Το 80% των διαβητικών στην Ελλάδα δεν ολοκληρώνει σωστά την φαρμακευτική του αγωγή, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στην συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, δηλώνουν παράγοντες από τον χώρο των φαρμακείων. Τι σημαίνει αυτό; Εύκολοι οι υπολογισμοί, αν κανείς σκεφτεί ότι οι διαβητικοί στην Ελλάδα είναι 1 εκατομμύριο άνθρωποι (το 10% του πληθυσμού) και άρα οι μη σωστά ρυθμισμένοι είναι περί τους 800.000.
Και γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι, όπως οι ίδιοι μας λένε, οι περισσότεροι διαβητικοί λαμβάνουν συνδυασμό δραστικών ουσιών και άρα αν λείπει μία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αγωγή. Συνολικά, σήμερα υπάρχουν περί τους 50 κωδικούς και οι ελλειπτικοί συμπεριλαμβανομένων και των ινσουλινών ξεπερνούν τους 10. Όμως αυτοί είναι απαραίτητοι για την πλειονότητα των διαβητικών, που αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα με την καρδιά ή τα νεφρά.
Ευθύνες
Πραγματικά, ένα μερίδιο ευθύνης, λένε οι ίδιοι ότι έχουν οι παράλληλες εξαγωγές, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα που αφορούν στην πάθηση μοσχοπουλιούνται στο εξωτερικό, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που έχουν. Όλη η κατηγορία των αντιδιαβητικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των ινσουλινών, είναι η νούμερο 1 εξαγώγιμη κατηγορία.
Όμως, σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πολυεθνικές, η πολιτική των οποίων μπορεί να προσκρούει στο ηθικό μέρος του θέματος, όμως από την άλλη είναι επιχειρήσεις και θέλουν να κερδίσουν. Κάτι που δεν ισχύει στην ελληνική αγορά, μετά το κατρακύλισμα των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το 2010 έχουν υπάρξει περισσότερα από 20 Δελτία Τιμών που έχουν "γκρεμίσει" τις τιμές.
Ωστόσο, τώρα πια είναι τεκμηριωμένο ότι όσο περισσότερο πέφτει η τιμή, τόσο πιο δύσκολη γίνεται και η εύρεση του σκευάσματος.
Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά, τέσσερα παραδείγματα σκευασμάτων που βρίσκονται σε έλλειψη στην αγορά, αν και ιδιαίτερα σημαντικά.
1ο Σκεύασμα που σήμερα κοστίζει στην Ελλάδα 45 ευρώ (λιανική τιμή), η Πολυεθνική που το διαχειρίζεται το πουλά στην Αυστρία 140 ευρώ.
2ο σκεύασμα που αν και προωθήθηκε πρόσφατα στην ελληνική αγορά και κοστίζει 50 ευρώ είναι ήδη δυσεύρετο και η πολυεθνική (άλλη από την προαναφερθείσα) το πουλά στη Γερμανία 100
3ο Φάρμακο που ενεργεί συνδυαστικά και προ του 2010 είχε λιανική τιμή 130 ευρώ, σήμερα έχει πέσει στα 47 ευρώ και είναι σημαντικά περιορισμένο από την αγορά.
4 Ινσουλίνη που κοστίζει στην Ελλάδα 90 ευρώ, πωλείται 200 ευρώ στη Πολωνία.
Παγκοσμίως
Το παγκόσμιο κόστος του διαβήτη προβλέπεται να διπλασιαστεί στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με έρευνα του King's College London. Υποδηλώνει, ότι ακόμη και αν οι χώρες πληρούν διεθνώς καθορισμένους στόχους, η παγκόσμια οικονομική επιβάρυνση από τη νόσο θα αυξηθεί ακόμα, κατά 88%.
Ο διαβήτης αποτελεί σημαντική παγκόσμια απειλή για την υγεία και ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται ραγδαία. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε όλο τον κόσμο θα αυξηθεί, από 415 εκατομμύρια το 2015 σε 642 εκατομμύρια μέχρι το 2040.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει σε μελέτες του ότι μέχρι το 2030 ο διαβήτης θα είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού