Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη με θέμα: 'Οι πολιτικές της κυβέρνησης διαλύουν τους φορείς Ψυχικής Υγείας'.
προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Οικονομικών
Το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε) αποτελεί έναν ιστορικό θεσμό για την ψυχική υγεία και έναν οργανισμό στον οποίο επιτελείται σημαντικό έργο πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης αλλά και κατάρτισης - εκπαίδευσης.
Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των πάγιων και διαρκών αναγκών του Κέντρου σε ανθρώπινο δυναμικό καλύφθηκε από προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου, κατά την προσφιλή άλλωστε μέθοδο των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
και της Ν.Δ. που επέλεγαν αντί να ενδυναμώνονται και να στελεχώνονται οι κοινωνικές δομές με μόνιμο προσωπικό να εγκαθιδρύονται ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Στη λίστα των 151 φορέων που εργαζόμενοι τους θα οδηγηθούν στην εργασιακή εφεδρεία περιλαμβάνεται και το Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε..
Την ίδια χρονική στιγμή όμως αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και η απόλυση 58 υπαλλήλων του Κέντρου, που πλέον ο αριθμός τους έχει φτάσει στους 70, επαγγελματιών ψυχικής υγείας κάποιοι από τους οποίους εργάζονται στο φορέα ακόμα και από το 2007.
Επισημαίνουμε ότι, σε προηγούμενη ερώτηση των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μιχ. Κριτσωτάκη και Βασ. Μουλόπουλο, με αρ. πρωτ. 8906/19.04.10 σχετικά με τους συμβασιούχους εργαζόμενους του Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε. το Υπουργείο Υγείας απαντούσε με το υπ’αρ.πρ.
49664 έγγραφο του: 'το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από παραλείψεις της Διοίκησης (σχετικά με το ότι ο φορέας δεν μερίμνησε έγκαιρα ώστε να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες μέσω Α.Σ.Ε.Π.
για τους συμβασιούχους και να δηλωθούν οι ανάγκες του φορέα σε προσωπικό) και έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες ώστε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου αρχικά και στη συνέχεια αορίστου χρόνου για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.' Το Υπουργείο όμως όχι μόνο δεν έπραξε όπως το ίδιο είχε δεσμευτεί στην απάντησή του αλλά αντίθετα πλέον δρομολογεί την πλήρη αποδυνάμωση των δομών Ψυχικής Υγείας.
Επειδή οι απολύσεις αποτελούν αφετηρία για την κατάργηση των δομών Ψυχικής Υγείας και ιδιαίτερα των στεγαστικών δομών αποασυλοποίησης.
Επειδή η πλειονότητα των δομών αυτών είναι υποστελεχωμένες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπαχθούν στη νέα εφεύρεση της κυβέρνησης, της εργασιακής εφεδρείας δηλαδή, που έχει αποκλειστικό σκοπό τη μετατροπή των εργαζομένων σε φτηνό, ευέλικτο και υπάκουο εργατικό δυναμικό.
Επειδή και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ή έργου στις δομές αυτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Επειδή τη στιγμή που οι μονάδες ψυχικής υγείας οδηγούνται σε κλείσιμο, η Ελλάδα έχει απορροφήσει μόλις το 2% του προγράμματος ψυχικής υγείας του ΕΣΠΑ.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Mε ποιο τρόπο ακριβώς θα διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των δομών του Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε. όταν αυτές αποδυναμώνονται από το ανθρώπινο δυναμικό τους τόσο λόγω 'εργασιακής εφεδρείας' όσο και λόγω απολύσεων των εργαζόμενων που το ίδιο το κράτος απασχολούσε με ελαστικές μορφές εργασίας;
2.
Οι απολύσεις αυτές αποτελούν την αφετηρία για την κατάργηση των δομών αυτών;
3. Οι ανάγκες που κάλυπταν οι συμβασιούχοι έπαψαν να υφίστανται; Για ποιο λόγο απολύονται, μαθαίνοντας μάλιστα αρχικά την απόλυση τους μέσω διαδικτύου, όταν η ίδια η διοίκηση τους είχε αποστείλει έγγραφο στο οποίο δεσμεύεται για παραμονή τους στις θέσεις που καλύπτουν έως ότου προκηρυχθούν οι αναγκαίες θέσεις μέσω Α.Σ.Ε.Π.;
4.
Τι είδους και ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται πλέον στα παιδιά, στους εφήβους, στους ενήλικες και στους ηλικιωμένους που χρειάζονται υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας; Μήπως το όραμα της κυβέρνησης σχετικά με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι η επιστροφή στα άσυλα;
5.
Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους έχει απορροφηθεί μόλις το 2% του προγράμματος ψυχικής υγείας του ΕΣΠΑ την ίδια στιγμή που οι μονάδες Ψυχικής Υγείας κυριολεκτικά αφήνονται στην τύχη τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;