‘Η διαγραφή του προστίμου των 5,5 δις χρηματιστηριακής εταιρείας από την κυβέρνηση της Ν.Δ αντιστοιχεί με το χρέος των 6,2 δις ευρώ στα νοσοκομεία που καλούμαστε εμείς τώρα να αποπληρώσουμε’ υπογράμμισε το πρωί στη Βουλή η Υπουργός υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς Θεόδωρου Παραστατίδη για την εξυπηρέτηση των νεφροπαθών στο νομό του.



Ακολουθούν η απάντηση και η δευτερολογία της Υπουργού:

Απάντηση της υπουργού Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σε ερώτηση βουλευτή Θεόδωρου Παραστατίδη για τη μονάδα τεχνητού νεφρού στο Γενικό νοσοκομείο Κιλκίς.

‘Κατ’ αρχάς θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον αγαπητό συνάδελφο ότι παρακολουθούμε στενά το θέμα προκειμένου να ενισχυθεί η μονάδα τεχνητού νεφρού και επιτέλους να ολοκληρωθούν οι εργασίες όσον αφορά τη νέα πτέρυγα.

'Όσον αφορά τη στελέχωση της μονάδας που, όπως και εσείς λέτε είναι κρίσιμη για την εξυπηρέτηση των νεφροπαθών, πρέπει να ξέρετε ότι πριν από τις εκλογές υπήρξε μια προσπάθεια για αλλαγή του Οργανισμού ώστε να προβλεφθούν περισσότερες θέσεις.

Και τότε στην προηγούμενη κυβέρνηση το Υπουργείου Οικονομικών δεν συναίνεσε.

Εμείς, απ’ την πλευρά μας, έχουμε ξαναπιάσει αυτή την προσπάθεια προκειμένου να δούμε και το θέμα του Οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση με το σημερινό Οργανισμό προβλέπονται τρεις θέσεις ειδικευμένων νεφρολόγων από τις οποίες δύο είναι καλυμμένες και ήδη με την έγκριση που έχουμε από την περασμένη χρονιά θα προχωρήσει η προκήρυξη για την τρίτη κενή θέση ιατρού ΕΣΥ για την μονάδα τεχνητού νεφρού.

Κι είναι κάτι που θα το επισπεύσουμε, ώστε να πληρωθεί αυτή η θέση.

Όσον αφορά δε το νοσηλευτικό προσωπικό εντάσσεται συνολική προσπάθεια που κάνουμε. Γνωρίζετε ότι έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από προκηρύξεις θα φροντίσουμε να υπάρξει κι εκεί γρήγορα η κάλυψη.

Ειδικότερα, για το θέμα των έργων ενώ από τον Ιούλιο τυπικά είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τις τεχνικές υπηρεσίες υπήρξαν δυστυχώς παρά πολλές κακοτεχνίες και προβλήματα.

Γι’ αυτό το λόγο κιόλας υπήρξε η κίνηση προς τον ανάδοχο να μπορέσει να ολοκληρώσει τάχιστα όλες αυτές τις εργασίες που οφείλει, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε. Υπήρξε αυτή η πρόσκληση και του δόθηκε μάλιστα και προθεσμία προκειμένου να ανταποκριθεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, από τα τέλη Δεκεμβρίου η ανάδοχος κοινοπραξία έχει ξεκινήσει και εκτελεί αυτές τις εργασίες και το χρονοδιάγραμμα που ζητήσαμε να μας δοθεί από τις υπηρεσίες είναι ότι με την συνέχιση αυτών των εργασιών θα υπάρξει περαίωση εντός του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω αγαπητέ συνάδελφε ότι θα το παρακολουθήσουμε στενά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες και στη συνέχεια με τη στήριξη της στελέχωσης να μπορέσει επιτέλους να λειτουργήσει'.

Δευτερολογία υπουργού Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

‘Θέλω κατ’ αρχάς να σας πω και το τονίσατε και εσείς ότι παραλάβαμε το ΕΣΥ ‘στο κόκκινο’ νοσοκομεία βυθισμένα στα χρέη σ’ ένα διαπιστωμένο χρέος που διαμορφώθηκε το 2005 μέχρι το 2009 στα 6,2 δις ευρώ. Και πιστεύω ότι όλοι μας εδώ αισθανθήκαμε οργή και αγανάκτηση όταν ο Υφυπουργός που παρίσταται εδώ ο κος Σαχινίδης ανέφερε χτες για τη σκανδαλώδη διαγραφή του προστίμου των 5,5 δις.

Ενός προστίμου που αντιστοιχεί με τα χρέη των Νοσοκομείων που καλούμαστε εμείς τώρα μέσα σε τέσσερις μήνες να αντιμετωπίσουμε. Αυτή την κατάσταση προσπαθούμε συνεχώς σε όλη τη χώρα να αντιμετωπίσουμε. Και είδατε ότι έχουμε σαφή θέληση, βούληση αλλά και εντολή από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την Υγεία να μπορέσουμε να την αναβαθμίσουμε.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θέλω να σας διαβεβαιώσω, και το είδατε ήδη, ότι ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες, υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα με τη νέα πτέρυγα , δώσαμε εντολή και μάλιστα υπήρξε και σαφής εντολή προς τον ανάδοχο ότι θα είχε επιπτώσεις αν δεν πήγαινε γρήγορα και τώρα θα παρακολουθήσουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου επιτέλους να ολοκληρωθούν οι εργασίες να αντιμετωπιστούν οι κακοτεχνίες και τα προβλήματα και να υπάρξει η λειτουργία της νέας πτέρυγας.

 Σ’ αυτό εδώ το πλαίσιο θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα δούμε και τη σωστή λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού και φυσικά και με την αναγκαία στελέχωση. Γιατί, όπως και εσείς είπατε, είναι πραγματικά τραγικό ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα να μην μπορεί ο κόσμος, που τόσο έχει ανάγκη, να εξυπηρετείται και να αναγκάζεται να μετακινείται χιλιόμετρα προκειμένου οι νεφροπαθείς να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό