Η πιο μεγάλη ώρα για την αναβάθμιση και επέκταση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι τώρα, χρησιμοποιώντας τόσο τις αρχές του τεκμηριωμένου σχεδιασμού (evidence-based design) με διεθνείς πρακτικές, όσο και την επιστημονική βιβλιογραφία αναφορικά με την ασφάλεια, την ευεξία, την φροντίδα των ασθενών, των οικογένειών τους, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και δεν επιτρέπονται πισωγυρίσματα τονίζουν πάροχοι υγείας μεσούσης της πανδημίας που πλέον έχει λάβει άκρως ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Ο κίνδυνος να "κρασάρει όλο το σύστημα υγείας", όχι μόνο από πλευράς υποδομών και στελεχιακού δυναμικού που οι ελλείψεις είναι γνωστές, αλλά και οικονομικά, είναι ορατός, καθώς οι ΜΕΘ είναι ίσως το πιο κοστοβόρο τμήμα ενός νοσοκομείου.

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντες της αγοράς, μας ανέφεραν ότι περιθώρια για λάθος σχεδιασμούς, πρόχειρες λύσεις και αναποτελεσματικές δομές, δεν υπάρχουν. Σημαντικός είναι ο ρόλος της διαχείρισης του ιατρικού εξοπλισμού στις ΜΕΘ.

Η ΜΕΘ είναι μια ιδιαίτερα καθορισμένη περιοχή ενός νοσοκομείου, που είναι ειδικά σχεδιασμένη, στελεχωμένη, τοποθετημένη, επιπλωμένη και εξοπλισμένη, αφιερωμένη στη διαχείριση ασθενών με σοβαρή ασθένεια ή επιπλοκές. Η τεχνολογία στην ΜΕΘ, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την θετική κλινική έκβαση του ασθενή.

Αποτελεί μια τεχνολογική μονάδα, υψηλής κλινικής αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, τα νοσοκομεία πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο ιατρικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, ακριβής, αξιόπιστος και λειτουργεί στο απαιτούμενο επίπεδο κλινικής αποτελεσματικότητας και απόδοσης. Αυτό σημαίνει, ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να ενδιαφέρονται για την κλινική έκβαση του ασθενή και όχι μόνο για το κόστος.

Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού (δυστυχώς) επιβάλλει την πλήρη καταγραφή του εξοπλισμού στις ΜΕΘ και γενικότερα στα νοσοκομεία, στη βάση της λειτουργικής κατάστασης και διαχείρισης των μηχανημάτων που βρίσκονται στο ΕΣΥ. Δυστυχώς, υπό πίεση λόγω των συνθηκών, αλλά πρέπει να γίνει καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη μέρα, συνεχίζουν οι πηγές μας.

Ουσιαστικά, πρέπει να δημιουργηθεί ένα Κτηματολόγιο Ιατρικού Εξοπλισμού όπου θα καταγράφεται ανά νοσοκομείο ο ακριβής αριθμός των μηχανημάτων, οι βλάβες που έχει εμφανίσει, το κόστος των βλαβών, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτές, η εταιρεία που ανέλαβε την επισκευή, το τεχνολογικό επίπεδο του εξοπλισμού, η προτεραιοποίηση αντικατάστασης κ.λπ.

Παράλληλα, για την αποφυγή λαθών και πισωγυρισμάτων είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν πρότυπα συμβάσεων συντήρησης των μηχανημάτων ανάλογα της κρισιμότητας, της σοβαρότητας και της ιδιαιτερότητας του εξοπλισμού, που θα πρέπει να κάνουν τα νοσοκομεία-χρήστες με τις εμπορικές εταιρείες. Συμφωνίες που στον πυρήνα τους θα έχουν τον ασθενή και τον χειριστή του μηχανήματος και όχι μόνο την τιμή, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις σήμερα.

Τέλος, πρέπει να μπει στο θολό τοπίο της συντήρησης των μηχανημάτων και ποιος τελικά το αναλαμβάνει. Ποιος συντηρεί ή επισκευάζει τον ιατρικό εξοπλισμό, με ποια δεδομένα, τεχνική επάρκεια και συμμόρφωση προς τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και οδηγίες. Εξίσου σημαντικό θέμα, που επίσης δεν έχει απαντηθεί, είναι ποιος εκπαιδεύει τους χρήστες, έτσι ώστε να αποφευχθούν πρωτίστως κίνδυνοι για την ασφάλεια του ασθενή, του χρήστη και εν συνεχεία για τη λειτουργία του μηχανήματος.

Τα νοσοκομεία πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα ο ιατρικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, ακριβής, αξιόπιστος και λειτουργεί στο απαιτούμενο επίπεδο κλινικής αποτελεσματικότητας και απόδοσης. Σκοπός των συμβάσεων συντήρησης που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία δεν είναι η διασφάλιση της σχέσης συντηρητή- νοσοκομείου, αλλά η σχέση εξοπλισμού-ασθενή για την διασφάλιση της υγείας του ασθενή.

Οι σημερινές συμβάσεις με τον τρόπο που υπάρχουν, δυσκολεύονται να εντοπίσουν συγκεκριμένους κινδύνους και να εφαρμόσουν βέλτιστες δραστηριότητες μείωσης των κινδύνων αυτών. Στις διαδικασίες συντήρησης οι έννοιες της κλινικής αποτελεσματικότητας και της διασφάλισης της ασφάλειας του ασθενή δεν ενσωματώνονται, με αποτέλεσμα η επίδραση στη μείωση του κινδύνου του ασθενή να μειώνεται.

Πώς έχει η κατάσταση σήμερα;

Σύμφωνα με τελευταίες ανακοινώσεις- δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου, οι κλίνες ΜΕΘ σήμερα έχουν φτάσει τις 941 και μέχρι τέλη του έτους θα έχουν προστεθεί επιπλέον 170 κλίνες ΜΕΘ. Αναγνωρίζοντας η αγορά το τιτάνιο έργο που έχει γίνει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση των δημόσιων δομών σε ΜΕΘ, εφιστά και πάλι την προσοχή στους αρμοδίους να διαφυλάξουν τη σωστή λειτουργία των σωτήριων κλινών για την υγεία, "ξεσκονίζοντας" πρωταρχικά τις παλιές σχετικές κλίνες.

Η παλαιότητά τους, η πολυχρησία (λόγω μη επάρκειας μηχανημάτων), τα λάθη στον χειρισμό τους, η ανύπαρκτη συντήρηση ή η κακή συντήρηση από μεμονωμένους παίκτες και όχι από τους οίκους που τα προμηθεύουν στα νοσοκομεία (η τελευταία επιλογή στηρίζεται είτε στην συμφερότερη τιμή είτε γιατί τα μηχανήματα έχουν αποσυρθεί από την αγορά από τον οίκο που τα έχει κατασκευάσει λόγω παλαιότητας) είναι απαραίτητη. Μία διαδικασία που θα συμβάλλει και στον εξορθολογισμό του κόστους.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι πέρσι το ΕΣΥ για την συντήρηση των αναπνευστήρων στις ΜΕΘ και ΜΑΦ κατέβαλε περίπου 2 εκατ. ευρώ για την συντήρηση (συν ΦΠΑ, 2,4 εκατ. ευρώ ) Υπάρχουν περίπου 1500 αναπνευστήρες (αναπνευστήρες ΜΕΘ, φορητοί ) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αν προστεθεί και το κόστος συντήρησης των μόνιτορ, των κλινών και του άλλου εξοπλισμού των μονάδων, τότε συνολικά το κόστος συντήρησης του εξοπλισμού των ΜΕΘ εκτιμάται να ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Κάθε μέρα μιλάμε για ΜΕΘ... αλλά ΜΕΘ δεν υπάρχουν!

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, πολλοί ιδιωτικοί φορείς και επιχειρηματίες προχώρησαν σε σωρεία χορηγιών-δωρεών ιατρικού εξοπλισμού ή μέσων ατομικής προστασίας προκειμένου να υποστηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας επιβραβεύοντας με αυτό το τρόπο και το τεράστιο έργο που παρέχεται από τους υγειονομικούς αυτής της χώρας.

Θυμίζουμε ότι στις 9/5/2020 το σύνολο των δωρεών αυτών, (https://eody.gov.gr/omilia-ypoyrgoy-ygeias-vasili-kikilia-stin-ekdilosi-paroysiasis-ton-doreon-pros-to-ethniko-systima-ygeias/) ξεπέρασε τα 89 εκ. ευρώ.

Από αυτά, 40 εκ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό.

Ενδεικτικά:

  • 1.228 Monitors ΜΕΘ
  • 1.051 Αναπνευστήρες και 172 φορητοί αναπνευστήρες
  • 595 Κλίνες ΜΕΘ
  • 24,2 εκ. ευρώ αφορούν Μέσα Ατομικής Προστασίας
  • Ενδεικτικά:
  • 20.252.348 μάσκες
  • 330.199 χειρουργικές στολές
  • 160.397 Ολόσωμες Προστατευτικές Στολές
  • 134.774 Ποδονάρια
  • 12,5 εκ ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών

Δωρεές που συνεχίστηκαν αμείωτες και το επόμενο διάστημα.

'Ομως με το αλαλούμ που σήμερα επικρατεί με την ανεπάρκεια των ΜΕΘ (συνολικά για τους ασθενείς που τις χρειάζονται ανεξάρτητα από τη νόσο) και τα λεγόμενα των επιστημόνων για υποδομές ελλιπείς, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα και θέλουν απαντήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα
Ικανοποίηση από το σεξ σε γυναίκες και άνδρες έπειτα από κολποπλαστική [μελέτη]