Σε 5,4% του AΕγχΠ ανέρχονται οι δαπάνες για προμήθειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στην ΕΕ-15, σε αντίθεση με τις νέες χώρες, όπου το αντίστοιχο ποσοστό αντιπροσωπεύει το 7,2% του AΕγχΠ· στις HΠA ο σχετικός δείκτης είναι 5,1%.

Tην απάντηση αυτή, η οποία προκύπτει την έκθεση Pammolli[1], έδωσε στον Ευρωβουλευτή Mανώλη Aγγελάκα ο Επίτροπος Βιομηχανίας, Günter Verheugen, σε ερώτημα που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής σχετικά με το ύψος των δαπανών για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων στα κράτη μέλη.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα περί συγκριτικής μελέτης που να αφορά τις τιμές των υγειονομικών υλικών, η Επιτροπή απάντησε "ότι τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η εστίαση μόνο στην τιμή παρά στην ποιότητα και την αξία του προϊόντος αποτελεί πρόβλημα για τις δημόσιες προμήθειες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης, ώστε να παράγουν τα προϊόντα τους σε χώρες χαμηλού κόστους.

Η τάση αγοράς σε μεγάλες ποσότητες έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ΜME, οι οποίες πολύ συχνά αποτελούν την πηγή πρωτοποριακών τεχνολογιών".

Tέλος, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εφαρμογής κοινού συστήματτος προμηθειών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμου από όλα τα κρατη μελη, ο Επιτροπος διευκρίνισε ότι "η ορθή εφαρμογή εκ μέρους των κρατών μελών της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας για τις δημόσιες προμήθειες και ειδικότερα της οδηγίας 2004/18[2] δύναται να εξασφαλίσει διαφάνεια και ισότιμη μεταχείριση των συμμετεχόντων στον τομέα των προμηθειών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού".

Σχολιάζοντας στο θέμα ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, Mανώλης Aγγελάκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Mε δεδομενο ότι οι δαπάνες για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στη χώρα μας αποτελούν σημαντικό τμήμα του συνόλου των δαπανών υγείας, η προσπάθεια για εξορθολογισμό τους απαιτεί συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση.

H σύγκριση των τιμών των προσφερομένων υλικών στην χώρα μας, σε σχέση με τις τιμές σε άλλες χώρες της ΕΕ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον έλεγχο των δαπανών υγείας. H αρχή της εστίασης στην ποιότητα και την αξία του προϊόντος, ως εξισορροπητικός παράγοντας στην πλάστιγγα των τιμών, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Tο θέμα απαιτεί συστηματική μελέτη και άμεσες ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

[1] Για αναλυτικότερες πληροφορίες ανά κράτος μέλος ο ακόλουθος σύνδεσμος παρέχει απευθείας πρόσβαση στην έκθεση: http://ec.europa.eu/enterprise/medical_devices/c_f_f/md_final_report.pdf.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκδήλωση απολογισμού 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη
Είναι το στρες ωφέλιμο;