Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Προστασίας του Πολίτη
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Μετανάστες χωρίς χαρτιά και φυματίωση
Πρόσφατη διεθνής έρευνα αναφέρει ότι το 5 έως 10 % του συνόλου των πασχόντων από φυματίωση είναι παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν πάντοτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αγωγή. Η αγωγή είναι αναγκαία, ασφαλώς, και για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου.
Η αγωγή διαρκεί πολύ (έξι έως οκτώ μήνες), και πρέπει να ολοκληρωθεί. Διαφορετικά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υποτροπής της νόσου. Η πολυανθεκτική φυματίωση (MDR) απαιτεί αγωγή μεγαλύτερης διάρκειας (περίπου 2 έτη) χρησιμοποιώντας ισχυρά φάρμακα με ανεπιθύμητες παρενέργειες, και πολλές φορές είναι περισσότερο δαπανηρή.
Καθώς η νόσος αυτή είναι μεταδοτική, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να διασφαλισθεί η συνέχιση της αγωγής κατά της φυματίωσης στη χώρα προέλευσης. Παρόλα αυτά, ορισμένες χώρες μεταξύ των οποίων κράτη μέλη της ΕΕ (το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία), δεν αναβάλλουν την απέλαση παράνομων μεταναστών οι οποίοι πάσχουν από φυματίωση μέχρι την ολοκλήρωση της αγωγής τους.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1 Με ποιους τρόπους διασφαλίζεται η πρόσβαση στη διάγνωση της φυματίωσης και, εάν είναι αναγκαίο, στην υγειονομική περίθαλψη για όλους εκείνους για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι πάσχουν από φυματίωση, ανεξαρτήτως του νομικού τους καθεστώτος;
2.
Υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την απέλαση παράνομων μεταναστών οι οποίοι πάσχουν από φυματίωση;
3. Προτίθεται η κυβέρνηση να μην απελαύνει τους παράνομους μετανάστες μέχρι να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές