Πρόγραμμα Εκδηλώσεων με τίτλο 'Βάλε Στόχο τη Ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης', διοργανώνεται ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φαρμακοποιούς και διοργανώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον Όμιλο ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.ΠΕ, το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης αντίστοιχα και είναι μια πρωτοβουλία της Novartis Hellas και της εταιρείας Karabinis Medical-Microlife.

Αποτελείται από μια σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων, με θέμα ‘Βάλε στόχο τη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης’, με κύριο σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των φαρμακοποιών γύρω από αυτό το υψίστης σημασίας θέμα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 14 Μαΐου, με μια εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ‘Polis’ με κεντρικό ομιλητή τον κ.

Γεώργιο Σ. Στεργίου, Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας & Υπέρτασης της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα στις 19 Μαΐου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς σε συνεργασία με τον Όμιλο ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.ΠΕ.

Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι η Novartis Hellas και η εταιρεία Karabinis Medical-Microlife.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο – ένας στους τέσσερις ενήλικες – πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση. Κάθε χρόνο, η υψηλή αρτηριακή πίεση ευθύνεται για σχεδόν έναν στους οκτώ θανάτους (7 εκατομμύρια θάνατοι ανά έτος), προκαλώντας βλάβες στην καρδιά, τα μάτια, τον εγκέφαλο και τους νεφρούς.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 7,6 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Παρότι η υπέρταση διαγιγνώσκεται εύκολα και παρά την ύπαρξη αρκετών διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών, η πλειονότητα των ανθρώπων που πάσχουν δεν επιτυγχάνουν τον έλεγχο της νόσου.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για περίπου 2/3 των ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση οι οποίοι διακόπτουν πρόωρα τη θεραπεία τους, διατρέχοντας έτσι μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Φέτος, η Novartis, σε διεθνές επίπεδο, ένωσε τις δυνάμεις της με την World Hypertension League (Παγκόσμια Αντιυπερτασική Κίνηση) με σκοπό την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης έρευνας που διεξήχθη ποτέ για την υπέρταση, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας των πολιτών σε σχέση με την υπέρταση και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος γενικότερα, την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θνητότητας παγκοσμίως.

Η έναρξη της έρευνας με τίτλο ‘Εσείς γνωρίζετε τις τιμές σας;’ (‘Do You Know Your Numbers?’) θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης. Η έρευνα, η οποία στόχο έχει να προσδιορίσει το ποσοστό της επίγνωσης των ανθρώπων σχετικά με την υπέρταση, τη χοληστερίνη και το διαβήτη αλλά και το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν τις εν λόγω παθήσεις, θα διεξαχθεί σε 15 χώρες (η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές) από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο του 2008, συμπίπτοντας έτσι με την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, στα πλαίσια του εορτασμού της οποίας το κεντρικό θέμα θα έχει τον τίτλο ‘Μάθε τους κινδύνους που διατρέχεις’ (‘Know Your Risk’) με ιδιαίτερο βάρος στο πρόβλημα της υπέρτασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος φυτικής ίνας βοηθά στο αδυνάτισμα [μελέτη]
Υπεύθυνος σε θέματα απάτης και διαφθοράς στο υπουργείο Υγείας
H Sanofi Ελλάδας στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2024