Τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα του ΕΣΥ ανέδειξε ο Βουλευτής Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η παλαιότητα του υφιστάμενου εξοπλισμού έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές βλάβες των μηχανημάτων και τις εκτεταμένες ανάγκες για συντήρηση, τόνισε ο κ. Λεβέντης, γεγονός που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό οδηγεί στις τεράστιες λίστες αναμονής (με μέσο όρο αναμονής 3-6 μήνες) για τους ασθενείς με καρκίνο.

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε το παράδειγμα του ογκολογικού νοσοκομείου Μεταξά, όπου ο ίδιος εργαζόταν προ 15ετίας, στο οποίο οι ελλείψεις όχι μόνο δεν έχουν έκτοτε αντιμετωπιστεί αλλά είναι και μεγαλύτερες. Αναφέρθηκε, ακόμη, στο παράδειγμα του νοσοκομείου παίδων Αγλαΐα Κυριακού, όπου ενώ υπάρχει σύγχρονο μηχάνημα, δεν τίθεται σε λειτουργία λόγω της έλλειψης ακτινοφυσικού!

Ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι οι ασκούμενες πολιτικές τροφοδοτούν τον ιδιωτικό τομέα, αφού μάλιστα δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη κοστολόγηση των βασικών ιατρικών πράξεων ακτινοθεραπείας του δημοσίου.

Απαντώντας η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα, ενώ χαρακτήρισε απόλυτα σωστή την κρίση ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση τόσο σε θέματα εξοπλισμού όσο και στελέχωσης.

Η Υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι διαπιστώνεται ανισορροπία στον εξοπλισμό δημοσίων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών, αλλά και μεταξύ νοσοκομείων της πρωτεύουσας και της περιφέρειας.

Η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι η ανανέωση του εξοπλισμού θα πραγματοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των αναγκών στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και ότι πρόκειται να επανενεργοποιηθεί η αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ για την κοστολόγηση ιατρικών πράξεων, ενώ και για το θέμα του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα λειτουργήσει το ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο.

Ο κ. Λεβέντης επισήμανε ότι απαιτείται η άμεση στελέχωση των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων με τις απαιτούμενες ειδικότητες αλλά και ο εκσυγχρονισμός των μονάδων με τον κατάλληλο εξοπλισμό, αφού ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που δεν αστειεύεται και δεν επιτρέπει χρονοτριβή.

'Το ερώτημα είναι τι κάνουμε', τόνισε ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει συμπληρώσει 6 μήνες ζωής και πρέπει επιτέλους να επιταχυνθούν οι ρυθμοί. 'Δεν επιτρέπονται στον τομέα αυτό επιπολαιότητες, αναβλητικότητες αλλά ούτε και τσιγκουνιές', παρατήρησε ο κ.

Λεβέντης, ενώ η κα Ξενογιαννακοπούλου υποσχέθηκε επιτάχυνση των ρυθμών. 'Το ευχόμαστε και το αναμένουμε στην πράξη' συμπλήρωσε ο κ. Λεβέντης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό