Τα χρέη των Νοσοκομείων ειδικά της περιοχής Αθηνών έχουν κυριολεκτικά εκτιναχθεί κατά τρόπο που να υπονομεύει τη βιωσιμότητα όχι μόνον των νοσηλευτικών ιδρυμάτων απλώς ή του Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ και Ταμείων) αλλά της ιδίας της οικονομίας μας εν συνόλω.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν κατά καιρούς αποπειραθεί διάφορες 'ρυθμίσεις' που όμως, απλώς μεταθέτουν το αδιέξοδο για αργότερα χωρίς να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και τα γενεσιουργά του αίτια.

Το Υπουργείο που ασκεί εποπτεία στα Νοσοκομεία και έχει την τελική ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις τους, εξ ορισμού οφείλει να έχει εποπτεία επί των επί μέρους όψεων και πλευρών του φαινομένου. Οφείλει να είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσαν στιγμήν τις οικονομικώς επικίνδυνες αποκλίσεις των νοσοκομείων, τα αίτια και τους συντελεστές.

Η απουσία τέτοιων πληροφοριών, ματαιώνει την έγκαιρη επισήμανση και εντόπιση του προβλήματος, τα αίτια και τους παράγοντες που το συντηρούν ή το διογκώνουν.
Η έγκαιρη επισήμανση του προβλήματος απουσιάζει και το πρόβλημα αναφύεται μόνον 'εκ του αποτελέσματος' όταν δηλαδή προκύπτει απαίτηση των χρεωστών με αποκορύφωμα την περίφημη 'κατάσχεση ταμείου' του Νοσοκομείου ΛΑΪΚΟ που την είδαμε να συμβαίνει και αυτή προ ολίγων ημερών.


Η απουσία συνεχούς μηχανοργανωμένης ενημέρωσης όλων στην τρέχουσα δραστηριότητα των νοσοκομείων είναι βασικός παράγων που διευκολύνει να διογκωθούν ατασθαλίες τέτοιου τύπου. Αυτές, δεν μπορεί να διαφύγουν από ένα μηχανοργανωμένο σύστημα οικονομικής εποπτείας.

Τέτοια συστήματα όμως δεν υπάρχουν σε πλήρη εφαρμογή και τελικώς διερωτάται κανείς εάν η σταθερή καθυστέρηση τέτοιων δράσεων είναι σκόπιμη.

Η έλλειψη ενημέρωσης των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων, τηρεί τα τελευταία σε αχρησία, αδράνεια και ύπνωση. Παρατηρείται τραγικό έλλειμμα ενημέρωσης των ΔΣ τα οποία αγνοούν αυτά που επισημαίνουν εξωτερικές πηγές και εφημερίδες.

Υπάρχει η απορία 'τι κάνουν και τι ρόλο παίζουν στα Νοσοκομεία τα ΔΣ'.

Επίσης υπάρχει τραγικό έλλειμμα ενημέρωσης επί των κατά είδος και αιτιολόγηση χρεών των νοσοκομείων. Αγνοεί το Υπουργείο σε τι συνίστανται τα χρέη (μηχανήματα – φάρμακα – κατασκευές - άλλα χρέη). Αλλά και για κάθε κατηγορία από αυτές απουσιάζει η παραπέρα ειδική επισήμανση όπως για παράδειγμα ποιά και τι είδη μηχανημάτων ή φαρμάκων.

Απουσιάζει επίσης η ενημέρωση της επιβαρύνσεως των οικονομικών ανά τμήμα του Νοσοκομείου αυτού. Επί παραδείγματι από ποία τμήματα του νοσοκομείου προέρχεται και προκύπτει επιβάρυνση. Αλλά και μέσα στα τμήματα αυτά, ποία είναι η ειδικότερη πηγή δαπανών (ποιο γιατρό, ποιο ειδικό ιατρείο ή μονάδα).

Οι πληροφορίες πέραν επισημάνσεως, επιτρέπουν και την εν συνεχεία παρακολούθηση της τυχόν συμμόρφωσης με τις γενικότερες κατευθυντήριες οδηγίες που πρέπει να εκδίδετε.

Κατόπιν όλων αυτών, Ε Ρ Ω Τ Α Σ Θ Ε και παρακαλείσθε να ενημερώσετε τη Βουλή:

1.Ποία τα συνολικά έξοδα (και ληξιπρόθεσμα χρέη) των Νοσοκομείων των Αθηνών, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΛΑΪΚΟ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΑΤΤΙΚΟ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ κατά τα έτη 2007, 2008 και 2009;
2.Από τα χρέη και δαπάνες πόσα αφορούν φάρμακα, αντιδραστήρια και ιατρικά μηχανήματα (συντήρηση-αναλώσιμα-πάγιο εξοπλισμό);
3.Από τα φάρμακα, πόσα αφορούν εξωτερικά ιατρεία (και εισιτήρια 'μιας ημέρας') και πόσα νοσηλευόμενους;
4.Από τα φάρμακα, πόσα αναφέρονται σε αντιβιοτικά, πόσα σε ογκολογικά-αιματολογικά φάρμακα και πόσα σε βιοτεχνολογικά παράγωγα (αυξητικοί παράγοντες αίματος και παράγοντες πήξεως του αίματος);
5.Από τα μηχανήματα πόσα αναφέρονται σε ανταλλακτικά-συντήρηση-επισκευές και πόσα σε πάγιο εξοπλισμό;
6.Από τα χειρουργικά-επεμβατικά υλικά πόσα αναφέρονται σε προϊόντα ορθοπεδικού και επεμβατικού υλικού (stents) και πόσα σε βηματοδότες;
7.Εάν οι υπηρεσίες σας είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να σας ενημερώσουν για την ταυτότητα των τυχόν κατά σύστημα συνταγογραφούντων τα δαπανηρά φάρμακα ιατρών των νοσοκομείων και για την δραστηριότητα αυτών;
8.Εάν οι παραγγέλλοντες και συνταγογραφούντες ιατροί ταυτίζονται με μέλη επιτροπών των νοσοκομείων εξουσιοδοτημένων με προμήθεια φαρμάκων και 'έγκριση νέων φαρμάκων';
9.Εάν τυχόν υπάρχουν στα Νοσοκομεία πρόσωπα ή επιτροπές με αρμοδιότητα να 'εγκρίνουν' φάρμακα πέρα από τις εγκεκριμένες ενδείξεις τους και σε ποια διάταξη στηρίζεται αυτή η αρμοδιότητα;
10.Εάν οι υπηρεσίες των νοσοκομείων σας είναι σε θέση να σας προσκομίζουν πληροφορίες για τυχόν παροχές σε είδος (δωρεές) ή και χρήμα (υπό την έννοια χρηματοδοτουμένων ιατρικών ερευνών) προμηθευτριών εταιρειών σε άτομα με αρμοδιότητες επί της παραγγελίας και αναγραφής φαρμάκων και μηχανημάτων.

Ποία η πηγή της επίσημης πληροφόρησης των διοικήσεων των νοσοκομείων επί τούτου;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μετφορμίνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου στον πνεύμονα [μελέτη]
Α. Γεωργιάδης: Όλες μας οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλέψει καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας
Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία