Διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, το Δήμο Μυτιλήνης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και την 98η ΑΔΤΕ.
Στόχος ήταν αφ’ ενός η εκπαίδευση και πρακτική άσκηση, μέσω σεναρίων προσομοίωσης, νέων επιστημόνων σε θέματα διαχείρισης κρίσεων υγείας, επιδημιολογίας πεδίου, υγειονομικής υποστήριξης ευπαθών ομάδων και μετακινούμενων πληθυσμών, αφ’ ετέρου η διάχυση της ειδικής αυτής τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες και εθελοντές εμπλεκόμενων φορέων και μη κυβερνητικών οργανισμών, με έμφαση σε θέματα αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών, οργάνωσης και διαχείρισης προσφυγικών καταυλισμών, πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης, αναγνώρισης θυμάτων βασανιστηρίων, υγείας μητέρας – παιδιού, εμβολιασμών κλπ.
Συμμετείχαν
- 32 φοιτητές του ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», εκ των οποίων 50% ιατροί, 30% Νοσηλευτές, 10% λοιποί υγειονομικοί και 10% κοινωνικοί επιστήμονες.
- 10 εξωτερικοί συμμετέχοντες από τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο (Ηλιαχτίδα, Γιατροί του Κόσμου, Health Point Foundation, Light Without Borders) και φορείς του νησιού (Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λέσβου, ΕΚΑΒ), με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα υπό εξέταση θέματα
- 10 εκπαιδευτές, ακαδημαϊκό, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό από Ελλάδα και εξωτερικό.
Για το εντατικό σεμινάριο τις ημέρες αυτές βρέθηκαν στο νησί της Λέσβου σημαντικές προσωπικότητες με ουσιαστική και ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση πληθυσμών σε κίνηση, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Οργάνωση Spirasi από την Ιρλανδία, που δραστηριοποιείται στον τομέα της αναγνώρισης, ταυτοποίησης και αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων.
Ηταν παρόντες οι:
- Dr Jaana Marianna Trias, WHO Representative and Head of Country Office
- Jason Hepps, Deputy Representative at UNHCR, the UN Refugee Agency
- Paula Quirke, Torture Victim Rehabilitation Coordinator in SPIRASI, Ireland
- Gerogli Irini, Anthropologist, MSc “International Medicine - Health Crisis Management”, Representative of IOM Greece
- Ioannis Micropoulos, National Professional Officer Migration and Health Program, WHO Country Office in Athens, Greece
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου περιελάμβανε:
- Άσκηση προσομοίωσης άφιξης μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λέσβου και τη Λέσχη Εφέδρων Αξιωματικών Καταδρομέων Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι εκπαιδευόμενοι κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν διαλογή και ιατρική διαχείριση στο πεδίο των αφιχθέντων μεταναστών.
- Επίσκεψη στον καταυλισμό της Μόριας, όπου οι εκπαιδευόμενοι χωρισμένοι σε ομάδες επισκέφτηκαν τους χώρους πρώτης υποδοχής και καταγραφής και ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους φορείς για τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την άφιξη των προσφύγων – μεταναστών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους χώρους του camp με αντίστοιχη ενημέρωση για την διαχείριση του καταυλισμού. Ειδική άδεια εισόδου παραχωρήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Πρώτης Υποδοχής.
- Επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, όπου οι εκπαιδευόμενοι πραγματοποίησαν άσκηση προσομοίωσης μαζικού εμβολιασμού, καθώς και προσομοίασαν τη διαδικασία λήψης συνέντευξης και ιατρικού ιστορικού κατά την πρώτη υποδοχή. Ειδική άδεια εισόδου παραχωρήθηκε από τη Διεύθυνση του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Μαυροβούνι «Καρά Τεπέ».
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε από σύντομες θεωρητικές διαλέξεις, καθώς και ασκήσεις επί χάρτου που αφορούσαν τη διαχείριση μεγάλων επιδημιών σε προσφυγικούς καταυλισμούς και τις διαδικασίες αναγνώρισης ευαλωτότητας και θυμάτων βασανιστηρίων.
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του προγράμματος, έγιναν επαφές με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και την Καθηγήτρια κ. Ουρανία Τζωράκη και με το Τμήμα Κοινωνιολογίας και τον Καθηγητή κ. Σωτήριο Χτούρη, τα οποία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων δραστηριοποιούνται σε θέματα που σχετίζονται τόσο με τη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών όσο και με θέματα ένταξης και αφομοίωσης του προσφυγικού – μεταναστευτικού πληθυσμού.
Δράσεις του Σεμιναρίου παρακολούθησε αντιπροσωπεία και φοιτητές από το USC Viterbi School of Engineering |University of Southern California.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024