Της Σοφίας Νέτα
Το να χαρίζει ζωή ο άνθρωπος στον άνθρωπο ξεπερνά τα όρια της επιστήμης και κινητοποιεί μυθικά και μεταφυσικά συναισθήματα... Αυτό επιτυγχάνει ο τομέας των μεταμοσχεύσεων που εξελίσσεται εντυπωσιακά. Πριν τρία χρόνια ένας έφηβος στη Νότια Αφρική αναγκάστηκε να υποστεί ακρωτηριασμό του πέους του, καθώς μολύνθηκε μετά από περιτομή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια παραδοσιακής τελετής μύησης.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από μια πολύπλοκη και δύσκολη επέμβαση που διήρκεσε εννιά ώρες ο 21χρονος πλέον άντρας απέκτησε και πάλι πέος μετά από επιτυχή μεταμόσχευση. Πλέον μπορεί να χαίρεται και πάλι τη σεξουαλική του ζωή, ενώ μάλιστα δήλωσε ότι κάνει έρωτα με την κοπέλα του μέχρι και τρεις φορές την εβδομάδα! Τους γιατρούς εξέπληξε η ταχύτητα με την οποία ο 21χρονος απέκτησε πλήρη χρήση του οργάνου καθώς περίμεναν ότι θα απαιτούνταν δύο χρόνια προκειμένου το μεταμοσχευμένο όργανο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής, επικεφαλής του τμήματος ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch, του οποίου το προσωπικό διεξήγαγε τη χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Tygerberg στο Κέιπ Τάουν, «Στη Νότια Αφρική υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για αυτό το είδος της επέμβασης σε σύγκριση με άλλα μέρη στον κόσμο, καθώς πολλοί νεαροί άνδρες χάνουν το πέος τους κάθε χρόνο λόγω επιπλοκών από την παραδοσιακή περιτομή».
Σύμφωνα με μία αναφορά του BBC το 2012, χιλιάδες νεαροί άνδρες υποβάλλονται σε τελετουργική περιτομή, χωρίς αναισθησία, στο πλαίσιο της μύησης σε υπαίθρια τοποθεσία – και εκείνοι που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή γελοιοποιούνται. Ηδη φέτος 26 αγόρια απεβίωσαν ως αποτέλεσμα της τελετουργίας και ετησίως στη Νότια Αφρική πραγματοποιούνται περίπου 250 ακρωτηριασμοί πέους λόγω της προχειρότητας των περιτομών.
Ο δότης ήταν ένας νέος άντρας που πέθανε σε ατύχημα και στη συνέχεια του αφαιρέθηκαν και άλλα όργανα, όπως καρδιά, πνεύμονες και νεφρά. Ο καθηγητής αναφέρει πως η «η ψύξη του πέους έγινε με έγχυση διαλύματος Custodiol κατευθείαν στο σώμα και διατήρηση σε πάγο μετά το διαχωρισμό των ραχιαίων αγγειακών και νευρικών δομών.
Στο δότη πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων μικροσκοπική αναστόμωση των ραχιαίων αρτηριών, αγγείων και νεύρων (το πέος είχε μόνο μια ραχιαία αρτηρία). Συνεργάστηκα για τον σκοπό αυτό με δυο πολύ καλούς πλαστικούς χειρουργούς που ειδικεύονται στην μικροσκοπική χειρουργική. Μία από τις αρτηρίες παρουσίασε θρόμβωση αρκετά νωρίς μετά το χειρουργείο που ανιχνεύθηκε από τον μετρητή οξυγόνου ιστού και ως εκ τούτου προχωρήσαμε άμεσα σε αποκατάσταση της κάτω επιγαστρικής αρτηρίας.
Έως τώρα έχει αποφευχθεί η απόρριψη και ο ασθενής είναι σεξουαλικά ενεργός 1 - 3 φορές την εβδομάδα».
«Η τεχνική» εξηγεί ο Andre van der Merwe «αφορούσε σε αναστόμωση νεύρων αγγείων και δέρματος αλλά και των σηραγγωδών σωμάτων του πέους όπως και της ουρήθρας.
Γενικότερα επρόκειτο για μια πολύπλοκη και χρονοβόρα πολύωρη επέμβαση που πραγματοποιήθηκε με χρήση μικροσκοπίων και απαιτήθηκε η συνεργασία πολλών ομάδων γιατρών ουρολόγων νευροχειρουργών και πλαστικών χειρουργών.
Η πρώτη μετεγχειρητική επιπλοκή ήταν η απόφραξη της πεϊκής αρτηρίας που διέγνωσαν έγκαιρα και επαναγγείωσαν με χρήση αντιπηκτικών. Για την αποφυγή απόρριψης χορήγησαν κορτιζόνη και ειδικά φαρμακευτικά σχήματα.
Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του ΑνδρολογικούΙνστιτούτου Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, «ιατρικά είναι μια τεράστια καινοτομία που θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της σεξουαλικής ταυτότητας που ο άνθρωπος επιλέγει και οχι αυτή που η μοίρα του χάρισε χωρίς να τη θέλει.
Η επιτυχία αυτή ανοίγει το δρόμο για την ευτυχία μεγάλου αριθμού ανδρών που είχαν την ατυχία να μην έχουν πέος αλλά και γυναικών που θέλουν να γίνουν άνδρες όπως οι διαφυλικές, μια κατηγορία που νοιώθει άνδρας εγκλωβισμένος σ’ ένα γυναικείο σώμα».
Video: Πως πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση πέους παγκοσμίως
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]