Η κουλτούρα της διασκέδασης των νέων ως εργαλείο για την πρόληψη συμπεριφορών κινδύνου

Η έρευνα 'Η κουλτούρα της διασκέδασης των νέων ως εργαλείο για την πρόληψη συμπεριφορών κινδύνου',η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2006, αποτέλεσε μέρος ευρωπαϊκού προγράμματος με τον ομώνυμο τίτλο, το οποίο συντονίζει το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Πρόληψη των Κινδύνων στους Εφήβους και τους Νέους (IREFREA) και υλοποιείται σε εννέα ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Βενετία, Βιέννη, Βερολίνο, Λίβερπουλ, Λισαβόνα, Λουμπλιάνα, Πάλμα, Πράγα) κατά τη χρονική περίοδο 2005-2008.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου και των προστατευτικών παραγόντων οι οποίοι σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον της διασκέδασης, με στόχο τη βελτίωση της πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών σε αυτό το περιβάλλον.

Οι κυριότεροι στόχοι της έρευνας ήταν οι εξής:

  • Διερεύνηση των προτύπων και των βασικών παραγόντων της χρήσης ναρκωτικών και άλλων σχετικών κινδύνων υγείας στο περιβάλλον της διασκέδασης.
  • Επιβεβαίωση της άποψης ότι η υιοθέτηση κυρίαρχων προτύπων διασκέδασης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρήση ναρκωτικών και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές (βία, επικίνδυνη οδήγηση κ.ά.) στο περιβάλλον της διασκέδασης.
  • Διερεύνηση της σχέσης των νέων με τις παρέες φίλων, για την καλύτερη κατανόηση των μηνυμάτων που σχετίζονται με τη διασκέδαση, καθώς και την πιθανή αξιοποίηση των ομάδων αυτών ως εργαλείου πρόληψης.

Μεθοδολογία

Μέγεθος δείγματος: Το δείγμα αποτέλεσαν 168 νεαροί θαμώνες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, ηλικίας 15-30 ετών.

Δειγματοληψία: Η επιλογή του δείγματος βασίστηκε στη μέθοδο της χιονοστιβάδας (snowballmethod) και πραγματοποιήθηκε εντός και εκτός του περιβάλλοντος νυχτερινής διασκέδασης.

H μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε ως εξής – το αρχικό δείγμα αποτέλεσαν οκτώ (8) άτομα, τα οποία πληρούσαν τα παρακάτω κριτήρια ως προς τη σχέση τους με τη νυχτερινή διασκέδαση, το φύλο και την ηλικία. Πιο συγκεκριμένα:

  • δύο άνδρες κάτω των 19 και δύο άνω των 19 ετών, οι οποίοι σύχναζαν σε mainstream nightclubs και risk nightclubs2, αντίστοιχα
  • δύο γυναίκες κάτω των 19 και δύο άνω των 19 ετών, οι οποίες σύχναζαν σε mainstream nightclubs (δημοφιλή κέντρα νυχτερινής διασκέδασης) και risk nightclubs, (κέντρα διασκέδασης στα οποία αρκετοί επισκέπτες τους εκδηλώνουν συμπεριφορές κινδύνου) αντίστοιχα.

Κάθε άτομο του δείγματος που συναινούσε να συμμετέχει στην έρευνα πρότεινε δύο άλλα γνωστά του άτομα που δεν ανήκαν στην παρέα των στενών φίλων του και ήταν επίσης θαμώνες mainstream ή risknightclubs.

Αποτελέσματα

Κοινωνικό -δημογραφικό προφίλ

Η μέση ηλικία των ατόμων του δείγματος ήταν τα 21,04 έτη και το 47,3% ήταν άνδρες. Το 65% των ατόμων ζούσαν με την οικογένειά τους, ενώ ένας στους πέντε (21,6%) ζούσαν μόνοι τους. Το 42,8% φοιτούσαν στο λύκειο ή ήταν τελειόφοιτοι λυκείου και το 47,6% είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Το 39,2% είχαν προσωρινή ή μόνιμη εργασία και μόνο το 8,8% ανέφεραν ότι ήταν άνεργοι. Το μέσο ετήσιο εισόδημά τους έφτανε τα 7.000 €.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΠΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2006

Η έκταση της χρήσης στον πληθυσμό

Πρότυπα διασκέδασης

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μια νυχτερινή έξοδος το Σαββατοκύριακο διαρκεί περίπου πέντε ώρες και ο αριθμός επισκέψεων των νεαρών θαμώνων σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης κατά μέσο όρο είναι δύο κλαμπ / μπαρ κάθε φορά. Το κόστος μιας νυχτερινής εξόδου φτάνει κατά μέσο όρο τα 35 €.

Οι σημαντικότεροι λόγοι για την επιλογή ενός κλαμπ / μπαρ ήταν για τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων το είδος της μουσικής (99,4%), το γεγονός ότι 'συχνάζουν οι φίλοι τους εκεί' (84%), ότι 'είναι ασφαλές μέρος' (68,4%), 'καλό μέρος για χορό' (66,1%) και 'οι τουαλέτες είναι καθαρές' (60,4%).

Οι μισοί σχεδόν (52,3%) ανέφεραν ότι επιλέγουν ένα κλαμπ / μπαρ για τα φτηνά αλκοολούχα ποτά του, ένας στους τέσσερις (27,4%) επειδή 'δεν υπάρχει πρόβλημα να καπνίσεις κάνναβη μέσα στο χώρο' και ένας στους πέντε (19,1%) επειδή 'είναι εύκολο να πάρεις ναρκωτικά μέσα στο χώρο'.

Υγεία

Όσον αφορά την ψυχολογική τους κατάσταση, οι μισοί σχεδόν (50,6%) ανέφεραν ότι το τελευταίο έτος έχουν αισθανθεί μία ή περισσότερες φορές 'λυπημένοι ή απελπισμένοι ώστε να διακόψουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους για μικρό χρονικό διάστημα' και ένας στους δεκαπέντε (6,5%) ότι 'έχει σκεφτεί κάποια στιγμή σοβαρά την αυτοκτονία'.

Χρήση αλκοόλ και παράνομων ουσιών

Πάνω από τους μισούς νεαρούς θαμώνες (ποσοστό 65,5%) κάνουν χρήση αλκοόλ τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα. Επίσης, το 62,5% ανέφεραν ότι είχαν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα.

Οι πιο δημοφιλείς παράνομες ουσίες μεταξύ των νεαρών θαμώνων ήταν η κάνναβη, η κοκαΐνη και η ουσία 'Έκσταση'. Επίσης, ο ένας περίπου στους έξι (15,5%) κάνει συχνή χρήση κάνναβης (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα). Οι ουσίες LSD, ηρωίνη / άλλα οπιοειδή, κεταμίνη, ψευδαισθησιογόνα μανιτάριακαι υπνωτικά / ηρεμιστικά αφορούν αποκλειστικά δοκιμή και πρώην χρήση.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η επικράτηση της χρήσης κοκαΐνης έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερα (11,9% το 1998, έναντι 25% το 2006), κι επίσης έχει αυξηθεί η χρήση της ουσίας'Έκσταση' (12,5% το 1998, έναντι 18,5% το 2006).

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι νεαροί θαμώνες λόγω της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών το τελευταίο έτος ήταν τα εξής: α) καβγάδες ή λογομαχίες (32,9%), β) ασθένεια (32,3%), γ) προβλήματα με τους φίλους ή τον ερωτικό σύντροφο (27,5%), δ) προβλήματα με τους γονείς (25,1%), ε) έλλειψη χρημάτων ή χρέη (23,4%).

Το 45,8% των νεαρών θαμώνων βρέθηκαν σε όχημα που ο οδηγός του βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, το 32,1% ανέφερε ότι οδήγησαν ενώ ήταν μεθυσμένοι και το 16,1% ενώ βρισκόταν υπό την επίδραση ναρκωτικών.

Συμπεράσματα

Οι νεαροί θαμώνες εκδηλώνουν γενικά τις παρακάτω συμπεριφορές κινδύνου:

  • υψηλό ποσοστό συχνής χρήσης αλκοόλ και μέθης
  • υψηλό ποσοστό δοκιμής ή χρήσης κάνναβης
  • σημαντική αύξηση της επικράτησης της χρήσης κοκαΐνης
  • αύξηση της επικράτησης της χρήσης της ουσίας 'Έκσταση'
  • σημαντικό ποσοστό οδήγησης σε κατάσταση μέθης
  • προβλήματα λόγω χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών, όπως επιθετική συμπεριφορά, προβλήματα υγείας και προβλήματα στις σχέσεις με γονείς και φίλους ή ερωτικό σύντροφο
  • μη ασφαλής σεξουαλική ζωή όσον αφορά τις ερωτικές επαφές σε κατάσταση μέθης και σε μικρότερο βαθμό τις ερωτικές επαφές χωρίς χρήση προφυλακτικού

 

 

Πηγές:
ΕΚΤΕΠΝ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας