Δεν είναι μόνο η ενόχληση ή η φαγούρα που μπορεί να νοιώσει κάποιος από το τσίμπημα, αλλά ενίοτε και ο πόνος, ή η αλλεργία που μπορεί να προκληθεί και εδώ απαιτείται μεγάλη προσοχή. Και αυτό, διότι πολύ συχνά ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποια κουνούπια να είναι μολυσμένα και να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στο δέρμα.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα, με πολλούς καταγεγραμμένους θανάτους και νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010 - 2014 και 2017 - 2019, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί (και) στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και κατά την περίοδο μετάδοσης 2020 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα πάντα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για την πρόληψη της νόσου, πρέπει να είναι δυναμικά και αποτελεσματικά, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας, όπως: Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.
Ευτυχώς, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ένα αποτελεσματικό προϊόν- έρευνας και ανάπτυξης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας- το οποίο σε αντίθεση με πολλά συνήθη σκευάσματα, κρατά τα έντομα μακριά χωρίς να μυρίζει στον άνθρωπο. Έτσι, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε χωρίς ενόχληση, κάθε ώρα της ημέρας που χρειαζόμαστε προστασία.
Η εντομοαπωθητική δράση του, διαρκεί 8 ώρες και χαρίζει στο δέρμα την απαραίτητη προστασία από τα τσιμπήματα των εντόμων και όλους τους κινδύνους που αυτά ενέχουν.
Eίναι δερματολογικά ελεγμένο και είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.
Έχει ως δραστικό συστατικό το IR3535, απωθητικό φυσικής προέλευσης, που συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΕΟΔΥ, για την αποφυγή τσιμπημάτων από τα γνωστά μας έντομα και είδη που συναντά κανείς όταν ταξιδεύει σε τροπικές χώρες. Επομένως το Repel Spray είναι ιδανικό για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις χώρες αυτές.
Το IR 3535 είναι ένα εντομοαπωθητικό σώματος που απωθεί και προστατεύει από ένα ευρύ φάσμα εντόμων: κουνούπια, και το κουνούπι-τίγρη, σκνίπες, ψύλλους, τσιμπούρια, μύγες, μέλισσες, σφήκες.
Αυτό το ιδιόμορφο και διαφορετικό καλοκαίρι εξαιτίας του COVID-19, προστατεύστε το σώμα σας με την πιο ισχυρή και αποτελεσματική αντικουνουπική προστασία.
Αξίζει να σημειώσετε ότι το εν λόγω σκεύασμα είναι άοσμο, χωρίς συντηρητικά και χωρίς parabens. Είναι ιδιαίτερα πρακτικό, και δεν αφήνει λιπαρότητα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη