Aπάντηση της υπουργού Yγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σε ερώτηση του βουλευτή Φραγκίσκου Παρασύρη για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και την επαναλειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής


‘Αγαπητέ συνάδελφε
Είναι αλήθεια ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χρειάζεται να υπάρξει αναβάθμιση της λειτουργίας του, στήριξη και φυσικά πλήρης ομαλοποίηση της λειτουργίας του από όλα τα θλιβερά γεγονότα που έχετε και εσείς και όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές Ηρακλείου αναδείξει.

΄Όπως γνωρίζετε, εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη ζητήσει, εδώ και αρκετές εβδομάδες, και από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να κάνουν μια πλήρη διερεύνηση των γεγονότων. Και με βάση και τα πορίσματα που θα έχουμε θα μπορέσουμε να αναλάβουμε και περαιτέρω πρωτοβουλίες.

Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά τα ειδικότερα θέματα που θίγετε με την ερώτησή σας ο Οργανισμός του Νοσοκομείου είναι Οργανισμός εικοσαετίας. Δεν ανταποκρίνεται αυτή τη στιγμή επαρκώς στις ανάγκες ενός μεγάλου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που, νομίζω, ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα κόσμημα για την Κρήτη.

Και πρέπει να στηριχθεί για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό και με τον Πανεπιστημιακό του χαρακτήρα αλλά βέβαια και σε όφελος των πολιτών της Κρήτης.

Γι’ αυτό το λόγο εμείς απ΄ την πλευρά μας εξετάζουμε τώρα τον Οργανισμό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να τον τροποποιήσουμε ώστε να ανταποκριθεί περισσότερο στις σημερινές ανάγκες.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία της κλινικής καρδιάς και θώρακος, που και σεις προηγουμένως έχετε αναφέρει με την ερώτησή σας.


Θέλω να γνωρίζετε βέβαια ότι η κάλυψη της θέσης του επιστημονικού υπευθύνου της κλινικής είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης λόγω του συγκεκριμένου Πανεπιστημιακού του χαρακτήρα.

Βέβαια σήμερα εκκρεμεί και αυτή τη στιγμή εμείς θέλουμε να προωθήσουμε το αίτημα για τη σύσταση επιπλέον δύο θέσεων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ που πιστεύουμε ότι θα στηρίξει τη λειτουργία.

΄Όσον αφορά τη θέση του ιατρού Επιμελητή Α. χειρουργικής θώρακος σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις υπηρεσίες μας, πριν αναλάβουμε εμείς στο Υπουργείο είχε προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός, πριν από δύο χρόνια. Δυστυχώς όμως ο μοναδικός υποψήφιος δεν απεδέχθη τον διορισμό του.

Σε κάθε περίπτωση εγώ θέλω να σας ενημερώσω ότι επιθυμώντας να στηρίξουμε αυτή τη στιγμή τη λειτουργία της κλινικής από τις 19 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από λίγες μέρες, διαβιβάσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι συναρμόδιο, όταν είναι να συσταθεί θέση, το αίτημα για θέση Επιμελητή Α χειρουργικής θώρακος για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

‘Όπως επίσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία κρίσεως μια θέση ιατρού Επιμελητή Β. χειρουργικής θώρακος.
Πιστεύουμε ότι χωρίς να σημαίνει ότι μ’ αυτά τα δύο ζητήματα λύνονται όλα τα προβλήματα θεωρούμε όμως ότι με την προώθησή τους θα συμβάλλουμε μεταβατικά τουλάχιστον, στο να στηριχθεί η λειτουργία της κλινικής, μέσα σε μία συνολική προσπάθεια για ΕΣΥ.


Θα ήθελα κατ’ αρχάς να διαβεβαιώσω τον αγαπητό συνάδελφο ότι είναι στις προτεραιότητές μας πέραν της γενικής κυβερνητικής δέσμευσης να στηρίξουμε το ΕΣΥ να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Αυτό σημαίνει βέβαια ότι πάνω απ’ όλα και πρώτ’ απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες. Παθογένειες που και σεις αναφέρατε, οι οποίες δυστυχώς αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια καθώς κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ είχαμε στην ουσία μια παντελή έλλειψη ελέγχου εποπτείας.

Και βέβαια μια συνειδητή υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Από την πλευρά μας, πέραν της παρέμβασης του Εισαγγελέα, που όπως γνωρίζετε η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη, αμέσως μόλις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας όλες αυτές οι καταγγελίες κάνουμε μια εμπεριστατωμένη έρευνα από την πλευρά του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, έχοντας δύο στόχους.

Πρώτος στόχος φυσικά να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Ο δεύτερος στόχος που κι εσείς αναφέρατε είναι η δεύτερη αποστολή του σώματος επιθεωρητών υγείας να μας δώσει πορίσματα βάσει των οποίων να κινήσουμε διαδικασίες, ώστε να μην έχουμε τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα στο μέλλον αλλά και να πάρουμε κι εκεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Στις δύο αυτές τις κατευθύνσεις κινούμαστε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς θέλουμε να στηρίξουμε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου και σαφώς θα επιταχύνουμε και τον ορισμό διοίκησης. Γιατί είναι αλήθεια, ότι μια νέα διοίκηση θα έχει ως πρώτη αποστολή να μπορέσει να στηρίξει τη λειτουργία και να εγγυηθεί πάνω απ’ όλα ότι θα λειτουργεί το Νοσοκομείο με κανόνες.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι αυτό εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σαφή εντολή του Πρωθυπουργού του Γιώργου Παπανδρέου. Γιατί, για τη δική μας κυβέρνηση η Υγεία είναι πραγματικά στην καρδιά της προσπάθειάς μας για ένα ισχυρό , δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος’.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό