Eρώτηση:
προς τον υπουργό υγείας
ΘΕΜΑ: «Ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς»
Στη χώρα μας είναι σε εξέλιξη επιδημία ιλαράς. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός περιστατικών ιλαράς ήταν πολύ μικρός (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία τριετία), «μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1.463 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Αφορά κυρίως σε μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Στη χώρα μας καταγράφηκαν δύο θάνατοι» σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό της ιλαράς του ΚΕΕΛΠΝΟ (08/02/2018).
Tην ανησυχία του για την πορεία που καταγράφει η επιδημία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο. Όπως επισημαίνει, «η επιδημία δεν φαίνεται να σταματάει, καθώς υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη… Συνολικά από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα κρούσματα ιλαράς. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της χορήγησης 2 δόσεων εμβολίου έναντι της ιλαράς». Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως κακώς ο πληθυσμός πιστεύει ότι η ιλαρά είναι μία παιδική ασθένεια, καθώς «οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά». Επίσης, δεδομένης της εμφάνισης κρουσμάτων ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας, ο κ. Ρόζενμπεργκ θεωρεί επιβεβλημένη την «εφαρμογή εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες για την προστασία των ιδίων και των ασθενών τους».
Την ίδια στιγμή, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα γονέων με βασικό επιχείρημα ότι τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες. Κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης (19/05/2017) αναφέρθηκα στην ανάγκη τροποποίησης-αυστηροποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Στην Ελλάδα με το άρθρο 33 του Ν.2676/1999 (ΦΕΚ 1/Α/5-1-1999) καθιερώνεται η υποχρεωτική προληπτική ιατρική που περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Ωστόσο, η περίπτωση των εμβολιασμών ομοιάζει με αυτή του καπνίσματος, το οποίο απαγορεύεται ρητά, παρόλα’ αυτά, όλοι καπνίζουν παντού. Η υποχρεωτικότητα όμως της αγορανομικής διατάξεως, που απαγορεύει το κάπνισμα, δεν αίρεται λόγω της αδυναμίας του συστήματος να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους παραβάτες. Αντίστοιχα, το ότι ο νόμος δεν προβλέπει ποινή για τις περιπτώσεις μη εμβολιασμού, δεν αναιρεί τη δεσμευτικότητά του.
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς και των συστάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ποιες δράσεις σκοπεύετε να προβείτε, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού και την ενημέρωση του κοινού για εμβολιασμό τέκνων και επανεμβολιασμό ενηλίκων;
2) Δεδομένων των αντιδράσεων του αντιεμβολιαστικού κινήματος γονέων, με ποιο τρόπο σκοπεύετε να κάμψετε τις αντιρρήσεις τους; Για τον έλεγχο της επιδημίας, σκοπεύετε να θέσετε θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού;
Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες