Αυξητικές τάσεις εμφανίζουν οι πωλήσεις των αντιβηχικών σκευασμάτων τον τελευταίο μήνα. Η έναρξη του φθινοπώρου αλλά και οι ανατιμήσεις που σημειώθηκαν το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, οι οποίες άγγιξαν μεσοσταθμικά το 5%, έχουν συμβάλει στην συγκεκριμένη αύξηση.

Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι τα σκευάσματα για το αναπνευστικό είναι μία από τις μεγαλύτερες κατηγορίες των ΜΗΣΥΦΑ, ενώ προσδιορίζουν τις πωλήσεις  τους για το δεκάμηνο στα 65-67 εκατ. ευρώ. Νούμερο που ισχυρίζονται θα αυξηθεί περαιτέρω μέχρι τα τέλη του έτους και λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κρυολογήματος-βήχα, αλλά και εξαιτίας των νέων ανατιμήσεων που έχουν δρομολογηθεί σε σκευάσματα που ήδη έχουν ανατιμηθεί ήδη μια φορά τη φετινή περίοδο.  

Προϊόντικά, η κατηγορία διακρίνεται σε χάπια, σιρόπια και αποσυμφορητικά, ενώ οι παίκτες που ελέγχουν τα μεγαλύτερα μερίδια είναι στην πλειονότητά τους πολυεθνικές. Μια εξ αυτών ετοιμάζεται μάλιστα εντός του προσεχούς διαστήματος να λανσάρει και ένα νέο σκεύασμα σε μορφή σπρέι, όπως μας ενημέρωσαν στελέχη από φαρμακαποθήκες.

Αναλυτικότερα, στα σιρόπια, πρώτος παίκτης της αγοράς είναι μία πολυεθνική, η οποία ελέγχει –με δύο σκευάσματα- το 44% της αξίας των πωλήσεων της κατηγορίας και το 48% του όγκου, ενώ ο δεύτερος ελέγχει το 14% σε αξία και το 15% σε όγκο.

Όσον αφορά στα χάπια, τα μερίδια που ελέγχουν οι πρώτοι είναι σημαντικά χαμηλότερα, δείχνοντας ότι είναι μια πιο διασπασμένη αγορά. Ειδικότερα, ο πρωταγωνιστής ελέγχει το 8% των πωλήσεων και το 11% σε όγκο, ενώ ο δεύτερος στη σειρά κατέχει το 3% των πωλήσεων και το 6% σε όγκο. Πηγές τονίζουν ότι σε αυτήν την υποκατηγορία μπαίνουν και τα αναλγητικά!

Τέλος, στα αποσυμφορητικά σκευάσματα, ο μεγαλύτερος παίκτης –ο οποίος θα εισάγει και το νέο φάρμακο- ελέγχει το 14% των πωλήσεων της υποκατηγορίας και το 20% του όγκου, με τον δεύτερο να περιορίζεται στο 12% της αξίας και στο 8% του όγκου. 

Πανευρωπαϊκά, σημειώνεται ότι οι πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ για το αναπνευστικό υπολογίζονται σε 5,7 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 19,4% της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ. Ενημερωτικά, η μεγαλύτερη αγορά είναι η Γερμανία (1,4 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Πολωνία (757 εκατ. ευρώ), η Ιταλία (733 εκατ. ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο 719 εκατ. ευρώ) και η Γαλλία (529 εκατ. ευρώ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024