Τη σημασία της αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων για τη σωστή πληροφόρηση των καταναλωτών και την αντιμετώπιση του κινδύνου παραπλάνησης επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Κώστας Πουπάκης, σε ερώτησή του προς τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του έλληνα ευρωβουλευτή στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή. Αποτελεί παράλληλα συνέχεια του ελληνικού αιτήματος για υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ερώτηση τίθενται προς διευκρίνιση στην Επιτροπή τρία βασικά θέματα:

1. Πώς διασφαλίζεται η αρχή της σωστής πληροφόρησης των καταναλωτών και η αντιμετώπιση του κινδύνου παραπλάνησης σε περίπτωση μη αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στη συσκευασία του γαλακτοκομικού προϊόντος, ως πιθανό κριτήριο επιλογής και αγοράς ενός προϊόντος, καθώς και καθορισμού τιμής πώλησης.
2. Πώς διασφαλίζεται η αρχή της προστασίας της υγείας των καταναλωτών από περιπτώσεις ακατάλληλης πρώτης ύλης ή ελλιπούς ελέγχου που προέρχεται από τρίτες χώρες.
3. Με ποιο τρόπο η Επιτροπή ελέγχει εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ανά κράτος μέλος έχουν τις υποδομές, τους πόρους και τη δυνατότητα να εγγυηθούν την ποιότητα της πρώτης ύλης που εισάγεται από τρίτες χώρες.

Αναφορικά με το θέμα, ο ευρωβουλευτής τονίζει: 'Για τους Έλληνες καταναλωτές είναι θεμελιώδους σημασίας να ελέγχουμε και να γνωρίζουμε υπεύθυνα τι είδους γάλα πίνουμε και δίνουμε στα παιδιά μας. Θέματα υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό