Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, η Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής, οργανώνουν Webinar με θέμα «Ένας χρόνος COVID-19 στη Μαιευτική & Γυναικολογία», το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, μεταξύ 10:00-14:00.
Η πανδημία του ιού SARS-CoV-2επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή όλων. Η άσκηση της ιατρικής σε όλους τους τομείς έχει υποστεί τις συνέπειές της με δραματικές αλλαγές στην καθημερινή κλινική πράξη. Ειδικότερα, η άσκηση της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, επηρεάστηκε επίσης, όχι μόνο στην καθημερινή διεκπεραίωση των επειγόντων και χρόνιων περιστατικών, αλλά και στη διαχείριση των ειδικών προβλημάτων των γυναικών κάθε ηλικίας. Γνωρίζοντας καλύτερα τον καινούργιο ιό, νέα ερωτηματικά προκύπτουν όσον αφορά την καθημερινή πρακτική για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των γυναικών με λοίμωξη, αλλά και την προστασία των υπολοίπων ασθενών και του προσωπικού.
Η Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, με έδρα το ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, είναι η μεγαλύτερη δημόσια Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική της Ελλάδας και αποτελεί τριτοβάθμιο κέντρο αναφοράς, τόσο για μαιευτικά όσο και για γυναικολογικά περιστατικά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έως σήμερα, έχει νοσηλεύσει το μεγαλύτερο αριθμό εγκύων και γυναικολογικών ασθενών με ταυτόχρονη λοίμωξη με κορωνοϊό από οποιαδήποτε άλλη κλινική στην ελληνική επικράτεια. Ταυτόχρονα, συνέχισε (με τους περιορισμούς που τέθηκαν από το υπουργείο Υγείας) την υπόλοιπη λειτουργία της, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στο γυναικείο πληθυσμό. Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 μέχρι 20 Φεβρουαρίου έχουν αντιμετωπιστεί 55 κυήσεις από μητέρες θετικές στον κορονωϊό SARS-CoV-2. Το 82% των γυναικών ήταν ασυμπτωματικές, 8 γυναίκες (15%) είχαν ήπια συμπτωματολογία, ενώ 2 γυναίκες (3%) ανέπτυξαν σοβαρή ή πολύ σοβαρή συμπτωματολογία. Γέννησαν 48 επίτοκες, 7 εκ των οποίων πρόωρα πριν τις 37 εβδομάδες (14,6%). Όλα τα νεογνά είναι υγιή και αρνητικά στον ιό SARS-CoV-2. 19 γυναίκες γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό και 28 με καισαρική τομή λόγω μαιευτικών ενδείξεων, ενώ 1 υπεβλήθη σε μαιευτική ολική υστερεκτομή. Με λοίμωξη COVID-19 νοσηλεύτηκαν, επίσης, 1 έγκυος με κύηση πρώτου τριμήνου, 2 με κύηση δευτέρου τριμήνου, 3 με κύηση τρίτου τριμήνου και 1 με εξωμήτριο κύηση και συντηρητική αντιμετώπιση. Οι λεχωΐδες και οι έγκυες με λοίμωξη COVID-19 νοσηλεύονται στην ειδική πτέρυγα του Νοσοκομείου. Τα νεογνά, εφόσον δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα, πηγαίνουν στον θάλαμο με τις μητέρες τους. Ενθαρρύνεται ο μητρικός θηλασμός με μέτρα ατομικής προστασίας.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είναι:
- Πρωτόκολλο διαχείρισης εγκύων
- Επίδραση της πανδημίας στον αριθμό των τοκετών και στον τρόπο τοκετού
- Τρόπος τοκετού (καισαρική τομή-φυσιολογικός τοκετός) σε θετικές στην COVID-19 γυναίκες
- Αναισθησιολογική αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19
- Αντιμετώπιση-διαχείριση του νεογνού της μητέρας με λοίμωξη COVID-19
- Διαχείριση γυναικολογικών ασθενών
- Επίδραση της πανδημίας στις έφηβες
- Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στον καιρό της πανδημίας
- Ενδοσκόπηση στον καιρό της πανδημίας
- Περιεγχειρητική φροντίδα ασθενών
- Διαχείριση γυναικών με κακοήθεις νεοπλασίες στην πανδημία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας