Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεση λήψη αποφάσεων, τον περασμένο Μάρτιο, μια ομάδα ανθρώπων με έντονη επιθυμία κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον ιατρικό κόσμο που μάχεται καθημερινά με ανιδιοτέλεια τον κορωνοιό, έδωσε «σάρκα και οστά» στην πρωτοβουλία της δράσης «ΣτηρίΖΩ» σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Άρτεμις για την Ιστιοκύττωση», με στόχο τη συγκέντρωση, χρημάτων για την υποστήριξη νοσοκομείων αναφοράς.
Δίπλα τους, από την πρώτη στιγμή, συντάχθηκαν φίλοι αλλά και άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, τους οποίους συνέδεε ο κοινός σκοπός, της προσφοράς στον συνάνθρωπο και σε όσους έχουν ανάγκη. Mέσω σύντομων αλλά περιεκτικών video στα κοινωνικά δίκτυα, @stirizo&www.histioartemis.org, οι συμμετέχοντες καλούσαν το κοινό να προσφέρει το ποσό που επιθυμούσαν για τον σκοπό. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός εταιρειών παραχώρησαν μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των προϊόντων τους, ενώ η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο θερμή και ενθουσιώδης, που ακόμα και διαδικτυακή συναυλία διοργανώθηκε, με όλα τα έσοδα να διατίθενται για τους σκοπούς της δράσης.
Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας ανθρώπινης αλυσίδας αγάπης, η οποία κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσό των 345.000 ευρώ που αποφασίστηκε να διατεθεί στην αγορά νοσοκομειακού εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός διατέθηκε στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία», στο οποίο νοσηλεύεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών µε COVID-19.
Πιο συγκεκριμένα προσφέρθηκαν τα εξής:
- Έναν υπερσύγχρονο υπερηχοτομογράφο στο Ακτινολογικό του ΤΕΠ (Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών). Το υπερηχογράφημα είναι (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) μια απαραίτητη εξέταση στη διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών κατά την προσέλευσή τους στο τμήμα επειγόντων και για τον λόγο αυτό, το μηχάνημα από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε, αποτελεί σημαντικότατη προσθήκη στον εξοπλισμό του Νοσοκομείου.
- Ένα μόνιτορ παρακολούθησης αιμοδυναμικών παραμέτρων ασθενών, το οποίο παραδόθηκε στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (Παθολογική Κλινική - Κτήριο Σαπφώ Μαγκριώτη).
-Ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου κτιρίου (Building Management System, BMS) θαλάμων γυναικών 300 κλινών στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική.
-Ένα πύργο ενδοσκοπήσεων (περιλαμβάνει γαστροσκόπιο, κολονοσκόπιο και ψηφιακό επεξεργαστή) στο Γαστρεντερολογικό τμήμα του Ογκολογικού τμήματος και ένα υπερσύγχρονο σύστημα βρογχοσκοπήσεων στο Πνευμονολογικό τμήμα, της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής (Γ’ΠΠ).
- 4 συσκευές υψηλής ροής, μαζί με τα συνοδά τροχήλατα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ ΠΠ) , στην 2η Πνευμονολογική Kλινική, στην Κλινική Λοιμώξεων Β’ και στην 4η Πνευμονολογική Kλινική.
Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και η αναβάθμιση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου «Σωτηρία», έγινε το επίκεντρο μιας στοχευμένης προσπάθειας και αξίζει να αναφερθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί,.
Σε αναμονή βρίσκονται:
- Η τοποθέτηση 40 κονσολών άνωθεν κλίνης της εταιρείας Elektra Hellas
- Η εγκατάσταση συστήματος κλήσης νοσηλευτών της εταιρείας AST
- Η κτιριακή ανακαίνιση της Κλινικής Α’ Λοιμώξεων.
Τα μέλη της δράσης «ΣτηρίΖΩ» και του «Συλλόγου Άρτεμις για την Ιστιοκύττωση», θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στους σκοπούς της πρωτοβουλίας, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δίχως τη συμβολή του καθενός ξεχωριστά, το έργο αυτό δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι