Προς τους κ. κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Δημόσιας Διοίκησης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: ‘Τα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, από τα πρώτα θύματα της πολιτικής του Μνημονίου’.

Τα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών από την ίδρυσή τους είναι θεσμικά ελλειμματικές δομές και σταθερά υποχρηματοδοτούμενες. Πρόκειται για δομές που λειτουργούν επί της συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με την Αυτοδιοίκηση με τη μορφή των Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών.

Η νομική αυτή μορφή επιλέχτηκε αρχικά πιλοτικά, στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά και έχει δημιουργήσει διαχρονικά πολλά θεσμικά και οικονομικά προβλήματα στην λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.

Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις και μεγάλα λόγια για τη στήριξη των Κέντρων Πρόληψης εκ μέρους της κυβέρνησης, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Απεναντίας, η συνολική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κινείται στην κατεύθυνση υποβάθμισης και απαξίωσής τους, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για τους εργαζόμενους σε αυτά και βαπτίζοντας, καθώς φαίνεται, ‘επίλυση’ την παραμονή στο αυτό καθεστώς της Αστικής Εταιρείας, άρα και στον όγκο των επακόλουθών του προβλημάτων.

Πρόσφατο και ενδεικτικό παράδειγμα το Κέντρο Πρόληψης ‘ΔΙΕΞΟΔΟΣ’ στον Δήμο Αχαρνών. Οι εργαζόμενοι του Κέντρου ειδοποιήθηκαν από τον γενικό γραμματέα του Δήμου, ότι το Κέντρο Πρόληψης κλείνει, διότι με την παρούσα μορφή της ‘Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας’, δεν προβλέπεται στον ‘Καλλικράτη’ και θα γίνει άμεσα η εκκαθάριση της εταιρείας, με απροσδιόριστο το μέλλον των εργαζομένων.

Επιπλέον, το ΥΠΕΣΑΗΔ δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα το ποσό χρηματοδότησης για το 2010, ύψους 8.406.115 Ευρώ, όπως και το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ διαπιστώνει με την απόφαση 13-26/01/2011. Δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών και δεν καταβάλλει τη χρηματοδότηση του 2010 και δεν φροντίζει έγκαιρα για νομοθετική επίλυση του θεσμικού προβλήματος, ώστε ουσιαστικά ωθεί τους Δήμους και τις περιφέρειες να κλείσουν τα Κέντρα Πρόληψης, χρησιμοποιώντας διαδικασίες που προβλέπονται στον ‘Καλλικράτη’ και ερμηνεύοντάς τις κατά το δοκούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας βρεθεί κοντά στους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης και θέλοντας να συμβάλλει ουσιαστικά στην στήριξη των Κέντρων Πρόληψης και των εργαζομένων σε αυτά έχει καταθέσει εγκαίρως στην Βουλή συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου για τη ‘Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών’.

Μετά τα παραπάνω,

Ερωτάσθε, κύριοι Υπουργοί:

  1. Ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις προτίθεσθε να προωθήσετε και πότε, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, με ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους και εξασφάλιση των εργαζομένων σε αυτά, δια της ρητής και οριστικής απεμπλοκής τους από τη νομική μορφή της Αστικής Εταιρείας;
  2. Ποια άμεσα μέτρα θα λάβετε για τη χρηματοδότηση των Κέντρων, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους έως την οριστική νομοθετική επίλυση του προβλήματος;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό