ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Κα Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


ΘΕΜΑ: Η ανισοκατανομή των Ογκολογικών Τμημάτων στα Νοσοκομεία της χώρας, επιβαρύνει υπέρμετρα τους καρκινοπαθείς από την Περιφέρεια.

Η σοβαρή υποστελέχωση των Ογκολογικών Κλινικών σε νοσηλευτικό προσωπικό, η μεγάλη ανεπάρκεια στην κάλυψη των οργανικών θέσεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ο ανεπαρκής ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός, η έλλειψη ξενώνων για τους καρκινοπαθείς και η βαθιά ανισοκατανομή των κλινών μεταξύ των Διοικητικών Περιφερειών της χώρας μας, είναι τα βασικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει το ΕΣΥ στους καρκινοπαθείς.



Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με θέμα: «Διαστάσεις των ανισοτήτων πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα: Η περίπτωση τω καρκινοπαθών».



Συγκεκριμένα:

Η Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Νησιά Ιονίου στερούνται παντελώς ογκολογικών κλινών ενώ η Αττική κατέχει το 56,35% τω συνολικών κλινών της χώρας, η Κεντρική Μακεδονία το 18,24%, η Αν. Μακεδονία-Θράκη το 5,5%, η Πελοπόννησος το 5,4%, η Θεσσαλία το 2,29%, η Ήπειρος το 4,05%, η Κρήτη το 8,1% και τα Νησιά του Αιγαίου το 1,08%.



Οι ανισότητες αυτές προκαλούν τεράστια ταλαιπωρία και κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους αφού οι πάσχοντες πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν σε κάποια κοντινή πόλη με υποδομές.

Εκτός από το οικονομικό, υπάρχει και ένα «κρυφό» κόστος σε χρόνο, ενώ είναι πάντα υπαρκτό το ενδεχόμενο επιβάρυνσης της υγείας των πασχόντων.

Εκτός από έντονη ανισότητα στη γεωγραφική κατανομή της τριτοβάθμιας περίθαλψης τω καρκινοπαθών, διαπιστώθηκε και ανισότητα ως προς το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών:

  • Τα Νοσοκομεία Αττικής είναι-κατά κανόνα-καλύτερα εξοπλισμένα σε σύγκριση με τα Νοσοκομεία της περιφέρειας. Τα ειδικά αντικαρκινικά νοσοκομεία είναι καλύτερα εξοπλισμένα σε ογκολογική τεχνολογία από τα γενικά Νοσοκομεία που διαθέτουν ογκολογικές δομές.
  • Τα Πανεπιστημιακά γενικά Νοσοκομεία είναι καλύτερα εξοπλισμένα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γενικά Νοσοκομεία ως προ της ογκολογική τεχνολογία και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις απεικονιστικές τεχνολογικές εφαρμογές (ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας).


Η ζοφερή αυτή κατάσταση που επικρατεί στο Ογκολογικά Τμήματα και Νοσοκομεία της χώρας, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν λίστες αναμονής 4-6 μήνες, ιδιαίτερα για ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, όπου οι επιπτώσεις είναι μεγάλες για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.




Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Κα Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

  • Στα Νοσοκομεία της περιφέρειας να δημιουργηθούν τα αναγκαία ογκολογικά τμήματα για να αρθεί η ανισότητα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας;
  • Να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα όλα τα Νοσοκομεία της χώρας;
  • Να δημιουργηθούν ξενώνες στα Νοσοκομεία για τους καρκινοπαθείς;


Ο ερωτών Βουλευτής


ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό