Την ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την ισότιμη πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας θίγει με αναφορά του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων κ.

Μανώλης Σκουλάκης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σκουλάκης 'το ζήτημα της πρόσβασης των μεταναστών στην ιατρική περίθαλψη χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από την Πολιτεία, αφού με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η Ελλάδα αναγνωρίζει στους μετανάστες ένα αρκετά περιορισμένο δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη και κατ’ επέκταση ένα εξ’ ίσου περιορισμένο δικαίωμα στην υγεία'.

Παράλληλα ο κ. Σκουλάκης αναφέρει πως 'σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (http://www.nchr.gr),  η οποία αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία των μεταναστών που δεν κατέχουν νόμιμα έγγραφα παραμονής όπως αυτή των Ελλήνων πολιτών' και συμπληρώνει λέγοντας πως 'όταν πρόκειται για το αγαθό της υγείας, το οποίο είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και της ίδιας της ζωής, δε νοούνται διακρίσεις όπως αυτές τις οποίες συνεπάγεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο'.

Καταλήγοντας, ο κ. Σκουλάκης τονίζει πως 'η ισότιμη πρόσβαση στην υγεία συνιστά απαραίτητη συνισταμένη στο πλαίσιο ενός ανθρωποκεντρικού κρατικού οικοδομήματος’ και καλεί τον Υπουργό Υγείας 'να εξετάσει τη τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τα δικαιώματα πρόσβασης και περίθαλψης των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας'.



Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκδήλωση απολογισμού 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη
Είναι το στρες ωφέλιμο;