Η μελλοντική αγορά εμβολίων  για την Covid ‘’θα μπορούσε να αξίζει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια το χρόνο (7,6 δισ. λίρες) σε ετήσια έσοδα για τις φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, παρόλο που ορισμένες εταιρείες έχουν δεσμευτεί ότι θα παρέχουν τα εμβόλιά τους σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.’’

Οι υπολογισμοί των αναλυτών της Morgan Stanley και της Credit Suisse υποθέτουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης, με τη  μέση τιμή να είναι 20 δολ. για μια δόση εμβολίου. Οι τιμές κυμαίνονται από 3 δολ έως 37 δολ. η δόση.

Ο Μάθιου Χάρισον, αναλυτής της Morgan Stanley, τοποθετεί το κόστος παραγωγής ενός εμβολίου μεταξύ 5 με 10 δολ. τη δόση. Το μέγεθος της αγοράς εξαρτάται από το κατά πόσο οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο κάθε χρόνο, ή λιγότερο συχνά, καθώς και από τα ποσοστά εμβολιασμού, και μπορεί να αξίζει έως και 25 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση παγκοσμίως.

Ο Έβαν Σίγκερμαν, αναλυτής στην Credit Suisse, δήλωσε στον Guardian ότι και μόνο η αμερικανική αγορά θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισ. δολ, βάσει της τιμολόγησης του εμβολίου της Pfizer στα 19,50 δολ. ανά δόση και υποθέτοντας ότι και οι 330 εκατ. πολίτες θα λάβουν από δύο δόσεις του εμβολίου.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρείχε 84 εκατ. λίρες για να χρηματοδοτήσει την έρευνα εμβολίων τον Μάιο - εκ των οποίων 65,5 εκατ. λίρες πήγαν για την υποστήριξη των δοκιμών AstraZeneca / Oxford, και 18,5 εκατ. λίρες στο Imperial College, το οποίο εργάζεται επίσης για ένα εμβόλιο Covid-19. Η AstraZeneca έλαβε επίσης χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μέρος μιας συμφωνίας 1,2 δισ. δολ. για την παροχή 300 εκατομμυρίων δόσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 350 εκατομμύρια δόσεις μέσω προσφορών για έξι διαφορετικά εμβόλια Covid-19. Το εμβόλιο AstraZeneca / Oxford αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα που θα υποβληθούν για κανονιστική έγκριση στο τέλος του έτους, με την προϋπόθεση ότι οι κλινικές δοκιμές θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.

Η AstraZeneca και η αμερικανική πολυεθνική Johnson & Johnson έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν τα εμβόλια τους σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, ενώ η Pfizer και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, έχουν διαφορετική στάση. Η τελευταία έχει λάβει σχεδόν 1 δισ. δολάρια ως χρηματοδότηση έρευνας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ θέλει να πουλήσει το εμβόλιό της για έως και 37 δολάρια τη δόση.

Η AstraZeneca χρεώνει στις κυβερνήσεις από 3 έως 5 δολ μια δόση για να καλύψει το κόστος της. Οι φτωχότερες χώρες θα λαμβάνουν πάντα το εμβόλιο με βάση το κόστος, ακόμη και όταν η πανδημία έχει τελειώσει, δήλωσε η βρετανική εταιρεία. Η GSK, η οποία εργάζεται για ένα εμβόλιο με τη Sanofi της Γαλλίας, δεν αναμένει να επωφεληθεί από αυτήν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είπε ότι η εταιρεία θα επενδύσει οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο κέρδος σε έρευνα που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Στην Κίνα, η Sinovac Biotech διαθέτει το εμβόλιό της, που ονομάζεται CoronaVac, στα 60 δολ ανά δύο δόσεις σε ορισμένες πόλεις, στο πλαίσιο του προγράμματος χρήσης έκτακτης ανάγκης.

 

 

 

Πηγές:
The Guardian

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας