Τη δημιουργία ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής, όταν αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος, προγραμματίζει η διοίκηση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.
Η εταιρεία βρίσκεται σε άνθιση και στόχος είναι να επεκταθεί περαιτέρω στο εξωτερικό. Ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε και στην είσοδο ξένων funds στον χώρο της Υγείας, σχολιάζοντας πως για το Ιατρικό δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά αγώνας δρόμου.
Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν την Τετάρτη από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Βασίλη Αποστολόπουλο, τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη και τον καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, με αφορμή το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας AMLI 2018.
Το Athens Medical Leaderhip and Innovation Conference (AMLI) θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή έως την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσες "Σκαλκώτα", "MC2" και "MC3", με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την ίδρυση του Ομίλου.
Παρουσιάζοντας τους σκοπούς του συνεδρίου, ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στην υψηλή προτεραιότητα που κατέχει η καινοτομία στο Ιατρικό. Ανακοίνωσε πως επίκειται συνεργασία με τη Google και τη Johnson & Johnson, προκειμένου να αναπτυχθεί μία πρωτοπόρος ψηφιακή χειρουργική πλατφόρμα.
Ο κ. Κωνσταντινίδης διευκρίνισε πως το Ιατρικό αποτελεί εκ των αξιολογητών του “Google digital surgery”. Σημείωσε πως η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και διενεργείται πλέον ρομποτική χειρουργική με μία τομή. Στο Ιατρικό – είπε – έχουν γίνει ήδη 500 επεμβάσεις αυτού του είδους, αριθμός που είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.
Ανακοίνωσε πως έχει ήδη κλείσει σχετική συμφωνία, προκειμένου το Ιατρικό να αποκτήσει άμεσα ρομποτικό σύστημα “Da Vinci XI”, καθώς και σύστημα για αντιμετώπιση καρκίνου του προστάτη με υπέρηχους.
Το σύστημα αυτό απευθύνεται σε ηλικιωμένους που δεν μπορούν να χειρουργηθούν, καθώς και σε νεότερους άνδρες οι οποίοι επιλέγουν την αναίμακτη αντιμετώπιση.
Ο κ. Στεφανάδης έκανε λόγο για σημαντικές διακρίσεις της επιστημονικής ομάδας του Ιατρικού, λέγοντας πως στον βiβλιογραφικό δείκτη οι γιατροί του είναι πρώτοι με μεγάλη διαφορά.
Ο καθηγητής ανέδειξε την αξία της καινοτομίας, λέγοντας πως χάρη σε αυτή αναστρέφεται η τάση του “brain drain” (απώλεια εγκεφάλων στο εξωτερικό) και εξελίσσεται σε “brain gain” (όφελος από επιστροφή εγκεφάλων).
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία αυτή, λέγοντας πως ένα ιδιωτικό νοσοκομείο μπορεί να ανταμείψει έναν Έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού και να επιστρέψει στη χώρα του, κάτι που είναι δύσκολο για τον δημόσιο τομέα.
Προανήγγειλε τη δημιουργία υβριδικού καρδιοχειρουργικού χειρουργείου, σημειώνοντας πως στο Ιατρικό έχουν ήδη θεραπευτεί 300 ασθενείς με μαρμαρυγή.
Πανεπιστήμιο
Για τον στόχο του Ιατρικού να ιδρύσει ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής εκτίμησε πως υπάρχει χώρος και πως θα υλοποιηθεί όταν υπάρξει σχετική αναθεώρηση στο άρθρο 16 του Συντάγματος.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Αποστολόπουλος, λέγοντας πως δεν είναι του παρόντος να συζητηθεί η ίδρυση Πανεπιστημίου, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης μεγάλης ιδιόκτητης έκτασης στην Παιανία Αττικής.
Σε ερώτηση για την είσοδο ξένων funds στην ελληνική αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού σχολίασε πως η αγορά Υγείας έχει μπει σε φάση συγκέντρωσης. Τόνισε πως υπάρχουν οι εξής δύο σχολές: η πρώτη προβλέπει αποκομιδή κερδών βραχυπρόθεσμα και η δεύτερη συνεχή στρατηγική παρουσία:
“Εμείς είμαστε το πατριωτικό επιχειρείν και το Ιατρικό θα παραμείνει ελληνικό στην καρδιά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προανήγγειλε, πάντως, περαιτέρω επέκταση του Ομίλου στο εξωτερικό, λέγοντας πως το Ιατρικό ήταν εκείνο που στράφηκε πρώτο σε τρίτες χώρες, αλλά στα χρόνια της κρίσης δεν υπήρξε δυνατότητα έντασης των επενδύσεων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου