Η Roche ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η βελτιωμένη παρακλίνια εξέταση CARDIAC Point-of-Care Troponin T για το σύστημα cobas h 232 διατίθεται πλέον στις χώρες που δέχονται τη σήμανση CE. Η εξέταση αυτή επιτρέπει στους επαγγελματίες της υγείας να αναγνωρίσουν ορθότερα τους ασθενείς με πιθανολογούμενο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) μέσα σε 12 μόλις λεπτά.

To φορητό παρακλίνιο διαγνωστικό σύστημα, cobas h 232 δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία δείγματος ή μακροχρόνιες διαδικασίες ρύθμισης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους χώρους εκείνους όπου εξετάζονται για πρώτη φορά πολλοί από τους ασθενείς με καρδιακή προσβολή( ασθενοφόρα, τμήματα επειγόντων περιστατικών, κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή ιατρεία γενικών ιατρών).

Ένα ακόμα όφελος από τη βελτιωμένη εξέταση είναι ότι πρόκειται για μια ποσοτική εξέταση, με υψηλή γραμμικότητα (40-2000 ng/L), που μπορεί να μετρά επίπεδα τροπονίνης T ≥ 50 ng/L για επαλήθευση και αποτελεσματική διαλογή των ασθενών με πιθανολογούμενο ΟΕΜ. Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζεται και από την κλινική μελέτη preHAP, η οποία έδειξε ότι οι εξωνοσοκομειακοί ασθενείς με πιθανολογούμενο ΟΕΜ και επίπεδο POC Troponin T ≥ 50 ng/L είχαν 3-10 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου μακροπρόθεσμα.

Ο Roland Diggelmann, Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Roche Diagnostics Division, δήλωσε ότι «Οι παρακλίνιες διαγνωστικές λύσεις επιτελούν έναν θεμελιώδη ρόλο στην αποτελεσματική και βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη και η σημασία τους θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Η εισαγωγή αυτής της βελτιωμένης εξέτασης επιτρέπει στους επαγγελματίες της υγείας να παρέμβουν νωρίτερα και ορθότερα ώστε να σώσουν τη ζωή του ασθενούς τους».

Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης, οι ασθενείς υψηλού κινδύνου μπορούν να παραπεμφθούν αμέσως σε εργαστήριο καρδιακού καθετηριασμού με εξοπλισμό διαγνωστικής απεικόνισης που θα επιτρέψει τον έλεγχο των καρδιακών αρτηριών και θα βοηθήσει τους επαγγελματίες της υγείας να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Οι ασθενείς χαμηλότερου κινδύνου μπορούν να παραπεμφθούν στη νοσοκομειακή κλινική για περαιτέρω διερεύνηση. Αυτή η προσέγγιση εξοικονομεί χρόνο και κόστος και μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς γιατί μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται μέχρι να χορηγηθεί η σωστή θεραπεία, διευκολύνοντας την απευθείας εισαγωγή των ασθενών σε νοσοκομείο με τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Ο Jean-Claude Gottraux, διευθυντής του τμήματος Roche Professional Diagnostics, ανέφερε ότι «Η εύχρηστη εξέταση CARDIAC Point-of-Care Troponin T επιτρέπει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πρώτης γραμμής να πάρουν με βεβαιότητα αποφάσεις σχετικά με την παραπομπή των ασθενών για θεραπεία».

Η εξέταση CARDIAC Point-of-Care Troponin T είναι τυποποιημένη και συμβατή με την εξέταση Elecsys® cTnt-hs που εκτελείται σε κεντρικό εργαστήριο. Μετά από μια αρχική παρακλίνια εξέταση για τη διάγνωση του ασθενούς στο ασθενοφόρο (ή στο ιατρείο του γενικού ιατρού), αυτή η εξέταση μπορεί αργότερα να συνδυαστεί με την εξέταση Elecsys® Τροπονίνη υψηλής ευαιασθησίας (cTnT-hs) στο κεντρικό εργαστήριο του νοσοκομείου. Αυτό σημαίνει ότι η Roche προσφέρει μια διαγνωστική λύση που καλύπτει τον ασθενή με πιθανολογούμενο ΟΕΜ από τη στιγμή της αξιολόγησής του, είτε εντός είτε εκτός του νοσοκομείου, μέχρι τη λήψη των αποφάσεων θεραπείας.

Μόνο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, 15-20 εκατομμύρια ασθενείς προσέρχονται κάθε χρόνο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με αιφνίδια στηθάγχη και συμπτώματα που παραπέμπουν σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ασθενείς με στηθάγχη και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε ΟΕΜ αποτελούν περίπου το 10% όλων των επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Η καρδιακή προσβολή είναι ένα συχνό καρδιακό συμβάν, κατά το οποίο η παροχή αίματος σε μια περιοχή της καρδιάς διακόπτεται με αποτέλεσμα να νεκρώνονται τα μυϊκά κύτταρα. Η θνητότητα λόγω ΟΕΜ είναι υψηλότερη κατά τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωσή του και συνεπώς η ταχεία διάγνωση και έναρξη θεραπείας επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την πρόγνωσή του. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής (EACTS) για το 2014 συνιστούν τη διενέργεια στεφανιαίας αγγειογραφίας στους θετικούς για τροπονίνη (υψηλού κινδύνου) ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο χωρίς ανάσπαση ST εντός 24 ωρών, σε αντίθεση με την παλαιότερη σύσταση που προέβλεπε 72 ώρες. Αυτό επιβάλλει την ταχεία διαλογή των ασθενών υψηλού κινδύνου πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Πληροφορίες για το παρακλίνιο σύστημα cobas h 232

Το παρακλίνιο διαγνωστικό σύστημα cobas h 232 επιτρέπει στους επαγγελματίες της υγείας να αναγνωρίσουν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου μέσα σε 12 λεπτά, χάρη στο τεχνικώς εξελιγμένο και εύχρηστο σύστημα. Το εύληπτο περιβάλλον χρήσης και η εύκολη χρήση των δοκιμαστικών ταινιών βοηθούν τους επαγγελματίες της υγείας να εξοικονομήσουν χρόνο στα επείγοντα περιστατικά. Εκτός από τη νέα εξέταση CARDIAC point-of-care Troponin T, το σύστημα μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει εξετάσεις για NT-proBNP, D διμερή, CK-MB και μυοσφαιρίνη, ώστε να διευκολυνθεί η ταχεία διάγνωση του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, της καρδιακής ανεπάρκειας και της πνευμονικής εμβολής. Τα αποτελέσματα αυτών των παρακλίνιων εξετάσεων έχουν δείξει υψηλό βαθμό συμφωνίας με τις συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους εξέτασης.

Πληροφορίες για την τροπονίνη

Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη του μυοκαρδίου που εκλύεται στην κυκλοφορία του αίματος σε περίπτωση καρδιακής προσβολής. Ένας περιορισμός των αιματολογικών εξετάσεων παλαιότερης γενιάς είναι ο χρόνος που χρειαζόταν για να ανιχνευτεί η έκλυση της τροπονίνης (μέχρι και έξι ώρες σε κάποιες περιπτώσεις), όπως περιγράφεται στις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες της ESC. Η ταχεία και αξιόπιστη διάγνωση της καρδιακής προσβολής είναι κρίσιμης σημασίας, αφού κάθε ώρα καθυστέρησης από τη στιγμή της εκδήλωσης των συμπτωμάτων μέχρι τη θεραπεία αυξάνει τη θνητότητα.

Πληροφορίες για την εξέταση καρδιακής τροπονίνης Τ υψηλής ευαισθησίας της Roche

Η εξέταση Elecsys® cardiac Troponin T high-sensitive (cTnT-hs) της Roche εντοπίζει την καρδιακή τροπονίνη, που αποτελεί τον προτιμότερο βιολογικό δείκτη για την καρδιακή προσβολή στην κλινική πρακτική. Σε συνδυασμό με το ηλεκτροκαρδιογράφημα, αποτελεί πλέον την πρότυπη μέθοδο διάγνωσης. Η υψηλή ευαισθησία της μεθόδου Roche cTnT-hs σε συνδυασμό με αυτή τη νέα διαδικασία επιταχύνει σημαντικά τη λήψη αποφάσεων υποστήριξης ή αποκλεισμού της διάγνωσης, μεγιστοποιώντας έτσι τις δυνατότητες αποτελεσματικής θεραπείας. Ταυτόχρονα, η ταχύτερη λήψη αποφάσεων μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της ροής εργασιών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024