ΟΜΙΛΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στον πέμπτο πια χρόνο θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Και μη μας απαντάτε κ. πρωθυπουργέ με τις γνωστές σας δικαιολογίες, ‘βρήκαμε καμένη γη’, ‘προβλήματα χρόνια’ και τελικά ‘για όλα φταίει το κακό ΠΑΣΟΚ’, με παρουσίαση μέτρων, συνεχώς, μέτρων στον ενεστώτα διαρκείας, που όλο αρχίζουν, αλλά ποτέ δεν τελειώνουν.

Δυστυχώς για εσάς, τον πέμπτο χρόνο της κυβέρνησής σας μιλούν πιο δυνατά οι πράξεις και οι παραλείψεις σας, από τα εύκολα λόγια σας.

Η κατάρρευση του συστήματος υγείας, είναι μια τραγωδία με τρεις πράξεις:

Πράξη πρώτη. Οι δαπάνες για το δημόσιο σύστημα υγείας οι οποίες μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ συνεχώς και αδιαλείπτως στα χρόνια της διακυβέρνησής σας. Η παράθεση αριθμών κ. πρωθυπουργέ που σας έδωσε ο υπουργός σας, δεν καλύπτουν την πραγματικότητα των πολιτών.

Το μόνο νούμερο που ισχύει, αφορά στα νέα χρέη 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ των νοσοκομείων, που δημιουργήσατε εσείς, μέσα σε 36 μήνες.

Αποτέλεσμα; Δραματικό. Οι νοσηλευτές, που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο, είναι λιγότεροι από τους μισούς που αποχωρούν. Κατά τ’ άλλα, για κομματικούς αγροφύλακας, είχαμε λεφτά.

Τα προγράμματα ψυχικής υγείας και καταπολέμησης των ναρκωτικών, έχουν εγκαταλειφθεί. Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ παραμένουν απλήρωτοι.

Σας έχω δει κ. πρωθυπουργέ, να επισκέπτεσθε τακτικά τις κοινότητες απεξάρτησης. Θεωρούσα ότι δεν ήταν για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά ήταν για λόγους ευαισθησίας. Η πράξη, όμως, άλλο μας λέει. Ότι έχετε εγκαταλείψει ουσιαστικά αυτό τον ευαίσθητο τομέα, αυτούς τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Οι γιατροί καταγγέλλουν εργασιακό μεσαίωνα και παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους. Πετυχημένα προγράμματα, όπως η ‘Βοήθεια στο Σπίτι’, κινδυνεύουν με κατάργηση.

Πράξη δεύτερη. Διαχειρίζεστε το σύστημα υγείας, όπως το υπόλοιπο ελληνικό κράτος, ως αποικία σας προς εκμετάλλευση, εκποίηση, υποστήριξη ευνοουμένων.

Οι μόνιμες προσλήψεις των γιατρών, έχουν αντικατασταθεί με βραχυχρόνιες προσλήψεις επικουρικών γιατρών με αδιαφανή κριτήρια, όπως όλες πια οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Το ξέρετε, ότι η κακοδιαχείριση και η διαφθορά βασιλεύουν στο ΕΣΥ, ενώ ο αρμόδιος δικός σας υπουργός, κάνει δημόσιες σχέσεις.

Η σπατάλη και η διαφθορά διογκώνονται και οι φαρμακευτικές δαπάνες, λόγω της προκλητικής κατάργησης της λίστας, εκτροχιάζονται.

Ξέρετε τι σημαίνει διαφθορά στο χώρο της υγείας; Σημαίνει απλά, στυγνή εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Σημαίνει απλά, ότι αντί να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας, τον εκβιάζουμε.

Οι λίστες αναμονής έχουν γίνει λίστες ντροπής, με διαμεσολαβητές τα βουλευτικά γραφεία ή το χρήμα. Ντροπή για την Ελλάδα κ. πρωθυπουργέ. Και δεν σας συκοφαντώ εγώ, εγώ σας παρουσιάζω εδώ, πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ‘Καθημερινή’, που λέει: ‘Γκρεμίζουν το ΕΣΥ χρόνο με το χρόνο, χρηματισμοί, πελατειακές σχέσεις, αμαρτωλές προμήθειες, ληγμένα φάρμακα’.

Για τα πρακτικά κ. πρωθυπουργέ, για να δείτε εάν σας συκοφαντεί η αντιπολίτευση.

Πράξη Τρίτη. Ουδείς -και πρώτος εγώ- δεν θα ισχυριστεί, ότι το δημόσιο σύστημα δεν σήκωνε βελτίωση. Μα ακριβώς αυτό δεν κάνατε. Το 20% των κρεβατιών είναι στον ιδιωτικό τομέα, που απορροφά όμως το 60% των χρημάτων του Ελληνικού λαού σε ό,τι αφορά την υγεία.

Το σχέδιό σας ήταν σαφές: Να παραδώσετε τον Έλληνα πολίτη στην ασύδοτη αγορά, υπονομεύοντας συστηματικά τη δημόσια υγεία, όπως το κάνατε με τη δημόσια παιδεία, με τον ΟΤΕ, με αυτή τη σύμβαση ντροπής που παρουσιάσατε χθες.

Νέες υπερσύγχρονες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κ. πρωθυπουργέ μένουν κλειστές. Τέσσερα χρόνια, 150 κλίνες. Τέσσερα χρόνια μένουν κλειστές αυτές οι μονάδες λόγω έλλειψης προσωπικού. Ούτε ένας γιατρός. Και ξέρετε τι λένε οι γιατροί; Δημοσίως τα έχουν πει, στις τηλεοράσεις.

Ότι είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, σε τεράστιο δίλημμα. Όταν έρχονται δέκα άτομα και πρέπει να μπουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν έχουν κρεβάτια και πρέπει ν’ αποφασίσουν ποιος θα πεθάνει.

Είναι τραγική η κατάσταση, κ. πρωθυπουργέ, κι έχετε τεράστιες ευθύνες. Τέσσερα χρόνια, κανένας γιατρός γι΄ αυτές τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας!

Τα Κέντρα Υγείας εγκαταλείπονται, το προσωπικό αποσπάται από τα Κέντρα Υγείας, για να πάει στα νοσοκομεία να καλύψει κενά. Πού θα πάει ο κόσμος; Ποια εμπιστοσύνη θα έχει στο δημόσιο σύστημα;

Η δια βίου εκπαίδευση των γιατρών, που θεσπίσαμε τον Γενάρη του 2004, είναι μέσα στα συρτάρια.

Αντικαταστήσατε το νόμο για τις προμήθειες, με μια 13μελή Επιτροπή που δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι προμήθειες να γίνονται εξωσυμβατικά. Μήπως αυτός είναι και ο στόχος;

Εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν μπορείτε να κάνετε το διαγωνισμό προμήθειας. Ακούστε! Τέσσερα χρόνια δεν μπορείτε να κάνετε αυτόν τον διαγωνισμό. Τον ΟΤΕ, τον ξεπουλήσατε πολύ γρήγορα. Αλλά τέσσερα χρόνια δεν μπορείτε να κάνετε προμήθεια ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος στο Παίδων ‘Αγλαΐα Κυριακού’, με αποτέλεσμα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο να μην έχουν την απαραίτητη φροντίδα.

Το ‘Αττικό’ εφημερεύει με τη στήριξη του Γενικού Κρατικού Πειραιά, γιατί σημαντικές κλινικές, όπως η Ουρολογική, δεν έχουν προσωπικό τέσσερα χρόνια τώρα. Τα νοσοκομεία λειτουργούν ακόμα μόνον χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων.

Αυτό το έζησα κι εγώ πρόσφατα, στο ΚΑΤ. Ένα προσωπικό, που τα δίνει όλα, αλλά είναι απογοητευμένο, κουρασμένο, χωρίς προοπτική και κίνητρα. Γιατί; Γιατί σας έφταιξε κ. πρωθυπουργέ το δημόσιο σύστημα υγείας; Δεν είναι κακό, επειδή είναι δημόσιο.

Έχει προβλήματα, επειδή έχει κακούς αφέντες στο κεφάλι του, εσάς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό κοστίζει στον μέσο πολίτη, ο οποίος επιβαρύνεται με την ακρίβεια, που εσείς δεν μπορείτε να ελέγξετε. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα ήταν πραγματικά ένα βάλσαμο για τον Έλληνα πολίτη.

Για μας, η υγεία και η σωστή περίθαλψη αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη, του κάθε Έλληνα, της κάθε οικογένειας. Εσείς καταργείτε αυτό το δικαίωμα, διαιρείτε ξανά τον Ελληνικό λαό σε προνομιούχους και μη, για να βασιλεύει η διαφθορά, η ομηρία του πολίτη, η αδιαφορία της Πολιτείας, η ασυδοσία των επιτήδειων στη χώρα μας.

Αδιαφορία να ελέγχει, αδιαφορία να βάλει τάξη στην αγορά, στην ακρίβεια, στη δημόσια υγεία, αυτή είναι η κυβέρνησή σας. Ακόμα ένα, πολλοστό παράδειγμα, το διατροφικό σκάνδαλο με το ορυκτέλαιο, ζήτημα δημόσιας υγείας.

Με αυτό το παράδειγμα που εσείς δίνετε, με τον τρόπο που κυβερνάτε τη χώρα, πώς περιμένετε να μην εξεγείρεται η νεολαία, να μην αισθάνεται αδιέξοδα, να μην την πνίγει η έλλειψη δικαιοσύνης και προοπτικής, όταν βλέπει την ψαλίδα της ανισότητας να μεγαλώνει;

Πώς να μην πολώνεται, όταν η κυβέρνηση κυβερνά χωρίς σεβασμό τα χρήματα του Ελληνικού λαού, χωρίς προστασία βασικών δικαιωμάτων του, προωθώντας μια κουλτούρα; Προωθείτε μια κουλτούρα, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, παντού πελατειακές σχέσεις, παντού διαφθορά, πουθενά αξίες, ενώ συνεχίζετε να πυροδοτείτε με τις δηλώσεις σας το χώρο της παιδείας.

Και βεβαίως, η πόλωση φέρνει βία. Βία, που πάντα καταδικάζω απερίφραστα, που καταδικάζουμε σύσσωμοι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουμε και μια υποχρέωση, να αναρωτηθούμε. Γιατί φτάσαμε ως εδώ, γιατί ένα μέρος της νεολαίας μας φτάνει σήμερα σε αυτά τα άκρα; Είναι ή δεν είναι παιδιά μας; Ή μήπως είναι παιδιά ενός άλλου Θεού;

Τα αδιέξοδα της κοινωνίας μας, ενώ λίγα χρόνια πριν ένιωθαν οι νεολαίοι μας περηφάνια σε μια στιγμή εθνικής ανάτασης, αισιοδοξίας και ενότητας, αυτά τα αδιέξοδα, βαραίνουν , που καταργείτε το δημόσιο χώρο και το κοινωνικό κράτος.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες και να αναλάβει τις πραγματικές της ευθύνες, να μην κρύβεται πίσω από την πόλωση.

Και η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι Πρυτανικές Αρχές, οι Ακαδημαϊκοί Δάσκαλοι, οι φοιτητές, πρέπει να υπερασπιστούν την αυτόνομη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου και να αγωνιστούν για τη συνεχή αναβάθμισή του. Να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία και σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουν τη δική μας πλήρη στήριξη.

Επανέρχομαι, και κλείνω κύριε Πρόεδρε, στο θέμα της υγείας. Αυτές τις μέρες, άρχισαν νέες κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας. Όλους τους εργάτες υγείας, θέλω σήμερα, κι από αυτό εδώ το βήμα, της Βουλής, να διαβεβαιώσω: Για μας, είναι βασική υποχρέωση η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι για μας αυτονόητο το δικαίωμα σε σωστές υπηρεσίες υγείας για όλους.

Ξέρουμε ότι, μπορούμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ανθρώπινο δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είμαστε καταδικασμένοι, όπως το θέλει η Νέα Δημοκρατία, σε αυτή τη μιζέρια. Μπορούμε διαφορετικά και δεσμευόμαστε για αποτελεσματική δωρεάν δημόσια υγεία.

Και παιδεία, βεβαίως.

Με αύξηση της χρηματοδότησης κατά μία μονάδα του ΑΕΠ, σε περίοδο τετραετίας, με περίθαλψη για όλους 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, με προτεραιότητα στην πρόληψη και, βεβαίως, με την ανάδειξη και ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες.

Με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Έχουμε δεσμευτεί για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Κάθε χρόνο, θα προσλαμβάνονται τρεις χιλιάδες άτομα περισσότερα από όσους αποχωρούν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ενίσχυση, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι πρόβλημα πολιτικό. Εσείς δεν έχετε την πολιτική βούληση να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο στο χώρο της δημόσιας υγείας. Η βούληση υπάρχει στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, που αμέσως μετά τις εκλογές θα κάνει πράξη αυτές τις υποχρεώσεις, τις οποίες θεωρεί και ηθικά και πολιτικά και κοινωνικά απαραίτητες.

Ευχαριστώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκδήλωση απολογισμού 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη
Είναι το στρες ωφέλιμο;