Αυξάνονται αντί να λύνονται τα σημεία τριβής ανάμεσα στη φαρμακοβιομηχανία και την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΗΤΑ). Μολονότι, η τελευταία έχει μπει σε λειτουργία από το καλοκαίρι, η πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας θεωρεί ότι τα μελανά σημεία στη λειτουργία της Επιτροπής είναι ακόμα αρκετά και αδιευκρίνιστα, γεγονός που πυροδοτείται και από αδικαιολόγητες κινήσεις.
Φάρμακα για την Ηπατίτιδα που αξιολογήθηκαν πριν ενάμιση χρόνο...θα επαναξιολογηθούν από την ΗΤΑ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι φαρμακοβιομηχανίες που τα εμπορεύονται έλαβαν σχετική επιστολή προ ημερών στην οποία αναφέρεται ότι έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να καταθέσουν εκ νέου τον φάκελό τους για σκευάσματα που πέρασαν τη σχετική διαδικασία πρόσφατα. Μετά το πέρας της επαναξιολόγησης θα περάσουν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των τιμών.
Στο μεταξύ, για εισπρακτικό μέτρο μιλά η πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας όσον αφορά το τέλος που πρέπει να πληρώνουν κατά την κατάθεση ενός νέου φακέλου φαρμάκου στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης (ΗΤΑ), καθώς αυτό είναι ανά συσκευασία και όχι ανά δραστική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ένα φάρμακο διατίθεται σε τρεις μορφές, το τέλος θα είναι 5.000 ευρώ (τόσο έχει οριστεί για τα πρωτότυπα) επί τρία. Το ίδιο ισχύει και αν είναι σε διαφορετικές περιεκτικότητες... το ίδιο φάρμακο.
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα συναντήσεις μεταξύ μελών της Επιτροπής και εκπροσώπων από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας με τους πρώτους να ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει. Την ίδια στιγμή, ακούγεται ότι επιστολή όχι τόσο διαμαρτυρίας, όσο των απαραίτητων διευκρινίσεων που πρέπει να γίνουν αναφορικά με την λειτουργία της Επιτροπής και τις διαδικασίες κατάθεσης που πρέπει να ακολουθηθεί έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των μεν και των δε έχουν στείλει τα θεσμικά όργανα των εταιρειών καταθέτοντας κάποια ερωτήματα. Μεταξύ αυτών των ερωτημάτων είναι πώς διασφαλίζεται η όλη διαδικασία της αξιολόγησης; πώς αξιολογείται το κλινικό όφελος, με ποια κριτήρια δηλαδή; τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι για όλους ίδια; κ.λπ.
Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο η ενημέρωσή μας είναι ότι δεν υπάρχει σχετική απάντηση στα προαναφερθέντα ερωτήματα και άρα αναμένονται.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού για τη συγκρότηση και τον ορισμό μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Υ.Ο.Δ.Δ. 365). Η επιτροπή αποτελείται από τους:
1. ΚΟΥΒΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ (Πρόεδρο) Καθηγητή Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία και του Kragujevac στη Σερβία. Είναι επίσης αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Οργανισμών Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (EUNETA) και έχει διατελέσει αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ).
2. ΤΕΚΤΟΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, (Αντιπρόεδρο) Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ρευματολογίας, υπεύθυνη στην Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) - Γ.Ν.Α « ΛΑΪΚΟ». Είναι μέλος διεθνών επιτροπών και ομάδων εργασίας για την κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και έχει διατελέσει ερευνήτρια στο National Institute of Health στο Maryland των ΗΠΑ
3. ΑΛΕΞΙΟΥ- ΧΑΤΖΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας.
4. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, Ιατρό, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία και υπ. Διδάκτορα στην Φαρμακοεπιδημιολογία. Είναι Επιστημονική Συνεργάτης στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής, του ΑΠΘ και εμπειρογνώμονας και μέλος της ομάδας εργασίας Βιοστατιστικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
5. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΘΩΜΑ, υποψήφιο διδάκτορα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό δίπλωμα, στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία και δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο, International Health Technology Assessment από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.
6. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διοίκησης Επιχειρήσεων με έμφαση στον τομέα Υπηρεσιών Υγείας στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Καλαμάτας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στη Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας – Πληροφορική Υγείας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Lancaster University, Great Britain.
7. ΠΑΝΑ ΖΩΗ-ΔΩΡΟΘΕΑ, Ιατρό ειδικότητας Παιδιατρικής, Κλινική Αξιολογήτρια στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΠΤΥ). Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Ιατρική Έρευνα και Μεθοδολογία» από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, διατμηματικό μεταπτυχιακό στις «Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία» από το ίδιο Πανεπιστήμιο, διδακτορικό δίπλωμα Ιατρικής Σχολής και έχει πάρει υποτροφία μεταδιδακτορικής εκπαίδευσης στην Φαρμακο-επαγρύπνηση και στον Έλεγχο Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Johns Hopkins, Baltimore USA.
8. ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, επίκουρο Καθηγητή Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ψυχίατρο. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ναρκωτικών και εμπειρογνώμονας και κλινικός αξιολογητής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)
9. ΣΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, Ιατρό ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, με πτυχίο Βιολογίας από το ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Νευροεπιστήμες από το Πανεπιστήμιο Pierre et Marie στο Παρίσι και μεταπτυχιακού στη Διαχείριση Κρίσεων και Μαζικών καταστροφών με κατεύθυνση την Επείγουσα Ιατρική Φροντίδα, από το ΕΚΠΑ. Διδάσκει επίσης Βιολογία της Ανάπτυξης και της Γήρανσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
10. ΦΛΩΡΔΕΛΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ, Ομότιμο Καθηγητή Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει θητεύσει σε διεθνούς φήμης ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, όπως το Τμήμα Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai της Νέας Υόρκης, Professeur Associe στο Πανεπιστήμιο στο Παρίσι και ως Λέκτορας Φαρμακολογίας στην Ιατρική και στη Σχολή Δημόσια Υγείας του Harvard.
11. ΧΑΪΔΙΤΣ ΑΝΝΑ-ΜΠΕΤΤΙΝΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής-Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με πτυχίο Στατιστικής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές