Πληροφορίες για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ε.Ε. σε σχέση με την επανένταξη των ψυχικά ασθενών στα κράτη μέλη ζήτησε με ερώτηση του προς την Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Ο κ. Παπανικολάου ζήτησε διευκρινίσεις για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ένωση τόνισε πως μέσω των διαρθρωτικών ταμείων έχει ήδη υποστηρίξει τις προσπάθειες της χώρας μας για τη βελτίωση της ποιότητας της μέριμνας των ψυχικά ασθενών με απώτερο στόχο την προώθηση του αποϊδρυματισμού αλλά και της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων αυτών.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της συνέχειας της μελλοντικής χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών με στόχο την αποφυγή του κινδύνου εγκατάλειψής τους.

Κατά την περίοδο 2007-2013 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί δραστηριότητες σε αυτό τον τομέα με κύριο στόχο τη διασφάλιση και την εδραίωση της μεταρρύθμισης, με βασική προτεραιότητα έως το 2015 να επιτευχθεί το κλείσιμο όλων των ψυχιατρείων και να επιτευχθεί σταδιακά ο αποϊδρυματισμός.

Πρακτικά αυτό θα υλοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού ταμείου και πιο συγκεκριμένα μέσω του προγράμματος 'Ανάπτυξη των Ανθρώπινων Πόρων' αλλά και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, τα οποία θα εξασφαλίσουν την οικονομική ενίσχυση της χώρα μας.

Ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι πέραν της χρηματοδότησης από την ΕΕ, η Ελλάδα οφείλει να εξασφαλίσει μέσω του εθνικού της προϋπολογισμού, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, τη σωστή λειτουργία και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των έργων που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Η στήριξη από την Ε.Ε. παρέχει μία σημαντική βοήθεια στη χώρα μας καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ουσιαστική επανένταξη των ψυχικά ασθενών στην ελληνική κοινωνία αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μετά τη λήξη της αρχικής περιόδου συγχρηματοδότησης η Ελλάδα οφείλει να εξασφαλίσει τη συνέχιση των προγραμμάτων αυτών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό