Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την τιμολόγηση φαρμάκων κατέθεσε σήμερα η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Β’ Θεσσαλονίκης και αρμόδια για θέματα υγείας Κατερίνα Μάρκου.
Ειδικότερα, η κ. Μάρκου αναφέρεται στην απουσία τιμολόγησης νέων καινοτόμων φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες, στη λανθασμένη τιμολόγηση φαρμάκων στο τελευταίο Δελτίο Τιμών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι πέραν της συμμετοχής τους, και σε λάθη στην κατάρτιση της θετικής λίστας φαρμάκων, όπως ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα συσκευασίες φαρμακευτικών προϊόντων μεγαλύτερες της μηνιαίας δοσολογίας με αποτέλεσμα χρονίως πάσχοντες ασθενείς να μην μπορούν να λάβουν τη θεραπεία τους.
Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013.
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: Εφαρμογή ισχύουσας νομοθεσίας στον τομέα των φαρμάκων
Η Υπουργική Απόφαση 7789/2013 (ΦΕΚ 94 Α) καθώς και η Ευρωπαϊκή Οδηγία 89/105 προβλέπουν την έκδοση Δελτίων Τιμών με νέα φάρμακα εντός 90 ημερών από την κατάθεση της σχετικής αίτησης καθορισμού τιμής. Ωστόσο, η κυκλοφορία νέων φαρμάκων καθυστερεί δεδομένου ότι για 28 μήνες δεν έχουν κυκλοφορήσει νέα φάρμακα στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, και μάλιστα νέα πρωτότυπα καινοτόμα φάρμακα, που είναι μοναδικά για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, όπως Μεταστατικός Καρκίνος του Προστάτη, Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία, Μεταστατικό Μελάνωμα, Μεταμόσχευση, Ηπατίτιδα C, Πνευμονική υπέρταση, Οζώδης Σκλήρυνση, Κυστική Ίνωση κ.α.
Παράλληλα, στις 30/4/13 εκδόθηκε νέο Δελτίο Τιμών, με έναρξη ισχύος στις 15/5/13, που περιέχει μόνο κάποια νέα γενόσημα φάρμακα και ορισμένες μόνο από τις διορθώσεις (134 διορθώσεις από τις 500 ενστάσεις που υπέβαλαν οι εταιρείες) των λαθών που περιέχονταν στο από 15/2/13 Δελτίο Τιμών, με αποτέλεσμα οι τιμές αρκετών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά να είναι χαμηλότερες από αυτές που ορίζει ο νόμος.
Επίσης, η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται ούτε όσον αφορά τη θετική λίστα φαρμάκων, που δημοσιεύτηκε στις 26/3/2013 [ΦΕΚ 692 Β], η οποία δεν πληροί τα κριτήρια κατάρτισης που ορίζουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Συγκεκριμένα, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα συσκευασίες φαρμακευτικών προϊόντων μεγαλύτερες της μηνιαίας δοσολογίας με αποτέλεσμα χρονίως πάσχοντες ασθενείς να μην μπορούν να λάβουν τη θεραπεία τους ενώ δεν έχουν συμπεριληφθεί τα φάρμακα του ν.
3816/2010 για σοβαρές ασθένειες. Επιπλέον, υπάρχουν περιορισμοί στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων προϊόντων (π.χ. πραζόλες που αφορούν έλκος και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) τα οποία επιτρέπεται να συνταγογραφούνται μόνο από γαστρεντερολόγους, η ειδικότητα των οποίων είναι πολύ περιορισμένη και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτουν την γεωγραφική επικράτεια.
Τέλος, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων του ν. 4052/2012 δεν έχει συγκληθεί ακόμα, παρόλο που όλες οι εταιρείες έχουν καταθέσει εμπρόθεσμα τις ενστάσεις τους.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1. Πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε τη διαδικασία έγκρισης τιμής νέων καινοτόμων φαρμάκων που είναι απαραίτητα για τους Έλληνες ασθενείς και να αποκαταστήσετε τα υπόλοιπα λάθη στις τιμές των φαρμάκων, ώστε το Δελτίο Τιμών να είναι σύννομο και να διασφαλιστεί ο ομαλός εφοδιασμός των ασθενών με φάρμακα;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διορθωθούν τα λάθη της νέας θετικής λίστας φαρμάκων, συγκαλώντας και τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων, ώστε να έχουν πρόσβαση οι Έλληνες ασθενείς σε απαραίτητες θεραπείες και να πληρώνουν τα σωστά ποσά συνασφάλισης;
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται καπνιστό φιλέτο σολωμού
Γεωργιάδης: 1.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία τις επόμενες δύο εβδομάδες
Αυξάνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα - Τι δείχνει γερμανική μελέτη