώς και στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ (πρόεδρο και αντιπρόεδρο). 

Όπως αναφέρεται σε αυτή, "οι 8.000 κλίνες μπορούν να διατεθούν για τη νοσηλεία ασθενών μη πασχόντων από COVID - 19, για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά ταυτόχρονα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και για μη πασχόντων από COVID - 19, των φίλων λαών της Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα λόγω της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας των κρατών τους". 

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα της ΠΕΙΚ, μας επεσήμανε ότι η πρόταση αυτή βασίστηκε σε δύο γεγονότα: Το πρώτο αποτελεί φυσική απόρροια των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας μπλοκάροντας την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων εκτός αν πρόκειται για έκτακτες περιπτώσεις.

Όμως σύμφωνα με την πηγή μας, οι απαγορεύσεις αυτές σε συνδυασμό με την έντονη φοβία των πολιτών να προχωρήσουν ακόμη και σε προγραμματιζόμενες εξετάσεις έχουν φέρει στα οικονομικά τους όρια τις ιδιωτικές κλινικές. Οπως επισημαίνει, επί του συνολικού τζίρου που πραγματοποιεί μία ιδιωτική κλινική, τα χειρουργεία αντιστοιχούν στο 50% των εσόδων της, ενώ οι διαγνωστικές εξετάσεις αποφέρουν το 10% έως και το 30% του τζίρου της. 

Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει  με τους νέους διασυνοριακούς κανόνες που εξέδωσε πριν από μερικές μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ανταλλαγή ασθενών και ιατρικού προσωπικού. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή βοήθειας εκτάκτου ανάγκης από την ΕΕ για τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης υποδηλώνουν ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν, εφόσον είναι δυνατόν, νοσοκομειακά κρεβάτια και ιατρικό προσωπικό.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η πανδημία "είχε ήδη δώσει μεγάλη έμφαση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης" και ότι "εξαιρετικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης" δικαιολογούν "μια πιο συντονισμένη προσέγγιση" στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Η Επιτροπή πρότεινε, συνεπώς, στις χώρες μέλη "να κάνουν πλήρη χρήση" των υφιστάμενων εθνικών δομών υγείας" για να βοηθήσουν τους ασθενείς που χρειάζονται κρίσιμη φροντίδα".


Παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι η παροχή διασυνοριακών διαθέσιμων κλινών για νοσηλεία. Ορισμένες χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου, έχουν ήδη λάβει ασθενείς από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Όσον αφορά την κάλυψη των εξόδων, η Επιτροπή πρότεινε στις εθνικές αρχές να εκδώσουν γενική προηγούμενη άδεια "να εξασφαλίσουν την κάλυψη όλων των δαπανών που επιβαρύνουν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που φιλοξενεί". 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό