‘Πλήρη αξιολόγηση, μέχρι τον Ιούλιο του 2012, των τροφίμων που περιέχουν ασπαρτάμη ζήτησε η Κομισιόν από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είτε μόνος του είτε από κοινού με άλλους ευρωβουλευτές.
Στις ερωτήσεις αυτές ο Νίκος Χουντής αναφερόταν σε δύο νέες επιστημονικές έρευνες (Soffritti και Halldorsson) σχετικά με την επικινδυνότητα της ασπαρτάμης, γλυκαντικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, τσίχλες, αλμυρά σνακς, παγωτά με μειωμένες θερμίδες κλπ., και ζητούσε την άμεση επαναξιολόγηση της άδειας χρήσης της ασπαρτάμης.
Παράλληλα, κατέθετε αίτημα για τη διαβίβαση του φακέλου της ασπαρτάμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Ντάλι, Επίτροπος για θέματα Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας, στην απάντησή του (20 Ιουλίου 2011) αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "...λόγω της συνεχιζόμενης αμφιλεγόμενης συζήτησης για την ασφάλεια της ασπαρτάμης, η Επιτροπή έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων να προβεί σε πλήρη επαναξιολόγηση της ασφάλειας τωνγλυκαντικών μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2012".
Να σημειωθεί ότι η επαναξιολόγηση αρχικά προβλεπόταν για το 2020.
'Οσον αφορά το αίτημα να σταλεί ο φάκελος στο ΕΚ, ο κ. Επίτροπος αφαιρεί τον πολιτικό και ελεγκτικό ρόλο του ΕΚ και κατά κάποιον τρόπο το υποβαθμίζει σε απλό εξωτερικό παρατηρητή, λέγοντας στην απάντηση του ότι "το αίτημα για τη διαβίβαση του φακέλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξεταστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Κανονισμού 1049/2001 σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής".
Ο εν λόγω Κανονισμός θέτει κάποιους περιορισμούς και όρους στην πρόσβαση ορισμένων εγγράφων. Κάτι "μυρίζει" με τον εν λόγω φάκελο, πόσο μάλλον που άρθρο στο EU Food Policy της 27ης Μάιου 2011, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει στην κατοχή της τον φάκελο στον οποίο βασίστηκε η χορήγηση άδειας κυκλοφορίας της ασπαρτάμης το 1984!’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
10,3 εκατομμύρια άνθρωποι με ιλαρά το 2023 - Στους107.500 οι θάνατοι
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]