Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη
ΘΕΜΑ: 'Ανάπτυξη ιατρείων διαβητικού ποδιού στο ΕΣΥ'
Ένας από τους πολλούς κινδύνους που διατρέχουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, είναι ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων τους.
Περίπου το 5% των διαβητικών ασθενών στη χώρα μας, εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι 30.000 - 40.000 ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων.
Η δημιουργία ιατρείων διαβητικού ποδιού, στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά και των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα έδινε τη δυνατότητα στους ασθενείς με διαβήτη, να εκπαιδεύονται στη φροντίδα των κάτω άκρων τους και να έχουν εξειδικευμένη αντιμετώπιση όποτε χρειάζονται, με στόχο την πρόληψη μη αναστρέψιμων επιπλοκών.
Επειδή τα στοιχεία που υπάρχουν διεθνώς για τη λειτουργία ιατρείων ποδιού δείχνουν ότι συμβάλλουν στη μείωση των ακρωτηριασμών των διαβητικών ασθενών κατά 50%.
Επειδή στην χώρα μας λειτουργούν αντίστοιχα ιατρεία σε ελάχιστα νοσοκομεία, εκ των οποίων μόνο 5 στην περιφέρεια.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
'Υπάρχει και τι προβλέπει ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη ιατρείων ποδιού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη από όλη τη χώρα, μειώνοντας στο ελάχιστο τους ακρωτηριασμούς με τις τόσο επιβαρυντικές συνέπειες κυρίως για τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και το περιβάλλον τους;'
Ο ερωτών βουλευτής
Μουλόπουλος Βασίλης
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αντιγριπικός εμβολιασμός
H αξία των μη συνταγογραφούμενων αντιμικροβιακών σκευασμάτων - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή